SAÐLIK açýsýndan vücudun asit-baz dengesi, vücut suyunun denetimi ve besinlere tat verme açýsýndan yararlarý bulunan tuz, besin zehirlenmesi ve besinlerin bozulmasýna neden olan bakterilerin büyümesine karþý koruyucu doðal engelleyicidir. Çok iyi antiseptiktir. Ancak tüm bu faydalar ideal düzeyde tüketildiðinde geçerlidir. Günümüzde birçok ülkede günde 9-12 gram kadar tuz tüketildiði rapor edilmektedir. Bu yýlda yaklaþýk 3.3 ile 4.4 kg kadar tuz demektir. Ülkemizde kiþi baþý tüketilen tuz miktarý yaklaþýk günde 18 gramdýr. Bu yýlda 6.6 kg. tuz demektir. Birçok Avrupa ülkesinden fazla tuz tükettiðimiz gerçeðini göz ardý etmememiz gerek. Ýnsanlar genetik olarak 0.25 gramdan daha az tuz tüketmeye programlanmýþ bir biyolojik sisteme sahiptir. Avrupa’da yapýlan araþtýrmalarda günlük tuz tüketiminin yüzde 70-80’ininin iþlenmiþ besinlerden geldiðini belirtiyor. Ülkemizde ilk on ölüm nedeni arasýnda tuz yemeye baðlý hipertansif kalp hastalýklarýndan ölüm 6. sýrada yer alýyor.