Üç mucize ürün efsanesi çöktü

Son yıllarda yağ yakımını hızlandırdığı ve kas kütlesini         artırdığı inancıyla sıkça kullanılan çitosan, krom ve karnitin bilimsel sınavı veremedi. Araştırmalara göre 3 ürünün hiçbir faydası yok.

Spor salonlarının en çok promosyonunu yaptığı üçlü; karnitin, krom ve çitosan bitkisel haplardır. Hatta çoğu hekimler hastaları hem kilo versin hem de iştahları dengelensin diye  hızla reçete ediyor. Journal of the International Society of Sports Nutrition dergisinde Texas Üniversitesi Egzersiz ve Spor Beslenmesi Bölümünden öğretim üyelerinin yayınladığı makalede bu popüler üçlü ile ilgili gerçekleri bilimin araştırmaları doğrultusunda açıklığa kavuşturulmuş oldu.

Çitosan faydasız çıktı

Çitosan; eczane ve marketlerde kolaylıkla ulaşılabilen yağın dışkı ile atımının sağlandığı ve vücudun yağlarının azaltarak zayıflamaya yardımcı olduğu iddası ile kilo problemi yaşayanlara öneriliyor. Hatta zayıflarken kolesterolü de düşürmeye yardımcı olduğunu da söyleniyor. Ancak önemli araştırmaların sonuçları maalesef üretici firmanın iddası ile uyuşmuyor. Araştırmalar çitosan tüketen kişilerin normal sağlıklı kişilere göre dışkılarında fazla yağ atmadıklarını, hatta kilo verme hızında etkisiz kaldığını gösteriyor. Son araştırmada 1100 kalorilik dengeli diyet ile çitosan kullanan ve kullanmayan hafif kilolu kadınlar 1 yıl boyunca takip edildidi. Çitosanın hem zayıflama da hem de kolesterol düşürmede bir üstünlük sağlamadığı bulundu.

Krom iştahı azaltmıyor

Krom desteği alanların yağ kaybedeceklerini, kas kitlelerinde artışın olacağı iddalar arasındadır. Yapılan araştırmalar kromun sağlıklı kişilerde zayıflama sürecinde maalesef bahsettikleri iddialar gibi etkili olmadığını bildirmiştir.

Özellikle vücut kompozisyon ölçüm teknikleri ile krom desteği alan sağlıklı kişilerin spor yapsalar dahi vücutlarında yağ kütlesinde azalma ve kas kütlelerinde bir artışın olmadığı tespit edildi.

Karnitin de sınavı geçemedi

Karnitin yağ yakıcı olarak lanse ediliyor.. İddia olarak; eğer hücre içi sıvılarda karnitin konsantrasyonunu yükseltirsek daha çok yağ mitokondri denilen hücrenin enerji ocaklarında yanacak deniliyor. Araştırmalar diyet hapı olarak kullanılan karnitinin yağ metabolizması, egzersiz kapasitesinde artış ve vücut kompozisyonunda maalesef etkin bir sonuç vermediğini gösteriyor. Özellikle karnitin desteği alan kişilerin kaslarında artışın olmadığı kanıtlandı. Aksine çalışmalar karnitin desteğinin zararlı etki gösterebileceği yönünde bulgular içeriyor.