Eskiþehir Türk Dünyasý Kültür Baþkenti etkinlikleri kapsamýnda gerçekleþtirdiðimiz Uluslararasý Turkuaz Sinema Günleri ‘Türkçe Konuþan Filmler’ sloganýyla 24 Þubat Pazartesi akþamý Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi’nde açýlýþ programýyla baþladý. Programda yurtdýþýndan ve yurtiçinden ve Eskiþehir’den sinemaseverler yer aldý. Sinema Günleri hakkýnda, Istanbul Büyükþehir Belediyesi, Kültür Ýþleri bünyesinde 1998’den baþlayarak üç kez düzenlediðimiz Türk Dünyasý Sinema Günleri’den baþlayan sürecin devamý niteliðini vurgulayan ilk konuþmayý bizim yapmamýzdan sonra Türkmenistan’dan Hocakulu Narlýyev, Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden Firdevsi Azizi ve Türkiye’den Eþref Kolçak konuþmalarýný sundular. Son olarak Eskiþehir Valisi Sn. Güngör Azim Tuna’nýn konuþmasýndan sonra Kazakistan sinemasýnýn baþyapýtlarýndan Türkistan’ýn milli kahramaný, yazar ve siyasetçi Mustafa Þokay’ýn hayatýndan uyarlanan Satibaldi Narimbetov’un ayný adlý filminin gösterimiyle program baþlamýþ oldu.
Yurtdýþýndan gelen konuklar arasýnda Satibaldi Narimbetov, Türkmen aktris Maya Aymedova, Kýrgýzistan’dan yönetmenler Askerbek Kuruçbekov ve Bolatbek Þemsiyev, Yakutistan’dan yapýmcý Bergen Parnikov ile festival yöneticisi Sardana Savvina, Tataristan’dan senarist Mansur Gilyazov ile yönetmen Marat Devletov, Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden yönetmen Firdevsi Azizi galada yer aldýlar. ‘Türk Dünyasý Sinemasýndan Kareler ve Portreler’ sergisinin açýlýþýnýn yanýsýra, Prof. Tevfik Ýsmailov’un ‘Türk Cumhuriyetleri Sinema Tarihi’ adlý üç ciltlik kitabýnýn daðýtýmý yapýldý. Sektörün yerli temsilcileri arasýnda Eþref Kolçak’ýn yanýsýra Mesut Uçakan, Mehmet Güleryüz, Ýsrafil Kuralay, sinema yazarlarý Burçak Evren, Elif Tunca, Murat Tolga Þen ve Aybala Yüksel davetliler arasýnda prorama katký verdiler.
***
Programýn ikinci günü ünlü Kýrgýz yönetmenin ismiyle ‘Tolomuþ Okeyev Sinemasý’ baþlýklý panel, Bolatbek Þemsiyev, Hocakulu Narlýyev ve Kamil Engin’in konuþmalarýyla gerçekleþti. Panelde Okeyev’in kariyerinin kilometre taþlarý, sinemada tema ve estetik anlayýþý ve insani boyutu vurgulandý. Türkçe ve lehçelerinin konuþulduðu geniþ coðrafyadan katýlan konuklarla gerçekleþen özel toplantýda iþbirliðine gidilmesi kararlaþtýrýldý. Benzeri festivallerin devam ettirilmesi, Tataristan, Kazan’ýn 2014 Türk Dünyasý Kültür Baþkenti olmasý hasebiyle orada düzenlenen Uluslararasý Müslüman Film Festivali’nde türkuaz temasýnýn iþlenmesi, Türkiye’de 1914-2014 Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý münasebetiyle düzenleyecek olduðumuz Uluslararasý Turkuaz Film Festivali’ne bu coðrafyadan film ve konuk anlamýnda çok geniþ bir katýlýmýn saðlanmasý, bu ülkelerde çekilen filmlerin birbirinde ticari gösterime girebilmesi, bir Türk Dünyasý Sinemacýlar Birliði’nin tesis edilmesi gündeme geldi.
Ertesi gün Hocakulu Narlýyev’in sunumuyla gerçekleþen Senaryo Hikayeleri Atölyesi’nde Narlýyev, senaryoda hikaye kurmanýn dinamikleri üzerinde durdu ve kendi sinema tecrübesi ýþýðýnda, bir senaryonun hangi esas ve unsurlar gözetilerek meydana geldiðini örnekler eþliðinde dile getirdi. Son gün MSGSÜ, Sinema-Tv Bölümü öðretim üyelerinden Doç. Yüksel Aktaþ’ýn uygulamalý performansýyla Sinemada Makyaj Atölyesi ve yabancý ve yerli konuklarýn katýlýmýyla Türk Dünyasý Sinemasý baþlýklý panel ilgilileriyle buluþtu.
Türkuaz Sinema Günleri boyunca, Türk dünyasý sinemasýndan seçme yirmi film seyirciyle buluþtu; yerli ve yurtdýþýndan gelen konuklar aralarýnda fikir teatisinde bulunarak, ileriye dönük neler yapýlabileceði hakkýnda görüþler ortaya koydular. Sinemanýn kültürel anlamda en önemli köprü iþlevi gören iletiþim araçlarýndan biri olmasýnýn bir kez daha teyid edildiði bu program çerçevesinde, insana yaraþýr estetik ve etik deðerlerin ön planda olduðu sinema anlayýþý ve yaklaþýmýnýn baþat olduðu bir ortak zemin düzenlemenin en büyük kazanýmýydý.