Türkiye’yi dönüþtürecek ‘Siyaset Vizyonu’ 2023’e kalmaz

AK Parti’nin kongresinde açýklanan ‘2023 Siyaset Vizyonu’ önümüzdeki üç yýla damgasýný vuracak adýmlarýn atýlacaðý bir yol haritasý. Bu adýmlarýn en önemli sonucu Türkiye’nin siyasi sistemini, Türkiye’yi taþýyacak þekilde deðiþtirecek olmasý.

Kongre sýrasýnda ve sonrasýnda bakanlara ve AK Parti MKYK’sýna giren yeni isimlere bu maddeleri sordum. Önem sýrasýna göre sýralamalarýný istedim. Ortaya neredeyse ortak bir liste çýktý.

-Siyasi partilerin ve siyaset yapmanýn önündeki tüm engellerin kaldýrýlmasý.

-Seçimlerde temsilde adaletin saðlanmasý. (Barajýn kaldýrýlmasý veya dar bölge sistemi getirilmesi.)

-YSK’nýn yeniden yapýlandýrýlmasý.

-Mutlaka yeni bir anayasanýn yapýlmasý.

-Yargýda reformlarýn sürdürülmesi.

-Anadilde kamu hizmetlerine eriþim.

-Darbelere dayanak gösterilen düzenlemelerin temizlenmesi.

-Hukuk içinde terörle etkin mücadele edilirken, özgürlükten taviz verilmemesi.

-Jandarmanýn sivilleþmesi. (Ýçiþleri Bakanlýðý’na baðlanmasý.)

-Teknoloji ihraç edecek bir ülke için eðitim ve ar-ge yatýrýmlarýnýn yapýlmasý.

-YÖK’ün koordinasyon kuruluna dönüþmesi.

-Savunmada dýþa baðýmlýlýðýn en aza indirilmesi.

-Uluslararasý sistemde ‘kuvvetli haklýdýr’ tezinin sorgulanmasý.

AK Parti yönetiminin yeni isimlerinden DP’nin eski Genel Baþkaný Süleyman Soylu, vizyonun siyaset kurumunu güçlendirici unsurlarýna iþaret etti ve bunlarýn Türkiye’yi geleceðe taþýyacak sistem deðiþikliðinin hazýrlýðý olduðunu söyledi. Soylu’ya göre “AK Parti siyaset kurumunu itibarlý hale getirdi. Þimdi güçlendiriyor. Vesayet sisteminin iþgal ettiði kurumlarý siyaset geri alýyor. Siyasetin güçlendirilmesi halkýn güçlendirilmesi demek. Siyaset vizyonu, yeni anayasa mimarisinin temellerini vurguluyor: Eþit vatandaþlýk, sivilleþme, hukukun üstünlüðü, halkýn denetimini güçlendirme... Yeni bir güvenlik perspektifi çiziyor. Sosyal adaletçi, beþeri sermayeye, bilimsel geliþmeye önem veriyor. Ve Türkiye’nin küresel iddiasýný ortaya koyuyor.”

MKYK’nýn yeni üyelerinden Stratejik Düþünce Enstitüsü (SDE) Baþkaný Prof. Yasin Aktay da, “seçim sistemi ve YSK, yeni anayasa, ana dilde kamu hizmeti, darbe bahaneleri, YÖK, refahý tabana yayma ve uluslararasý arenada haklý olaný savunabilecek etkin bir Türkiye”yi anlatan maddelerin altýný çizdi.

Avrupa ve ABD küresel ekonomik krizle, Ortadoðu ve Kuzey Afrika diktatörlere karþý devrimlerle sarsýlýrken, Türkiye kendi demokratik evrimini tamamlayacak reformlarýn peþinde. Ankara’da analistler “Bugünkü sistemin saðladýðý altyapý ile Türkiye geleceði yere geldi. Daha ilerisi için reform þart. Türkiye bu reformlarý, dünyanýn küçüldüðü, çalkalandýðý dönemde gerçekleþtirirse, hem demokratik hem de ekonomik olarak ileri ülkelerle arasýndaki farký kapatma þansýný yakalayacak” yorumunda birleþiyor.

Bunun için pratikteki en önemli adýmýn ‘terörü bitirmek’ olduðuna iþaret edilirken, siyasetin ve ana dilin önünü açacak, ayrýmcýlýðý ortadan kaldýracak reformlarýn bu açýdan önemine dikkat çekiliyor.

‘Siyaset Vizyonu’nun hedefi olarak 2023 yýlý görünmesine raðmen, bu reformlarýn çoðunun bu hükümet döneminde gerçekleþtirilebileceði de belirtiliyor. Ayný dönemde art arda yerel seçim, cumhurbaþkanlýðý seçimi ve genel seçimin yapýlacak olmasý da reformlarýn önemini arttýrýyor.