Ticari uçuþlarda 1963 yýlýndan beri içki servisi yapýlýyor. Mart ayýndan sonra tüm dünyada bu yasaklanabilir. Uluslararasý Hava Taþýmacýlýðý Birliði, Kanada’da düzenlenecek toplantýda uçaklardaki alkol servisi konusunu masaya yatýracak. Durduk yerde ya da bizim memlekette çok sýk yapýldýðý gibi siyasi sebeplerden kaynaklanan bir durum deðil bu. 2007’den bu yana uçaklarda alkol tüketimine baðlý 15 bin vaka yaþanmýþ ki bu sadece rapor edilen sayý.Kurul’u uçakta içki servisini gözden geçirmeye iten sebep de, bu olaylarýn uçuþ güvenliðini tehlikeye düþürmesi, zaman zaman acil iniþler ve uçaðýn geri dönmesine neden olmasý... Üzgünüm ama bizim memlekette bu konu uçuþ güvenliði deðil mutlaka siyaset üzerinden tartýþýlýr.
***
Beverly Hills, Los Angeles’ýn, tüm Amerika’nýn ve belki de tüm dünyanýn en sosyetik semti olarak bilinir. Her yaný, zenginlik ve ihtiþam, emlak vergileri de çok yüksek ya, kendisini ayrýcalýklý ilan etmiþ Beverly Hills.Tüm Los Angeles ve Amerika’da sokaklarda bulunan yangýn çeþmelerinin rengi kýrmýzý sadece Beverly Hills’teki çeþmelerin rengi platin. Ýstanbul’da bir semtin ya da Türkiye’de bir þehrin kendisine böyle resmi ayrýcalýk tanýdýðýný düþünsenize... Yer yerinden oynar, belediye baþkaný hem medyanýn hem de diðer siyasi partilerin hedefi olurdu. Emlak vergisi oranýna göre olsa bile resmi ayrýcalýklarý sevmeyiz biz ama Ýstinye Park’ýn meydanýndaki kafe ve restoranlarýn zenginlere, yiyecek katýnýn daha az gelirlere hitap etmesini de normal karþýlarýz...
***
Hollanda’da, Harlem þehrinde çöpleri karýþtýrýp kirliliðe neden olduklarý gerekçesiyle martýlara savaþ açýldý.Belediye yumurtalarýný çaldý, lazer ýþýklarý kullandý, olmadý, son çare martý besleyenlere 130 Euro para cezasý verilmesi kararý alýndý. Geçmiþ yýllarda da Venedik ve New York’ta pisliklerini temizleme maliyeti yüksek olduðu için yemlerine ilaç katarak güvercinleri kýsýrlaþtýrma operasyonlarý görmüþtük. Bu kararlarýn tamamýný belediyeler alýyor orada ama bizde belediyeler, vatandaþlarýn alýp bakamadýðý ya da sýkýlýp sokaða býraktýðý hayvanlara bakmak zorunda.
Elbette sokak hayvanlarýna bakýlacak ama sadece cins hayvanlarý kutsayan ya da sadece cins hayvan seven vatandaþlarýn durumu konuþmaya deðmez mi?Ya da bir baþka senaryo, Ýstanbul’da martýlar ya da güvercinlerle mücadele kararý alýnda neler olur neler...
***
Dünyada olaðan bütün karar ve tartýþmalar bizim memlekette siyasi tartýþmaya dönüyor. Hal böyle olunca hem gerçek siyasi tartýþmalar önemini yitiriyor hem hayata siyaset üzerinden bakanlar her konuda maðlubiyet ya da zafer duygusu yaþýyor hem de herkes yoruluyor. Farkýnda olan var mý?