Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Tuvalet eğitiminde zorlamayın, ödüllendirin

Tuvalet eğitiminde çocuğu her zaman özendirmek, cesaretlendirmek gerekiyor. Uzmanlara göre bu eğitimin üç yaşına kadar uzaması mümkün.

Çocuklarda en çok merak edilen konulardan biri de tuvalet eğitimi... Annelerin aklına takılan birçok soru var bu konuda: İdeal yaş nedir? Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Eğitimi reddeden çocuğa nasıl davranılmalı? Ödüllendirmek gerekir mi? Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz, ailelere konuyla ilgili olarak “Tuvalet eğitiminde çocuğu her zaman özendirmek, cesaretlendirmek gerekir. Zorlama, ayıplama, cezalandırma gibi davranışlardan kaçınılmalı. Eğitim, ahlaki bir konuya dönüştürülmemeli” uyarısında bulunuyor.

Dr. Öznur Yılmaz, çocuklarda tuvalet eğitimi için 2 yaş ve sonrasının daha uygun olduğunu söylüyor: “Çocuğun kas gelişimi büyük oranda 2- 2.5 yaş arası tamamlanır. Nadiren 18’inci aydan sonra kazanan çocuklar da var. Bunun yanında tuvalet eğitiminde çocuğun kendini hazır hissetmesi çok önemli. O nedenle bu eğitim 3 yaşına kadar uzayabilir.” 

İkizleri kıyaslamayın

Tuvalet eğitiminde çocuğu her zaman özendirmek, cesaretlendirmek gerekiyor. Zorlama, ayıplama ve cezalandırma gibi davranışlardan da kaçınmak. Anne babaların bu dönemde sabırlı olması gerektiğini belirten Yılmaz “Bu konu, çocuğun önünde tartışılmamalı. Tuvalet eğitiminde annenin kızına, babanın oğluna model olması daha sağlıklıdır” diyor. Eğitimi reddeden çocuğun kesinlikle zorlanmaması gerektiğinin de altını çizen Öznur Yılmaz sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Eğitime 2 yaşından erken başlanmışsa çocuğun hazır olmadığı düşünülerek eğitime bir süre ara verilmeli, sonrasında tekrar denenmeli. Eğitime bir kez başlandı ve çocuk tepki göstermediyse sabırlı ve kararlı olunmalı, idrar kontrolü kazanıldıktan sonra tekrar beze dönülmemelidir. Eğitim 4 yaş ve sonrasına bırakılmamalı.”

İkiz çocuk sahibi olan ebeveynlerin, tuvalet alışkanlığı konusunda daha da dikkatli olması gerekiyor. Zira, ikizleri bu konuda birbiriyle kıyaslamak onları olumsuz etkiliyor. Dr. Yılmaz’a göre, ikiz çocukların tuvalet eğitimi şu şekilde olmalı:  “İkizleri kıyaslamak güven eksikliğine yol açabilir, ikisinin de kendisini hazır hissettiği dönem farklı olabilir. Öncelikle kendini hazır hissedenden başlanmalı, diğeri zaten onu taklit ederek alışkanlığı daha kolay kazanır. Tuvalet eğitiminde çocuğun her başarısı övgü dolu bir söz, gülümseme, sarılma veya küçük bir hediyeyle ödüllendirilmeli.”

Temizlik çok önemli

Geceleri idrar kontrolünü sağlamak daha uzun süre alıyor. “Gündüz idrar kontrolü başladıysa, yatmadan bir saat öncesinden sıvı gıdalar kesilmeli, uykudan evvel mesane boşaltılmalı, gece yatarken de bezlenmemeli” diyen Dr. Öznur Yılmaz, uykusu ağır olan çocukların gece idrar kontrolünde sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor. Tuvalet eğitiminde en önemli noktalardan birinin de temizlik olduğunu hatırlatan Yılmaz “Kızlarda idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için temizliğin önden arkaya doğru yapılması öğretilmelidir. Tuvaletten çıkmadan önce çocuğa sifonu çekme ve el yıkama alışkanlığının da kazandırılması şart” diyor.

Az yaprakla çok hijyen

Selpak’ın multi-layer teknolojisiyle üretilen tuvalet kağıdıyla çocuklar, tek başına tuvalette hijyen sağlayabilecek. Multi-layer teknolojisi sayesinde üç katın herbirinin ortasındaki dayanıklı katman, ıslanan tuvalet kağıdının elde dağılmasını önlüyor. Dış yüzeylerdeki yumuşak katmanlar hassas ciltler için tercih sebebi. Selpak Tuvalet Kağıdı, tüm aileye az yaprakla maksimum hijyen vadediyor.