Türkiye’nin terörizme sabretmesi mi bekleniyordu?

Afrin’de son dönemin en büyük terörle mücadele operasyonu “Zeytin Dalı” icra edilirken, hafif tonda da olsa uluslararası düzlemde çatlak sesler duyuluyor. Türkiye’nin bu son derece haklı, zamanı gelmiş ve geçmekte olan operasyonunu “Kürtlere karşı savaş” formatında sunmak isteyenlerin olması dikkat çekiyor. Kürtlere yapılacak en büyük haksızlık değil midir, terör örgütleriyle onları özdeşleştirmek? Kaderlerini şer çeteleriyle bir tutmak, Kürtleri terörize etmek, bir toplumun sosyolojisini ezmek anlamına gelmez mi? 

PKK/PYD/YPG terörizminin tanımını dosdoğru yapmadığınız zaman, bir coğrafyanın bütün değerlerine saldırmış oluyorsunuz, farkında değilsiniz. 

Türkiye, sınırlarını tehdit eden bir şer çetesini kökünden koparıp atacak bir adım atıyor. Son derece hassas bir şekilde planlanmış bir operasyonla bölge halkını PYD/DEAŞ çetelerinin boyunduruğundan kurtaracak bir harekata başladı. 

Siyasi kararlılığı tam, askeri anlamda mükemmel planlanmış, hukuki zemini net, ahlaki gerekçeleri net, tarihi zemini, kültürel ve sosyal çerçevesi gözönüne alınmış kararlı bir adım atılıyor. 

Üstelik geçen hafta ABD tarafından yürütülen scrabble kelime oyununun ardından başlatılan bu operasyon, müttefiklerin top çevirme oyununa bir yanıttır da aynı zamanda. 

Türkiye güvenlik endişelerini ve önceliklerini yıllardır anlatmak için her türlü aracı kullanmış ancak önceleri PKK terörizmiyle mücadele ediyor taklidi yapan, ardından tarafsız kalan müttefikleri, günün sonunda açıktan bu örgüte destek verir hale gelmiştir. 

Elbette sonuçta egemen büyük bir devlet olan Türkiye ile bir terör şebekesi arasında tercih yapmak durumunda kalan müttefiklerin er ya da geç mantıklı hareket edecekleri de aşikardır. Ancak iş işten geçmeden yol yakınken bu hatadan dönülmesi için Ankara tarafından yapılan uyarılar da para etmediği için Ankara bu adımı attı. 

Şimdi PYD/PKK, hezimetin yanı sıra güvendiği dağlara yağan karların şokunu yaşıyor. Kah Rusya’ya, kah ABD’ye göndermeler yapılarak, uluslararası güçlerin kendisini yalnız bıraktığını sözcüleri aracılığıyla dünyaya duyuyor. Üstelik henüz daha oyunun birinci perdesi bile inmemişken... 

Daha durun, oyun yeni başlıyor. Zeytin Dalı, şer odaklarını kesmekle kalmayacak, dengeleri yeniden karacak. 

Türkiye’nin teröre sabredeceğini sananlar, çok büyük hesap hatası yaptılar, çünkü.