Türkiye’nin büyük bir iddiasý var. 2023 yýlýnda Türkiye ihracatýný 500 milyar dolara çýkartmayý hedefliyor. Cumhuriyetin 100. yýlý olan 2023’te 500 milyar dolarlýk ihracata ulaþma hedefine odaklanan Türkiye, geçen son iki yýlda ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kýrdý. Öyle görülüyor ki Türkiye’nin hedeflerine ulaþmasý uzak ihtimal deðil.
Kendisini dünyanýn önemli bir gücü olarak konumlandýrmaya çalýþan ve bu amaçla dünyanýn ilk 10 ekonomisi arasýna da girme konusunda çalýþmalar yürüten ülkemizin 100’üncü yýlý olan 2023’te 500 milyar dolarlýk ihracat için KOBÝ’lerimizin ihracata özendirilmesi çok önemli. Çünkü Türkiye’de KOBÝ aðýrlýklý olarak iç pazara yönelik çalýþýyorlardý. Dolayýsýyla da KOBÝ’lerin ihracattaki payý istenilen düzeyde deðildi.
Türkiye’nin dünyanýn sayýlý güçlerinden birisi olabilmesi ve hedeflerine ulaþmasý için KOBÝ’lerin ‘Marka, Patent, Tasarým, Ar-Ge, Ýnovasyon ve ihracat’ kabiliyetinin artýrýlmasý çok büyük önem arz ediyor. KOBÝ’lerin daha yüksek katma deðerli ihracat yapabilmesi için de öncelikle üretim altyapýsýnýn geliþtirilmesi ve kurumsallaþmasý gerekiyor.
Elbette ki dünyadaki en büyük ekonomiler arasýna girmek sadece ihracatla ölçülemez. Ama unutmayalým ki direkt baðlantýlý olmasa da ihracat büyümenin en temel unsurlarýndan birisidir. Bu nedenle KOBÝ’lerimizi gündeme daha çok taþýmak ve güçlü bir Türkiye için kurumsallaþmýþ uzun ömürlü KOBÝ’lerin altyapýsýný hazýrlarken onlarý araþtýrma ve geliþtirmeye teþvik etmeliyiz.
Kobiler ve AR-GE
Hükümet, Türkiye tarihinde bir ilke imza attý. Ýlk kez yasalarla belirlenen tutarlarda Ar-Ge için destek kararý aldý. Bu Türkiye için çok büyük ve önemli bir adým. Ancak bu yasa önemli bir adým olmakla birlikte Ar-Ge desteklerinden daha çok büyük boyutlu iþletmelerin yararlanmasý KOBÝ’lerin yararlanamamasý da gözden geçirilmesi gereken bir konudur. Çünkü destek için oluþturulan kriterleri KOBÝ’lerin karþýlamasý mümkün görünmüyor. KOBÝ’ler Ar-Ge desteklerinden ve hibelerden yararlanamýyor. Mevcut durumda Ar-Ge desteklerinden büyük iþletmeler yararlanabiliyor.
Geçmiþe baktýðýmýzda, bugün KOBÝ’lerimiz çok yol kat etti. Ama daha alýnacak çok yol var. Ekonominin içinde KOBÝ’ler yükselen bir deðer haline geldi. Birçok konuda büyüklerin elinde olan ekonomi hakimiyetini KOBÝ’ler yerle bir etmeye baþladý. Ýstihdamda, ihracatta büyük iþletmeleri geçerek daha büyük paya sahip oldular. Bu baþarýnýn devam etmesi için hükümetin KOBÝ’lerin araþtýrma geliþtirme faaliyetleri baþta olmak üzere daha çok desteklenmesi, ülkemizin belirlediði hedeflere ulaþmasýna büyük katký saðlayacaktýr.
Dünyanýn en önemli 10 ekonomisi arasýnda yer alma hedefine koþan ülkemizde, KOBÝ’lerin baþta KOSGEB gibi kurumlarla desteklenmesi ve bu desteklere yeni kalemlerinde eklenmesi ile þaha kalkacak bir Türkiye’nin önünde hiçbir güç duramayacaktýr. Ýstihdam ve ihracatta yükselen deðer haline gelen KOBÝ’lerimiz, Türkiye’nin 2023 vizyonunda itici bir unsur olarak yerini almaya baþladý. Biraz daha destek verir ve bu destekleri artýrýrsak KOBÝ’lerimiz de Türkiye’yi yükseklere doðru uçurur.