Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) günlük tuzu en fazla 2 silme çay kaþýðý veya 1 silme tatlý kaþýðýný geçmeyecek kadar tüketmenin saðlýk açýsýndan risk yaratmayacaðýný bildiriyor. Oysa, araþtýrmalar birçok ülkede günlük tuz tüketiminin 1 yemek kaþýðý olduðunu gösteriyor. Ülkemizde Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalýklarý Derneði’nin yaptýðý ‘SALTürk’ araþtýrmasý sonuçlarý, kiþi baþý tuz tüketimimizin günde 18 gram yani önerilenin 3 katý kadar yüksek miktarlarda olduðunu ortaya koydu. DSÖ toplum saðlýðýnýn korunmasý açýsýndan sofradan tuzluklarýn kaldýrýlmasýnýnýn altýný çiziyor. Peki neden tuzu azaltmalýyýz? Birçok araþtýrma besinlerin doðal yapýsýnýn dýþýnda fazla tüketilen tuzun birçok kiþide kan basýncýnýn artmasýna hipertansiyon hastalýðýnýn oluþmasýnda birincil etken olduðunu, özellikle kemik yoðunluðunun azalmasýna kemikteki kalsiyumun çekilmesine olanak saðladýðýný gösteriyor. Sonradan kazandýðýmýz tuzlu yeme alýþkanlýðýndan kurtulmanýn 4 adýmýný izleyin.
-1. Daha az tuzlu besinleri hazýrlamayý öðrenin. Örneðin makarna, pirinç, tahýllar ve sebzelerin piþme suyuna tuz ekleme zorunluluðundan kaçýnýn. Sodyumu azaltmak için en kolay yol budur.
-2. Market alýþveriþlerinizde dikkatli olun. Turþu, konserve tüm besinler, hardal, zeytin, soya sosu, tuzlu kraker ve bisküvilerin tuz içeriði çok fazladýr. Ancak besin endüstrisinin sunduðu her yiyecek yüksek tuz içermez. Buna en güzel örnek paket çorbalardýr.
-3. Bol baharat kullanýn. Saðlýklý beslenme planýmýzda baharatlarý besinlerin görünüþünü güzelleþtirmek, tat ve kokusunu arttýrmak amacý ile kullanabilirsiniz. Kurutulmuþ veya tane olarak; kýrmýzýbiber, paprika, kekik, nane, anason, kimyon, maydanoz, defne, sumak, biberiye, mercanköþk, sarýmsak tozu, hardal, tarçýn, karanfil, yenibahar, anason, çemen otu, vanilya, zencefil, zerdeça ve safraný serbest olarak beslenmenizde yer verebilirsiniz.
-4. Potasyum klorür içeren tuz çeþidini kullanýn. Besin endüstrisi hipertansiyon problemi olan hastalar için kan basýncýný yükselten sodyum klorür yerine tansiyonu düzenleyen potasyum klorür içeren tuzlarý da tüketicilyle buluþturmuþtur. Günlük saðlýk önerileri kadar potasyum klorür içeren tuzlardan kullanmaya özen gösterin.