Farklý baharatlar kullanarak yemeklerinize lezzet katabilir ve böylece tuz kullanýmýný azaltabilirsiniz. Baharatlar içerdikleri vitamin, mineral ve organik asitler ile adeta birer saðlýk iksiri.
Dünya Saðlýk Örgütü saðlýklý yaþam, tansiyondan korunma, kemik kayýplarýnýn önlenmesi ve mide kanseri gibi hastalýklardan uzaklaþmak için sofralardan tuzluklarýn kaldýrýlmasýný, günlük besinlerle doðal sodyum kaynaklarýnýn alýnmasýný ve yemeklere besinler dýþýnda 1 silme tatlý kaþýðýný geçmeyecek kadar görünür tuz kullanýmýnýn yeterli olduðunu bildirdi. Ancak araþtýrmalara göre Türkiye’de tuz kullanýmý, önerilen miktarýn 2-3 katý. Tuzlu besinleri tercih etmek sonradan kazanýlan bir alýþkanlýktýr. Yemekleri hazýrlarken baharat kullanýlmasý ile tuz tüketiminin azaltýlabileceði üzerine pek çok çalýþma var. Tuza veda etmenin birinci yolu sofra tuzunu azaltmak ve yiyecekleri lezzetlendirecek farklý baharatlarla zenginleþtirmektir.
Kanseri önlüyor
Baharatlar hem saðlýk hem de lezzet açýsýndan mükemmel çeþnilerdir. Ýçerdikleri flavon, fenol, saponin gibi glikozitler, alkoloidler, organik asitler, vitaminler, enzimler, mineraller ve uçucu yaðlar ile gizli saðlýk iksirleridirler. Bu önemli biyoaktif maddeleri içeren baharatlar vücudumuzda kanser önleyici, antimikrobiyal, tansiyon düþürücü, gaz söktürücü, kuvvet verici, afrodizyak, aðrý kesici, bulantýyý önleyici ve yatýþtýrýcý olarak etki gösterir. Kurutulmuþ veya tane olarak; kýrmýzý biber, kekik, nane, anason, kimyon, defne, sumak, biberiye, sarýmsak tozu, hardal, tarçýn, karanfil, yenibahar, vanilya, zencefil, zerdeçal, kuþ üzümü, çörek otu, reyhan, rezene, adaçayý, fesleðen, mahlep ve safraný beslenmenizde yer verebilirsiniz. Ben danýþanlarýma güvenilir markalarýn et, salata ve sebzeler için özenle hazýrlanmýþ fýrýn ve salata çeþnilerini hem pratik kullanýmý hem de doðru yiyeceðe doðru çeþni seçimini saðlamak açýsýndan güzel bir seçenek olduðunu söylüyorum. Örneðin tavuk için dað kekikli ve susamlý, baharatlý ve sarýmsaklý ya da kekikli ve fesleðenli karýþýmlarý yemeklerinizi lezzetlendirmek için iç rahatlýðýyla kullanabilirsiniz.