Cumhur Ýttifaký’ný Türk siyaset tarihinin en anlamlý ve gerekli iþbirliði zeminlerinden biri olarak görüyorum. Meselenin sadece AK Parti-MHP iliþkisini yansýtmadýðýný, yani iki parti arasýnda siyaseten ve konjonktürel olarak yapýlan bir seçim mutabakatý olmadýðýný düþünüyorum.
15 Temmuz gecesi 80 milyon vatandaþýmýz sergiledikleri direniþle tüm farklýlýklarýna raðmen büyük bir birlik ortaya koymuþlardýr.
Hakkari’den Edirne’ye, Mersin’den Iðdýr’a kadar Kürdü-Türkü, Alevisi-Sünnisi, zengini-fakiri sokaklara dökülmüþtür, yaralanmýþtýr, þehit olmuþtur.
Bu direniþ ruhunu kimisi ‘vatanýna sahip çýkmak’, kimisi ‘demokrasiye ve özgürlüðe sahip çýkmak’, kimisi ‘mukadderatýna ve ülkenin geleceðine sahip çýkmak’ olarak nitelendirebilir. Ama neticede bizi biz yapan, bizi millet yapan deðerlere sahip çýkmak için þanlý bir mücadele ortaya konmuþtur.
Bu yüzden Cumhur Ýttifaký sadece iki parti arasýnda dönemsel ve pragmatik bir iliþki olarak görülemez. Bu direniþ ruhunu, ülkesine ve geleceðine sahip çýkma duygusunu siyaset zemininde Cumhur Ýttifaký yansýtmaya çalýþmaktadýr.
Eðer AK Parti-MHP iliþkisi bu anlam ve derinlikten uzak bir iliþki olsaydý, AK Parti veya MHP tabanýnýn klasik siyasi eleþtirileri iliþkiyi mümkün kýlmaz, bloke ederdi. Ama hem tüm farklýlýklarýyla AK Parti tabaný bu iliþkiyi bu ruhla kavramýþ, hem MHP tabaný meseleye bu þekilde yaklaþmýþtýr.
Hal böyle olunca AK Partililer Cumhur Ýttifaký’nýn MHP’li adaylarý, MHP’liler Cumhur Ýttifaký’nýn AK Partili adaylarý için çalýþýyorlar, gayret gösteriyorlar, onlarýn baþarýsýný kendi baþarýlarý görüyorlar. Karþýlýklý olarak parti temsilcilikleri ve seçim ofisleri ziyaret ediliyor, MHP’liler AK Parti bayraðý önünde, AK Partililer MHP bayraðý önünde konuþmalar yapýyorlar.
Bu baðlamda biz de Ankara’da Cumhur Ýttifaký’nýn MHP’li adaylarýnýn olduðu Gölbaþý, Etimesgut, Polatlý gibi ilçelerde yapýlan ortak etkinliklerde, bu iþbirliðinin samimiyet, sadakat ve karþýlýklý güven temelinde ilerlemesi için gösterilen çabalarý yakýndan gözlemliyoruz.
Türk siyasetinde arazi performansý en hareketli olan iki parti AK Parti ve MHP’dir. Arazi performansý güçlü olan iki partinin birlikte hareket etmesi Cumhur Ýttifaký’na açýk bir saha üstünlüðü kazandýrýyor.
Geçen gün Polatlý’da MHP’li belediye baþkan adayý (ve halihazýr baþkan) Mürsel Yýldýzkaya’nýn katýldýðý bir etkinlikte ‘üç hilal’ önünde konuþma yaptýk ve ülkücü gençlerle bir araya geldik.
Pazartesi günü ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Etimesgut mitingine katýldýk. Burada da ülkücü gençler ve AK Partili gençler Türk bayraðý altýnda anlamlý bir bütünlük oluþturuyorlardý.
MHP’nin bayraðýný simgeleyen üç hilal, Osmanlý bayraðý ve sancaðýdýr. Üç kýtadaki hakimiyeti, Türk-Ýslam birliðini ve nizam-ý âlemde Allah’ýn kelamýnýn yücelmesi gibi üç mefhumu ifade eder.
MHP 1969 yýlýndaki Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin merhum Alparslan Türkeþ’in baþkan seçildiði büyük kongresinde partinin bayrak simgesi olarak kabul edilmiþtir. “Biz Osmanlýyýz, bize üç hilal yakýþýr” görüþünün hâkim gelmesi sebebiyle üç hilalin MHP’nin, kurt sembolünün ise Ülkü Ocaklarýnýn amblemi olduðu söylenir.
MHP’nin Osmanlý’nýn dünyaya Türk-Ýslam birliðini, adalet ve hakkaniyeti yayma, Allah’ýn kelamýný yüceltme gayesini simgeleyen üç hilali sembol olarak seçmesi kendisi için çok anlamlý bir muhtevadýr. Cumhur Ýttifaký’nýn bu kadar samimi ve derinlikli bir iþbirliðine dönüþmesinde siyasi kan uyuþmazlýðý olmamasýnýn, ortak duygu ve mana zemini yakalanabilmesinin bir etkisi olduðu söylenebilir.
AK Partililerin üç hilal önünde konuþurken zorlanmamasý hem Cumhur ittifaký ruhuna sahip çýkmalarýna, hem de bu tarihi derinliðe dayanýyor. MHP’lilerin özellikle Cumhurbaþkanýmýz R. Tayyip Erdoðan’a sahip çýkmasý ve AK Parti etkinliklerine katýlarak O’nun adaylýðýný desteklemeleri ayný ruhun bir neticesidir. Bugün de baþta Ankara ve Ýstanbul olmak üzere birçok il ve ilçede ülkücü camia, ittifakýn AK Partili adaylarýna ayný samimiyetle destek olmaktadýr. Seçmenin ötesinde parti teþkilatlarýnýn bu uyumu ve iþbirliðini gönül rahatlýðýyla yapabilmeleri þayan-ý takdirdir.