Krallarýn, hükümdarlarýn birbirlerine zaman zaman deðiþik hayvanlar hediye gönderdiði bilinir. Mesela Hint Sultaný Behmen Þah’n Osmanlý’ya gönderdiði hediyeler arasýnda bir fil bulunmaktaydý. Lakin bu fil Mýsýr’da rehin kalmýþtý.
Eski devirlerde devletlerin birbirlerine gönderdikleri hediyelere çok önem atfedilirdi. Elçiler vasýtasýyla ulaþtýrýlan bu hediyeler arasýnda deðerli mücevheratýn yanýnda bazen ilginç hayvanlar da olurdu. Bir kýsmý vahþi, bir kýsmý evcil olan bu hayvanlar sultanlarýn da katýldýðý törenlerde teþhir edilir, görenler hayret ve korku duygularýný ayný anda yaþardý. Osmanlý sultanýna hediye edilen hayvanlardan þüphesiz en ilginç olaný Hint Sultaný Behmen Þah tarafýndan Sultan II. Bayezid’e gönderilen bir fildi. Osmanlý topraklarýna hediye olarak gönderilen ilk fil bu mudur tam olarak bilinmiyor, zira Fatih Sultan Mehmet dönemi minyatürlerinde fil baþlarý göze çarpmakta. Hatta bir minyatürde Fatih’in zevcesi Sitti Hatun, fil üzerinde tasvir edilmiþti. Venedikli Giovan Maria Angiolello, Fatih Sultan Mehmet’in Hipodrom yakýnýndaki bazý kiliseleri fil evlerine dönüþtürdüðünü ifade ediyor. Sultan düðünlerinde taþýnan nahýllar arasýnda þekerden yapýlmýþ fillerin olduðu da malum...
Venedikliler’e tanýttýk
Hint sultanýnýn Mýsýr üzerinden Sultan II. Bayezid’e gönderdiði hediyelere Memluk Devleti’nin el koymasý iki devlet arasýnda problem olmuþ, Yavuz Sultan Selim’in çýktýðý Mýsýr seferinin de nedenlerinden biri olmuþtu. Tabii hediye olarak gönderilen filin akýbeti meçhul. Osmanlý topraklarýna hediye olarak ikinci filin 1656 yýlýnda Ýranlýlar tarafýndan gönderildiðine dair bilgiler bulunuyor. Ýran þahýnýn, Pir Ali namýnda bir elçiyle Sultan II. Ahmet’e gönderdiði birbirinden deðerli hediyelerin arasýnda bir de fil bulunmaktaydý. Hediyelerin kabulünden sonra elçiye Eyüp’te Yusuf Paþa Bahçesi’nde bir ziyafet verilmiþ, ardýndan Ýran þahýna gönderilmek üzere padiþahýn hediyeleri teslim edilmiþti. Ýran’dan gelen bu fil Venedik elçisinin ricasýyla daha sonra Venedik’e hediye edilmiþ, böylece oradaki ahali de Osmanlý sayesinde ilk kez bir fille karþýlaþmýþtý.
‘Biz de fil isteriz’
1949 yýlýnda Hindistan Baþbakaný Nehru, II. Dünya Savaþý’nda çok aðýr yaralar alan Japonya’daki çocuklar için bir fil yavrusu hediye etmiþti. Yaþanan bu güzel hadise o yýllarda Doðan Kardeþ adlý çocuk dergisinin 2 Þubat 1950 tarihli sayýsýnda yer almýþ, ayrýca dergide Baþbakan Nehru’ya kendilerine de bir fil göndermesi için Türk çocuklarýnýn aðzýndan bir mektup yayýnlanmýþtý. Nehru, çocuklarýn ricasýný kabul etmiþ ve Baþbakan Adnan Menderes’e gönderdiði bir mektupla beþ yaþýnda, bir ton aðýrlýðýndaki Mohini adlý yavru diþi bir fili Ýtalyan gemisi ile Türkiye’ye göndermiþti. Taksim’e getirilen fil Mohini için bir tören düzenlenmiþ, burada kendisine ayrýlan özel bir yerde çocuklarýn ziyaretine açýlmýþtý.