Turkuaz renginde sinema günleri

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Turkuaz Sinema Günleri ‘Türkçe Konuşan Filmler’ sloganıyla 24 Şubat Pazartesi akşamı Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi’nde açılış programıyla başladı. Programda yurtdışından ve yurtiçinden ve Eskişehir’den sinemaseverler yer aldı. Sinema Günleri hakkında, Istanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür İşleri bünyesinde 1998’den başlayarak üç kez düzenlediğimiz Türk Dünyası Sinema Günleri’den başlayan sürecin devamı niteliğini vurgulayan ilk konuşmayı bizim yapmamızdan sonra Türkmenistan’dan Hocakulu Narlıyev, Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden Firdevsi Azizi ve Türkiye’den Eşref Kolçak konuşmalarını sundular. Son olarak Eskişehir Valisi Sn. Güngör Azim Tuna’nın konuşmasından sonra Kazakistan sinemasının başyapıtlarından Türkistan’ın milli kahramanı, yazar ve siyasetçi Mustafa Şokay’ın hayatından uyarlanan Satibaldi Narimbetov’un aynı adlı filminin gösterimiyle program başlamış oldu.

Yurtdışından gelen konuklar arasında Satibaldi Narimbetov, Türkmen aktris Maya Aymedova, Kırgızistan’dan yönetmenler Askerbek Kuruçbekov ve Bolatbek Şemsiyev, Yakutistan’dan yapımcı Bergen Parnikov ile festival yöneticisi Sardana Savvina, Tataristan’dan senarist Mansur Gilyazov ile yönetmen Marat Devletov, Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden yönetmen Firdevsi Azizi galada yer aldılar. ‘Türk Dünyası Sinemasından Kareler ve Portreler’ sergisinin açılışının yanısıra, Prof. Tevfik İsmailov’un ‘Türk Cumhuriyetleri Sinema Tarihi’ adlı üç ciltlik kitabının dağıtımı yapıldı. Sektörün yerli temsilcileri arasında Eşref Kolçak’ın yanısıra Mesut Uçakan, Mehmet Güleryüz, İsrafil Kuralay, sinema yazarları Burçak Evren, Elif Tunca, Murat Tolga Şen ve Aybala Yüksel davetliler arasında prorama katkı verdiler.

***

Programın ikinci günü ünlü Kırgız yönetmenin ismiyle ‘Tolomuş Okeyev Sineması’ başlıklı panel, Bolatbek Şemsiyev, Hocakulu Narlıyev ve Kamil Engin’in konuşmalarıyla gerçekleşti. Panelde Okeyev’in kariyerinin kilometre taşları, sinemada tema ve estetik anlayışı ve insani boyutu vurgulandı. Türkçe ve lehçelerinin konuşulduğu geniş coğrafyadan katılan konuklarla gerçekleşen özel toplantıda işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı. Benzeri festivallerin devam ettirilmesi, Tataristan, Kazan’ın 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması hasebiyle orada düzenlenen Uluslararası Müslüman Film Festivali’nde türkuaz temasının işlenmesi, Türkiye’de 1914-2014 Türk Sinemasının 100. Yılı münasebetiyle düzenleyecek olduğumuz Uluslararası Turkuaz Film Festivali’ne bu coğrafyadan film ve konuk anlamında çok geniş bir katılımın sağlanması, bu ülkelerde çekilen filmlerin birbirinde ticari gösterime girebilmesi, bir Türk Dünyası Sinemacılar Birliği’nin tesis edilmesi gündeme geldi.

Ertesi gün Hocakulu Narlıyev’in sunumuyla gerçekleşen Senaryo Hikayeleri Atölyesi’nde Narlıyev, senaryoda hikaye kurmanın dinamikleri üzerinde durdu ve kendi sinema tecrübesi ışığında, bir senaryonun hangi esas ve unsurlar gözetilerek meydana geldiğini örnekler eşliğinde dile getirdi. Son gün MSGSÜ, Sinema-Tv Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Yüksel Aktaş’ın uygulamalı performansıyla Sinemada Makyaj Atölyesi ve yabancı ve yerli konukların katılımıyla Türk Dünyası Sineması başlıklı panel ilgilileriyle buluştu.

Türkuaz Sinema Günleri boyunca, Türk dünyası sinemasından seçme yirmi film seyirciyle buluştu; yerli ve yurtdışından gelen konuklar aralarında fikir teatisinde bulunarak, ileriye dönük neler yapılabileceği hakkında görüşler ortaya koydular. Sinemanın kültürel anlamda en önemli köprü işlevi gören iletişim araçlarından biri olmasının bir kez daha teyid edildiği bu program çerçevesinde, insana yaraşır estetik ve etik değerlerin ön planda olduğu sinema anlayışı ve yaklaşımının başat olduğu bir ortak zemin düzenlemenin en büyük kazanımıydı.