Türkler Hüseynîdir

Muharrem ayýndayýz. Ýslam tarihinin en acý hadisesi Kerbelâ bu ayda yaþandý. Takvimden koptuðumuzda tarihten de kopuyoruz.

Ülkemizde muharrem ayýný bize hatýrlatan dostlar ve muhitler var. Geçen hafta Caferi-Der'in davetiyle Halkalý Zeynebiye'de bir panele davetliydim. Panelde Türklerin Hüseynî duruþu üzerine bir konuþma yaptým.

Tarihte yaþanan bu elim hadiseden ibret almak ve Hüseynî duruþu gençlere aktarmayý önemli buluyorum.

Mezhep Çatýþmasý mý Çýkar Kavgasý mý?

Müslümanlarý ikiye bölen ve yüzlerce yýldýr etkisini yitirmeyen Kerbelâ olayý bugün bölge jeopolitiðini etkiliyor. Ýran, Irak, Suriye, Pakistan, Afganistan, Yemen ve Arap Yarýmadasý mezhep çatýþmasý bahanesiyle ateþe sürükleniyor. Bu fýrsatý deðerlendirenler Gazze'yi yutmaya hazýrlanýyorlar.

Oysa bölgemizdeki çatýþmalarýn arkasýnda mezhep farklýlýklarýndan ziyade enerji-ticaret savaþlarý ve iktidar çýkarlarý var. Çatýþma zemininden yararlanan yabancý aktörler, çýkar peþindeki iktidarlarý kuþatarak bu coðrafyaya müdahale gerekçeleri üretiyor.

Erdebil'den Karabað'a

Türk tarihinde Osmanlý-Safevi iliþkilerinde karþýmýza çýkan mezhep gerilimi aslýnda siyasi bir kapýþmadan ibarettir. Siyasi çekiþmenin ve rekabetin bir sonucu olarak Erdebil'de baþlayan yangýn nihayet Karabað zaferiyle söndürülmüþtür.

Karabað zaferi yalnýzca iþgal altýndaki Türk illerinin geri alýnmasý deðil Türklerin yeniden kucaklaþmasýdýr.

Türkler Hüseynîdir

Türkler Kerbelâ olayýndan neredeyse bir asýr sonra Müslüman olmaya baþladýlar. Türk illerinin hiçbirinde Muaviye ve Yezid isimlerine rastlanmamasý Türklerin bu hadisedeki tarafýný göstermekte.

Hazar havzasýnda, Rumeli içlerinde, Tuna boylarýnda, Fýrat ve Dicle'de, Toroslarda, Teke yöresinde Türkler Hz. Peygambere ve Ehl-i Beyt'e hürmet göstermiþtir. Camilerin kubbelerine dört halifenin ismini nakþeden Türkler ayrýca Hasan ve Hüseyin ismini ilave etmiþlerdir.

Çocuklarýna Mehmet Ali, Ali Osman, Hasan Hüseyin, Ömer isimlerini veren bu millet Ýslam tarihindeki siyasi kavgalardan ve kabile gerilimlerinden uzak durmayý baþarmýþtýr. Bir kýzýna Zeynep, bir kýzýna Ayþe ismini veren Ali Osman amcalar kolektif bilincin yansýmasýdýr. Türk aklýný aramak için yola düþtüðünüzde kadim þehirlerden sýnýr boylarýna, yaylaktan kýþlaða ortak bir þuuru görürsünüz.

Anadolu bozkýrýndan Rumeli içlerine kadar Ehl-i Beyt sevgisini kalbinde yaþatan bu millet mizacý gereði acýyý bal eylemiþ ve yas adabýný terk etmemiþtir.