Üç parti-üç kongre…

Seçimler bitti, þimdi gündemi kongre tartýþmalarý meþgul ediyor. 

Seçimin galibi AK Parti önceden olaðan kongre takvimini açýklamýþtý, 18 Aðustos’ta AK Parti’nin olaðan 6. Kongresi yapýlacak. 

Seçimin ana maðlubu CHP’de ise Kurultay toplayabilme mücadelesi, imza polemikleri, adý konulmamýþ genel baþkan rekabeti devam ediyor. Kýlýçdaroðlu, “CHP’de deðiþmeyen tek þey deðiþim” derken kendisinin deðiþiminden baþka her deðiþime açýk olabileceðini (kadrolarý feda ederek yerini korumak istediðini) gösteriyor. 

Seçimin diðer maðlubu Ýyi Parti’de ise Genel Baþkan Meral Akþener’in siyasi manevra olarak kongreyi gündeme getirdiði görülüyor. 

Kongreler, siyasi partilerin muhasebe, yenilenme, tazelenme, güçlü motivasyonla geleceðe hazýrlanma zeminleridir. AK Parti için her kongre yeni bir vizyon demektir, güçlenmiþ ekiplerle yola devam dinamizmi demektir. Muhalefet için ise her kongre kaosun, krizin, çekiþmenin zemini demektir.

Bunun en güzel örneði Ýyi Parti’nin Afyon kampýdýr. AK Parti’nin istiþare toplantýlarý siyasi yenilenme, partililer arasýnda kaynaþma ve güçlü baðlar oluþturma fýrsatý olurken, Ýyi Parti için birbirine girme ve kriz üretme zemini oldu. AK Parti için uyuma vesile olan kamp, Ýyi Parti için ayrýþmayý tetikledi. 

Meral Akþener’in rest çekerek Kongre kararý almasý, tek atýmlýk baruttur. Parti içi çatlak sesleri ekarte etmek için rest çeken bir lider, bu hamleyi sadece bir kez ve son kez yapmýþ olur. 

Ýyi Parti girdiði ilk seçimde yüzde 10’larý aþmasýna raðmen partide sular durulmuyor. Bunun bir sebebi Ýyi Parti’yi motive eden güçlerin daha büyük bir beklenti oluþturmasý veya böyle bir yanýlsamayla hareket etmesiydi. Sonuç hiç de onlarýn düþündüðü veya köpürttüðü gibi olmadýðýndan, hayal kýrýklýðýnýn ürettiði sarsýntý bitmiyor. 

Ýkincisi genel baþkanýn konumu ve kabulüyle iliþkili. Akþener birkaç isim arasýndan bir adým öne çýktý, genel baþkan ilan edildi, siyasi yarýþa girdi ama lider konumu kazanamadý. Kendisiyle birlikte yol yürüyenler hem onun varlýðýný bir süre için gerekli gördüler hem de çok güçlenmesinden rahatsýzlýk duydular. Bu yüzden Afyon kampý hem bilinçaltýndaki rahatsýzlýklarý açýða çýkardý, hem de karnýndan konuþulanlarý açýk etti. Buna karþý Akþener’in çektiði rest otorite inþa etmeyi amaçlýyor. ‘Býrakýr giderim’ gibi tavýrlarla otorite saðlama çabasýnýn kiþinin elini zayýflattýðý ve otorite zafiyeti olarak algýlandýðý da söylenebilir.

Ýyi Parti’de yaþanan her tartýþma, her kriz partinin algýsýný bozduðu gibi, kýsa vadeli bir hareket görünümünü de güçlendiriyor. Özellikle CHP ile yapýlan ittifak MHP’den gelen isimlerin ciddi sorgulamasýna ve büyük bir hata olarak görülmesine sebep oldu. HDP yedekli CHP ile kurulan bir iliþkiyi MHP tandanslý Ýyi Partililerin hazmetmesi çok kolay deðildi ve ister istemez ideolojik bir travma oluþtu. 

CHP’de ise Kongre demek kaos, çekiþme ve kriz demek…

Seçimdeki popülaritesini kaybetmemek ve unutulmamak isteyen Muharrem Ýnce’nin kongre hamlesi yeni tartýþmalara sebep oldu. Bir yanda girdiði her seçimi kaybeden Kýlýçdaroðlu var, diðer yanda Kýlýçdaroðlu’na karþý girdiði her kongreyi kaybeden Ýnce var. Kaybet-kaybet denkleminin bu iki isminin CHP’nin geleceðine heyecan katmasý mümkün görünmüyor.

Kýlýçdaroðlu da, Akþener de Türkiye’deki seçimler üzerine hesaplar yapan kimi güçler için bir anlam ifade ediyor olmalý. Bu yüzden ne Ýyi Parti içinden güçlü bir hamle gelebiliyor, ne Ýnce ortaya çýkýp güçlü bir duruþ sergileyebiliyor. 

Siyaset mühendisleri sanýrým “eldeki kuþ daldaki kuþtan evladýr” anlayýþýyla muhalefetteki statükoyu korumayý tercih ediyor. 

Evet üç parti ve üç kongre gündemde. AK Parti için güçlenme ve motivasyon demek olan olaðan bir kongre, muhalefet için kriz ve belirsizlikten baþka bir anlam taþýmýyor.