TÜRKÝYE’NÝN EN BÜYÜK ENGELÝ DARBE KÜLTÜRÜ-4 Sýra geliyor cahil cüheladan Kenan Evren’e!

Kýsacasý 27 Mayýs'ta Türkiye'nin bünyesine giren darbe mikrobu 12 Mart 1971'e gelindiðinde ciddi bir hastalýða neden olmuþtu. Muhtýranýn ardýndan sessiz kalmayý tercih eden Ýsmet Ýnönü, bir süre sonra renk vermeden, muhtýrayý hafif hafif eleþtirmeye baþlar. Cuntacýlar ilk tasfiyeyi ordu içinde yapar, 24 saat içinde 5 general, 1 amiral ve 35 albay emekliye ayrýlýr; birçok genç subayýn yeri deðiþtirilir. Derken 19 Mart'ta CHP'li Nihat Erim cuntacýlarýn isteðiyle baþbakanlýk koltuðuna oturtulur. Ýnönü'den izin alarak CHP'den istifa eder. Kendisinden istendiði gibi bir teknokratlar hükümeti kurar. CHP'nin içinden sadece Bülent Ecevit darbeye karþý çýkar, desteklenmemesini isteyerek parti genel sekreterliðinden istifa eder. Ancak terör dur durak bilmez, yani þiddet yanlýlarýnýn cuntayý dikkate aldýðý bile yoktur! Bunun üzerine önce 11 ilde sýký yönetim ilan edilir. Ýsrail'in Ýstanbul Baþkonsolosu Efraim Elrom, THKP-C tayfasýnca kaçýrýlýp öldürülünce darbeciler bir kabus gibi çöker ülkenin üstüne. Sola yönelik müthiþ bir baský uygulanýr. 

Bu arada her darbenin klasikleri arasýnda yer alan parti kapatmalar da baþlar. Milli Nizam Partisi ‘laikliðe karþý olduðu’ gerekçesiyle kapatýlýr. Ardýndan Türkiye Ýþçi Partisi’ne (TÝP) ‘Türk dili ve kültürü dýþýnda baþka dil ve kültürleri savunduðu’ gerekçesiyle kepenk vurulur. Parti yöneticileri yargýlanýp aðýr hapis cezalarýna çarptýrýlýr! Bu dönemi kayýpsýz atlatan, ardýndan da hýzla büyüyen tek parti MHP'dir. 

Bahri Savcý, Bülent Nuri Esen, Mümtaz Soysal ve Tarýk Zafer Tunaya gibi ünlü bilim adamlarýyla kimi sanatçýlarýn tutuklanmalarý toplumda büyük ses getirir. Cunta Milli Nizam Partisi'nin yerine Milli Selamet Partisi'nin kurulmasýna izin verir; amaç Adalet Partisi’nin bölünmesini kolaylaþtýrmaktýr. Bu dönemde CHP'ye yönelik sertleþmeler de gözlenir. CB Cevdet Sunay ‘artýk Ýnönü'den hoþlanmamaktadýr’. AP lideri Demirel muhtýranýn verildiði gün istifa etmiþ kabuðuna çekilmiþtir. 

Anayasa'da yapýlan düzenlemelerle 1. Yürütme güçlendirilmiþ, 2. Temel hak ve özgürlükler kýsýtlanmýþ, 3. Yargý güvencesi hepten zayýflatýlmýþ, 4. askeri bürokrasi ve askeri yargýnýn yetkileri olabildiðince arttýrýlmýþ. Ek olarak Sayýþtay yasasýna bir madde eklenerek ordunun elindeki mallarý denetlenmesi kýsýtlanmýþtýr. Ancak yargýdaki en önemli deðiþiklik Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) kurulmasýdýr. DGM'ler 1976 yýlýnda kaldýrýlýncaya kadar üç yýl görevde kalmýþtýr.  Bu arada sessiz sedasýz bir biçimde ülkenin askeri bütçesi 1970 yýlýna oranla 1971'de yüzde 30 arttýrýlmýþtýr. Özetle 1961 Anayasasýnýn ülkeye ‘bol geldiði’ gerekçesiyle anayasayla tanýnan hak ve özgürlüklerin önemli bölümü geri alýnmýþtýr... Ve 12 Mart dönemi 1973 CB seçimleri sonucunda perdeyi kapatýr. Sýrada Ecevit dönemi ve 1980 darbesi vardýr artýk...