Bir haftadýr kimimiz medyadan kimimiz bizzat yerinde paylaþtýk Teknofest (Ýstanbul Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali) heyecanýný. 29 Ekim'de açýlacak olan yeni havalimanýnda 20-23 Eylül tarihlerinde gerçekleþtirilen festival daha ilk senesi olmasýna raðmen yarým milyondan fazla ziyaretçiyle buluþtu.
Teknoloji yarýþmalarý, Teknofest'in en önemli ayaðýný oluþturdu. Havacýlýktan otomotive, su altý araçlarýndan alternatif enerjiye uzanan geniþ bir alanda yaptýklarý çalýþmalarý tanýtma imkaný buldu gençler.
Festivalin amacý da zaten Türkiye’de gençlerin millî teknoloji üretme ve geliþtirme konusuna ilgisini artýrmak ve bu alanda çalýþan gençleri desteklemek...
Lise, üniversite ve üzeri öðrencilerin katýldýðý, Türkiye'nin çeþitli yerlerinde yapýlan Ýnsansýz Hava Aracý, Roket, Ýnsansýz Su Altý Sistemleri, Yapay Zeka, Ýnsanlýk Yararýna Teknoloji, Model Uydu gibi alanlarda ürettikleriyle dereceye girenler Cumartesi günü Baþkan Erdoðan'dan ödüllerini aldý.
***
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn tören vesilesiyle yaptýðý konuþmada bence en önemli nokta teknoloji üretimi ve baðýmsýzlýk arasýnda kurduðu iliþkiydi. "Baðýmsýzlýðýn gerçek þartý teknoloji üretip satabilmektir. Son yýllarda yaþadýklarýmýz bize bazý uyarýlar yapýyor" dedi.
Türkiye'nin bu alanlara yatýrým yapmaya baþlamasý aslýnda Türkiye'nin nihayet baðýmsýzlaþma iradesi göstermesiyle mümkün oldu. Devrim arabasýndan Hürkuþ'a kadar âkim kalmýþ nice niyet ve çabadan sonra milli ve yerli giriþimciyi, "babayiðitleri" bulup destekleyen, ön açan bir siyasi irade ortaya çýktý.
Daha önceki giriþimlerin neden üretime dönüþmediðinin hikayesi ise ibretliktir. Yerli ve milli teknoloji üretimine teþvik ettiðimiz gençlerin bu ihanet tarihini de öðrenmesi gerekir. Dönemin darbeci askerlerinin "Olmaz, yapamazsýnýz" demesine raðmen Devrim arabasýnýn Prof. Necmettin Erbakan ve arkadaþlarýnýn ýsrar ve gayretiyle, imkansýzlýklar içinde ama sadece 130 günde nasýl yapýldýðýný fakat halka sunulacaðý gün haince bir planla yakýtýnýn boþaltýlmasý suretiyle çalýþamaz hale getirildiðini, sonra da gazetelere "Rezalet" diye manþetler atýldýðýný anlatmak gerek.
Balkan Savaþý ve 1. Dünya Savaþý'nda uçak mühendisi olarak görev yapan, Milli Mücadele'de savaþan ve ilk Türk yapýmý uçak olan Vecihi K VI'yý üreten Vecihi Hürkuþ'un Nuri Demirað tarafýndan desteklenen çabasýnýn nasýl sabotajlara kurban edildiðini iyi öðrenmeli gençlerimiz.
Þimdilerde ÝHA, SÝHA, ATAK helikopteri ve gibi Hürkuþ da Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmeye baþladý.
Bu ihanet tarihi anlatýlmalý ki gerçek vatanseverlik neymiþ bilsin gençler. Kuru gürültüyle milliyetçili olunmayacaðýný, milletini, ülkesini sevmenin ona güç ve deðer katmakla mümkün olacaðýný öðrensin. Ve tabii ancak adanmýþlýk, özveri ve çaba ile bunun baþarýlabileceðini de.
Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý Baþkaný Selçuk Bayraktar'ýn çabasý ve heyecaný da Teknofest'e yansýdý. Baykar Makine'nin ürettiði ÝHA ve SÝHA'larý anlatýrken duyduðu heyecaný, herkese geçirmeyi baþardý Selçuk Bayraktar.
Gençler için adeta rol model oldu. Adanmýþlýðýn, azmin, heyecanýn ve samimiyetin nasýl bir etki yarattýðýný gördük onun gözlerinde. Þimdi hangi okula gitseniz ÝHA, SÝHA, roket, yazýlým, uzay teknolojileri falan konuþuluyor. Gençler icat çýkarma peþinde. Örneklik ne kadar önemliymiþ, baþarýya ne kadar ihtiyacýmýz varmýþ meðer...
Teknofest Türkiye'ye iyi geldi gerçekten...
Þimdiden okullar teknoloji takýmlarýný oluþturmaya, Teknofest'in ikincisi için hazýrlýk yapmaya baþladý bile...