Kartal’ýn sezon biterken kavuþtuðu ve yapýmýnda büyük teknik ve hukuki engellerle karþýlaþan yeni stat; saðladýðý müthiþ akustik sayesinde, büyük bir tribün gücü kazandýrdý.
Yeterli yüksekliðe izin verilmeyen stat, daha derine inþa edilince; maç yapýlacak zemin, deniz seviyesinin de altýna indi. Dünyada ilk örnek oldu. Bu stat milli maçlar için de ideal.
BEÞÝKTAÞ’IN ÞAMPÝYONLUÐA KOÞTUÐU YENÝ STADYUMU, MÝLLÝ TAKIM ÝÇÝN DE DÜÞÜNÜLMELÝ
BEÞÝKTAÞ iki sezondur süren göçebelikten ligin son 3 haftasýnda kurtuldu. Ve muhteþem stadýnda, muhteþem bir 3 maçlýk finiþ yaparak þampiyonluða uzandý. Baþkan Fikret Orman, yönetimi, camiasý, futbolcularý ve taraftarý iç sahada yaþadýðý sýkýntýyý kupayla aþmanýn mutluluðunu yaþadý. Kartal’ýn yeni mabedi Vodafone Arena; en yeni ve en modern stat olmasýnýn yanýnda, dünyanýn hiçbir stadýnda olmayan baþka bir özelliði daha var. Bölgenin SÝT alaný olmasý nedeniyle, belirli bir yüksekliði aþmasý engellenen stat; yukarý çýkamadý, aþaðý indi. O denli derin hafriyat yapýldý ki; maçýn oynanacaðý zemin, deniz seviyesinin altýna indi.
ELBÝRLÝÐÝ ÝLE TÜRKÝYE KAZANDI
Derin ve dev bir çanaða dönüþen stat, böylece akustik açýdan çok büyük bir avantaj yakaladý. Zaten tezahüratta desibel rekorlarý kýrmýþ olan Beþiktaþ taraftarý, yeni stadla birlikte gücüne güç kattý. Vodafone Arena’ya gelecek takýmlarýn vay haline...
Fakat kabul etmek gerekir ki; stadýn inþaat safhasý gerçekten büyük badireler atlattý. Bir çok kurumla baþý derde girdi... Yönetim, her an bir engelle karþý karþýya kaldý. O kadar ki; Fikret Orman ve ekibinin stadý bitiremeyeceði bile iddia edildi. Kabul etmek gereler ki, Davutoðlu kabinesi konuyu Bakanlar Kurulu’nda özel olarak tartýþarak, týkanýklarýn giderilmesine olanak tanýdý. Cumhurbaþkanýmýz’ýn da bu konuda çabalarý ve katkýlarý oldu. Anlayacaðýnýz; herkes elbirliði ederek Türkiye’ye ve Ýstanbul’a güzel bir eser kazandýrdý. Emeði geçen herkese teþekkürler.
Eski Ýnönü Stadý, bir dönem “Dünyanýn en güzel manzaralý stadý” olarak seçilmiþti. Bu ayrýcalýklý özellik, yenilenerek ve daha modernleþerek korundu.
YENÝ UÐURLU STADIMIZ BURASIDIR
Stadýn açýlýþýnda bir konuþma yapan Fik-ret Orman’ýn; karþýlaþýlan engellerin bir bir çözülmesine katký verenlere yaptýðý teþekkür; bazý kesimlerce abartýlý görüldü. Bu eleþtiriyi yapanlar; devasa sorunlar karþýsýnda gýna getirip her þeyi terkederek kaçma ve çýldýrma noktasýna gelenlerin derdini anlayamaz. Baþkan teþekkür etmedi, minnet borcunu ödedi.
Göreceksiniz; Vodafone Arena, milli maçlarýn hep burada oynanmasýný isteyen insanlarýn gözbebeði olacak. Stadýn akustik mucizesi, bunu adeta mecbur kýlacak. Yeni uðurlu stadýmýz burasýdýr.
7 hafta bekledi sol beki tapuladý
ÝSMAÝL Köybaþý, “sabreden derviþ muradýna ermiþ” sözünü hayata geçiren en iyi örneklerden birisi oldu. Kartal’da sezon baþýnda Ýsmail sol bekte ilk tercih deðildi. Tosiç ve Motta ilk 8 haftada 11’de sahaya sol bek çýkarken, Ýsmail bu süreçte sadece 9 dakika sahada kalabildi. Ama 9. hafta Çaykur Rizespor karþýlaþmasýyla birlikte sol beke geçti ve sezon sonuna kadar bir daha formasýný hiç çýkarmadan istikrar abidesi oldu.
Boyko’ya zaman ve hoþgörü lazým
Tolga Zengin’in hatalý goller serisi sonrasýnda transfer edilen Ukraynalý kaleci, sabýr istiyor. Güneþ’in elinde seneye farklý bir kaleci olacaktýr.
KALECÝ Tolga Zengin iyi, hoþ ama; bazen melankolik bir hal takýnýyor. Bu tür travmatik anlarýnda karþýlaþmaya çýktýðýnda, olmadýk goller yiyor. Topa çýkmasý gereken yerde, sabit kalýyor. Ya da pozisyonun geliþimini bekleyeceði yerde, anlamsýz çýkýþlar yapýyordu. Yönetim, arka arkaya gelen hatalý goller karþýsýnda panikledi. O telaþla Boyko’yu aldý. Tolga pabucun pahalý olduðunu görünce, derhal kendine çeki-düzen verdi, kalesini kaptýrmadý. Yedek kalýnca, Boyko’nun iyi kaleci olmadýðý sanýldý. Oysa bir sezon önce, Avrupa Ligi finalinin süper kalecisiydi. Güneþ kalecilikten gelen bir hoca. Oyuncusundan maksimum perans almayý biliyor. Zaman tanýmak ve gelecek yýlýn sonunu beklemek gerek.
Þampiyonluða 1 dakikalýk katký
BEÞÝKTAÞ’IN bu sezonki þampiyonluk serüveninin en ilginç figürlerinden birisi de Veli Kavlak oldu. Sakatlýðý nedeniyle takýma 2.yarýda katýlan Veli, sadece Mersin ÝY maçýnda 1 dakika sahada kaldý ve adýný þampiyon kadroya yazdýrdý.
Þampiyonluðun sýrrý, sevgi
BÝR yerde büyük ölçekli baþarý varsa; o baþarýnýn ana yapým malzemelerinden biri de Takým Ruhu’dur. Onu oluþturmak için de, arkadaþlýk duygusunun çok yoðun olmasý gerekir. Bunlar ortaya çýkmadan; ekip sporlarý içinde þampiyon olmanýn olanaðý yoktur. Beþiktaþ bunu baþardý.
Oysa F.Bahçe’de uyum sorunu yaþandý, teknik direktör-futbolcu kavgalarý oldu, hocasýna baðýrýp çaðýranlara rastlandý, saha içinde ciddi anlamda tartýþan; hatta bunu bir kaç kez tekrarlayanlar oldu. Eðer böyle bir ekip içindeyseniz; futbolcunun feriþtahý olsanýz, o mutlu sona ulaþamazsýnýz.
Beþiktaþ’ta Oðuzhan, Sosa’yý kýskanmadý... Kimse Atiba’nýn yoluna taþ koymadý... Marcello geldiðinde hiç dýþlanmadý... Eski gücünde deðil diye Gökhan Töre ayýplanmadý... Bu sezon neredeyse hiçbir olumsuzluk yaþanmadý. Antrenmanda sert girmeler nedeniyle bazý tatsýzlýklar olsa da, olay olduðu yerde bitti. Dallanýp budaklanmadý... Baþarý büyük bir dayanýþmayla geldi.
Yol haritasý erken çizilsin
AVRUPA Futbol Þampiyonasý, Temmuz ortasýna kadar sürecek. Bu turnuva sonrasýnda, oynayan tüm futbolculara verilecek izin hakkýný da hesaba katarsak; kulüplerin sezon hazýrlýklarýný, zorlu ve sorunlu günler bekliyor. Beþiktaþ bu yüzden, yol haritasýný þimdiden çözmeli... Daha vakit var deyip zamana yayarsa, beklenmedik sürprizlere hazýrlýklý olsun. Þampiyon oldular diye, ekstra bir zaman kazanmýyorlar.
BÝTTÝ