Uyglamada bazen ihtar verilmesi ile ücret kesme cezasý biribirine karýþtýrýlmaktadýr. Ýhtar verilmiþ olmasý ücret kesme cezasý verildiði anlamýna gelmez.
Ücret Kesme Cezasý 4857 sayýlý Ýþ Kanunumuzun 38. maddesinde düzenlenmiþtir. Bir iþçiye ücret kesme cezasýnýn uygulanabilmesi için hangi hallerde ücret kesme cezasýnýn uygulanacaðý yazýlý bir sözleþme ile belirtilmelidir. Kanun maddesinde de “Ýþveren toplu sözleþme veya iþ sözleþmelerinde gösterilmiþ olan sebepler dýþýnda iþçiye ücret kesme cezasý veremez.” Hükmü gereði sözleþme dýþýnda kalan davranýþlardan dolayý iþçi ücret kesme cezasýný sýnýrlandýrmýþtýr. Önceden belirlenmeyen ya da belirtilmeyen davranýþlarda ücret kesme cezasý yoluna gidilemez.
Sözleþme ya da toplu iþ sözleþmesinden kaynaklý kesilecek olan “ücret kesme cezasý” somut dayanaklar ile uygulanmalýdýr.
Ýþ Kanununa göre ücret kesme cezasýnýn uygulama koþullarý aþaðýdaki gibidir.
- Ýþveren, toplu sözleþme veya iþ sözleþmelerinde gösterilmiþ olan sebepler dýþýnda iþçiye keyfi þekilde ücret kesme cezasý veremez,
- Ýþçi ücretlerinden ceza olarak yapýlacak kesintilerin mutlaka gerekçeleriyle birlikte iþçiye derhal bildirilmesi gerekir,
- Ýþçi ücretlerinden bu yolda yapýlacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça baþýna yahut yapýlan iþ miktarýna göre verilen ücretlerde iþçinin iki günlük kazancýndan fazla olamaz,
- Bu paralar iþçilerin eðitimi ve sosyal hizmetleri için kullanýlýp harcanmak üzere Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý hesabýna, Bakanlýkça belirtilecek Türkiye’de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiði tarihten itibaren bir ay içinde yatýrýlýr.
- Her iþveren, iþyerinde bu paralarýn ayrý bir hesabýný tutmak zorundadýr.
Son fýkra hükmü gereðince, anýlý kurulun kimlerden teþekkül edeceði, nasýl ve hangi esaslara göre çalýþacaðý “Ýþçi Ücretlerinden Ceza Olarak Kesilen Paralarý Kullanmaya Yetkili Kurulun Teþekkülü ve Çalýþma Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik” ile belirlenmiþtir.
Çalýþma hayatýnda sýk rastlanmasa da iþçi ücretlerinden ücret kesme cezasý uygulanacak durumlar yasa ile koruma altýna alýnmýþtýr. Yasaya aykýrý olarak iþçisinin ücretine ücret kesme cezasý uygulayan iþverene 2019 yýlýnda verilecek idari para cezasý 857.-TL’dir.
Ýþçi ücretlerinden kesilen ceza tutarlarý iþçilerin eðitimi ve sosyal hizmetleri için kullanýlýp harcanmak üzere Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý hesabýna Bakanlýkça belirtilecek Türkiye’de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiði tarihten itibaren bir ay içinde yatýrýlmalýdýr.
Her iþveren iþyerinde bu paralarýn ayrý bir hesabýný tutmaya mecburdur. Birikmiþ bulunan ceza paralarýnýn nerelere ve ne kadar verileceði Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýnýn baþkanlýk edeceði ve iþçi temsilcilerinin de katýlacaðý bir kurul tarafýndan karara baðlanýr. 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun 38. maddesi gereðince disiplin suçlarý nedeniyle iþçi ücretlerinden kesilen ücret kesme cezasý banka hesap bilgileri aþaðýdaki tabloda yer almaktadýr.
T.C. ZÝRAAT BANKASI ANKARA-KAMU GÝRÝÞÝMCÝ ÞB.
Hesap No : 38775369 – 5052
IBAN NO : TR 83 000 100 2533 387 753 69 – 5052