TV reklamlarına kalsa şimdiden şampiyonuz

Avrupa Futbol Şampiyonası’na fena sonuçlarla gitmiyoruz ama, yakaladığımız norm ve form; bizi Fransa’da mutlu etmeye yetmez. Ziya Şengül, Slovenya ile oynadığımız maç için; “Yeteri kadar agresif değiliz” diye yazmış ki, doğru ama eksik... Neredeyse hiç agresif olamadık.

2008 Avrupa Şampiyonası’ndaki başarımızı hatırlayın... İlk iki maçın genelinde; soğuk, tutuk  ve yumuşaktık. Ne zaman ki, maçın elden gitme anı yaklaştı; o andan itibaren agresif futbolunun kralını yaptık, kitabını yazdık, efsanesini gerçekleştirdik. Bunu bir ölçüde, bu sezonki grup eleme maçlarının son periyodunda da başardık.

Şunu unutmayın... Agresif, inatçı ve tempolu oynamayana artık ekmek yok... Evet, Almanya gibi güçlü, ilkeli ve oluşabilecek her koşulda oyun disiplinini elden bırakmayan sistem sahibi takımlar; agresif futbolla işe başlamazlar. Daha çok “Bekle gör” tarzıyla ve pusu futboluyla sonuç alırlar. Ama sende öyle tarihten ve gelenekten gelen gücün, belli bir alt yapısı yoksa; “Ortada çamur var yandan geç” futboluyla işi kurtaramazsın... Kontrollü oynamak, kontrol etme mekanizmasına sahip olanlara aittir. Herkesi kurtarmaz. Bir gün Almanya kıvamına gelirsek, bizim için de seçenek olur. Ama şimdi değil!                                                   

***

Isırmalıyız... Onu yapamasak da, ısırmaya çalışmalıyız. Çevir kazı yanmasın taktiği; bizi renk vermeyen, ışık saçmayan, seyri sıkıntılı, sıradan bir takım görüntüsüne sokar. Ama milletin keyfi yerine gelsin diye; kavram, kural ve kapsam dışı oynayacak halimiz de yok. Önemli olan; imkanları, hedefi ve stratejiyi, birlikte ve doğru şekilde harmanlamak. Bunu yapacak gücümüz var mı, var... Ama bunu uygulayacak disiplinimiz yok. Ana sorun burada!

Bir başka sorunumuz da şu... Türkiye’nin büyük şirketleri; yaklaşan Avrupa Şampiyonası için milli takımımıza gaz veren abartılı reklamları, ekranlara boca etti. Hamaset edebiyatı o kadar ölçüsüz, abartılı ve kontrol dışı ki; kazara Avrupa Şampiyonu olsak bile, gırtlağına kadar hamasetle doldurulan milleti gene de kesmeyecek...

Her işte ipin ucunu, böyle aşırılıkla kaçırmaya neden bu kadar hevesliyiz?