Türkiye’nin Hakurk planı

Türkiye sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonlarını birkaç teröristi etkisiz hale getirmek, örgütün barınak ve sığınaklarını imha etmek, kısa vadeli sonuçlar elde etmek, sonra da evine dönmek için yapmıyor. 10 gün süren sınır ötesi hamleler geçmişte kaldı. Artık operasyonlar uzun vadeli planlanıyor. Sınır ötesinde terör tehdidini Türkiye’den uzak tutacak, terör örgütlerini kendi bataklıklarında oyalayacak ya da o bataklığı kurutacak sistem kuruluyor. 

Bunun ilk örneği terör örgütü DEAŞ’a karşı yürütülen Fırat Kalkanı operasyonuydu. Önce El Bab temizlendi, daha sonra orada askeri, ekonomik ve sosyal bir sistem kuruldu. Bu sistem kurulurken Suriyeli muhalif gruplardan faydalanıldı. Benzer bir yapı Zeytin Dalı operasyonunun ardından Afrin’de de hayata geçirildi. Böylece terör örgütlerinin bu şehirlere yeniden hakim olmasının, Türkiye’yi tehdit etmesinin önüne geçildi. 

Peki, Pençe operasyonunun devam ettiği Kuzey Irak’ta nasıl bir sistem kurulacak? Terör örgütü PKK’nın sahada etkisi minimize edildikten, Kandil etkisiz hale getirildikten sonra saha boş mu bırakılacak? 

Hayır. Bunun da planlaması yapıldı. İlk örneğini Pençe operasyonu amacına ulaştığında göreceğiz. Hakurk mevcut durumda Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) yetki alanında bulunuyor. Ancak ne Bağdat’ın ne de IKBY’nin terör örgütü PKK’yı oradan çıkarma gücü yok. Edindiğimiz izlenime göre Hakurk kırsalı terörden temizlendiğinde bölge IKBY denetimine bırakılacak. Türkiye’nin daha önce sınır ötesinde kurduğu geçici üslerle süreç sahadan, güçlü bir şekilde takip edilecek. Benzer bir uygulamanın Irak’ın kuzeyinde terör örgütü varlığının sürdüğü her noktada yapılacağını söyleyebiliriz. 

Bu noktada Ankara’nın IKBY’ye bakışının değişmeye başladığını da vurgulamak gerekiyor. Bu değişimde IKBY’nin hatalarını terk etmesinin önemli bir payı var. Hatırlarsanız Mesut Barzani -biraz da ABD’nin teşvikiyle- bağımsızlık referandumuna kalkışmış, Ankara, Bağdat ve Tahran’ın baskısıyla bu girişim akamete uğratılmıştı. Referandum kararı alınmadan önce Erbil’e giderek Mesut Barzani’yle konuşan Türk yetkilinin uyarısında olduğu gibi süreç Mesut Barzani’nin koltuğunu kaybetmesiyle sonuçlandı. 

Şimdi IKBY Başkanlığını Türkiye ile ilişkileri güçlü olan Neçirvan Barzani üstlendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun yeni başkanın yemin törenine katılması bu anlamda önemlidir. Türkiye IKBY ile ilişkilerini daha önce olduğu gibi Bağdat’la eşgüdüm içerisinde sürdürecektir. Ancak IKBY ile ilişkiler de geliştirilecektir. Bunun ilk sonuçlarını terörle mücadelede alıyoruz. Terör örgütü PKK elebaşlarının açıklamalarına bakılırsa IKBY Türkiye’ye sahada PKK’ya karşı bilgi desteği sağlıyor. 

Ancak Türkiye’nin IKBY ile kuracağı bu ilişki Irak’ın toprak bütünlüğünü zedelemeyecektir. Ankara Irak’ın toprak bütünlüğüne verdiği önemi Mesut Barzani’nin referandum kararı sonrasında ortaya koyduğu kesin tavırla göstermiş, Irak’ın toprak bütünlüğünün neredeyse güvencesi olduğunu göstermiştir.