Türk-Rus iliþkilerinin normalleþmesi ve bölge için hayati önemi

Uçak krizi sonrasý, Türk - Rus iliþkilerinin derhal normalleþmesini beklemek doðru olmaz. Lakin görünen odur ki; Türkiye kadar Rusya da, bu iliþkilerin hýzla yeni versiyona girmesini arzu ediyor. 

ABD; bölge dizayný yaparken, hem Rusya’da hem de Türkiye’de FETÖ’yü kullandýðýný, giderek daha net anlamaktayýz.

Uçak düþürülme olayýnda, ýsrarla meseleyi sadece Türk tarafýna angaje etmek hatadýr. Rusya’nýn da, bu kurgunun bir parçasý olduðunu görmemiz lazým.

Nasýl mý?

Rusya Devlet Baþkaný Putin’in, ambargo sonrasý sýkýþtýðý ve ABD ile ýlýmlý politikalar üretmeye baþladýðýný ve konuþmalarýný  seyrettiðimizde anlýyoruz.

Rusya’nýn Suriye’ye girmesi, bir taraftan Ukrayna meselesiyle parlayan ve kendine yönelik yaklaþan tehdidi ortadan kaldýrmak ve yeniden ABD ile muhatap durumuna gelmek çabasýydý ki, bunu da baþardý. Lakin bu muhataplýk; ABD’nin Rusya eliyle, Suriye’de PKK uzantýsý PYD desteðini saðlamak, muhaliflerin gücünü sýfýrlamak idi. Türkiye ile müttefik olan ABD, bunu tek baþýna yapamazdý. Türkiye’ye raðmen yapamazdý. Çünkü Türkiye’ye telkinleri farklýydý. Hatta Türkiye’nin, bizzat ateþin içerisine girmesini arzu ediyordu.

Türkiye’ye yaptýrmak isteyip yaptýramadýðýný, Rusya’nýn eliyle yapmaya kalkýþtý.

Dolayýsý ile Türkiye - Rusya iliþkilerini çýkmaza sokmak, esas hedeflerinden biri haline geldi.

Rusya bu durumdan nemalanacaðýný düþündü. Ýþte Putin’in yanýlgýsý buradaydý.

Ukrayna’yý geri isteyen Rusya, Suriye ile birlikte bu isteðine ABD’den yeþil ýþýk yakýlacaðýna inandý. Muhtemelen bunun sözünü aldý.

Lakin giderek daha net anladý ki, kullanýldý! Ekonomik durumu iyi olmayan Rusya için, Suriye’de bu kadar para harcamanýn karþýlýðý Ukrayna ile ilgili hedeflediðini gerçekleþtirse idi, bir anlam taþýyacaktý.

Türkiye’ye, Rusya ile ayar vermek ve Rusya’yý, kendi yerine fiilen bölgede kullanma amacýna bir nevi ulaþmýþtýr. Rus uçaðýnýn düþürülme olayý da, bu büyük dizaynýn bir parçasý olma ihtimalini giderek kuvvetlendirmekte!

Bunun farkýna varan Rusya, söylemlerini deðiþtirmeye baþladý. Türkiye, dostluk mesajlarýný yoðunlaþtýrdý.

FETÖ ve ABD’deki istihbarat servisleri, birlikte hareket ettiler. Türkiye’deki darbe giriþimi esasýnda, bu büyük oyunu görüp bozmaya çalýþan milli iradeye karþýydý. Erdoðan, o nedenle hedef idi.

ABD, Erdoðan’ýn baðýmsýz tutumunu hazmedemiyor. Çýlgýnlýðý da bu sebepten!

Ayný durum Rusya için de geçerli. Rusya’da; devlet içerisinden bunu yapamasa da, halk ayaklanmalarýný öteden beri hedeflemekte ABD.

Putin farkýna vardý olayýn. Erdoðan da meseleyi net okudu. Dolayýsý ile “Türk - Rus iliþkileri, bundan sonra daha farklý içerikte olacaktýr” desek yanýlmayýz.

Türkiye’nin eksen kaymasýndan bahsedenler de, derinden yanýlmaktadýr. Türkiye’nin her ortamda bulunmasý, tüm platformlarda olmasý, bulunduðu coðrafya nedeniyle önemlidir. Hem Batý hem de Doðu, Türkiye’nin bulunmasý gereken yerdir. Rusya iliþkilerinin iyileþmesi kadar, ABD’yle de iyi iliþkiler gereklidir. NATO müttefiki olan Türkiye’ye reva görülen münasebet, NATO ülkelerinin ahlak ve gelenek gerçeðini de gösterdi. Müttefiklerin desteði ile Türkiye’de demokrasiye darbe kalkýþmasý yaþandý. Tarih; müttefiklerin bu kalkýþma sýrasýndaki tutumsöylem ve tavýrlarýný da NOT etti. Türkiye - Rusya iliþkileri, bu açýdan da farklý anlam kazandý. Hem Rusya, hem Türkiye açýsýndan...