Turnusol kağıdı televizyon...

İhsan Özkeş, CHP’nin son dönem dikkat çeken isimlerinden biri olarak yazılıp çiziliyordu. Televizyon öyle bir mecra ki tek bir gecede pulları, yıldızları döküveriyor... Cnn Turk’te, Tarafsız Bölge’de, AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Özlem Zengin karşısında da İhsan Özkeş’in başına bu geldi.

Fikir söylemek yerine konuşturmama, durduk yerde Allah dedin demedin tartışması başlatmayı anladık da fikrin ne arkadaş kısmı havada kaldı Özkeş açısından. Sanırım tartışma programlarına bir süre çıkmaz artık.

Özlem Zengin, program boyunca deneyimli tartışmacı ve polemikçi Orhan Kemal Cengiz’e de zor anlar yaşattı, üstelik bunları yaparken saygı eşiğini korudu, gecenin parlayan ismi oldu. Televizyon turnusol kağıdı diye yazmamın sebebi de bu zaten...

***

İki hafta kadar önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın TRT Haber’deki programını yazmış, klasik siyasetçilerden farklı, samimiyetin önemini biliyor ve doğru kullanıyor diye yazmıştım. Son iki gündür Cumhuriyet Gazetesi’nde Yalçın Akdoğan için yazılan nezaket dolu cümleleri okuyorum.

Nezaket cümlelerinin sadece soru-cevap değil asıl izlenim kısmında yazılması önemlidir ya, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan için de öyle yapılmış. Dikkatimi çeken bir diğer nokta Akdoğan’ın “Herkesi dinleyelim” duruşunun sadece bir beklenti değil heyecan da yarattığı...

Televizyon turnusol kağıdıdır diye yazmamın sebebi bu, ekrandaki samimi ve tutarlı Yalçın Akdoğan, normal bir görüşmede, farklı düşünen insanlarda da saygı uyandırıyor.

***

Beyaz Saray bahçesinden de New-York’taki Türk Evi’nin önünden de çok yayın yaptım, diğer meslektaşlarımın yaptıkları yayınları da hemen arkalarından seyrettim.

Çarşamba akşamı Mustafa Karaalioğlu’nun New-York’tan katıldığı 24 Tv canlı yayınını da o yüzden yazmam gerek. Amerika’dan yapılan yayınlarda “dedi”, “belirtti” fiilleri çok kullanılır, temaslar birebir alıntılarla anlatılmaya çalışılır.

Oysa özellikle bu tür kritik zamanlarda analizler muhabirliğin önüne geçer. Mustafa Karaalioğlu, Türkiye politika mı değiştirdi sorusunu, cümle kalabalığı arasına saklamadan soru formatıdan cevap formatına çevirdi.

Televizyon turnusol kağıdı gibidir, net olmak, vatandaşın kafasından geçen soruyu en yalın haliyle anlamak ve sonra da anlatmak sizi sadece ilgilenenlerin değil otobüste, kahvehanede, ofiste olup bitenleri konuşmak isteyenlerin de izlemesini sağlar.