Immanuel Wallerstein, dünya sisteminin bir kriz döneminde olduðunu vurgular. Kapitalizmin öncüleri sanayi sektörlerini ayakta tutabilmek için arayýþlara girdiler. Emtia-sermaye-emek hattýný en ucuz sahada gerçekleþtirmek için merkezden çevreye yaydýlar.
Kapitalizm kârýn maksimizasyonunu ve sürekliliðini hedefler. Bunun için geleceði okumak ve yeni teknolojileri kültürel alýþkanlýklara dönüþtürüp bütün dünyayý tüketici hale getirmek þarttýr.
Dünyada sürdürülebilir/yenilenebilir enerji adýmlarý atýlýrken bu enerji türünün ihtiyacý olan madenlerin haritasý da çýkarýldý. Savaþýn rotasý bu madenlerin olduðu haritalarda görünüyor.
Bugünlerde bir prova alaný olarak Ukrayna-Rusya savaþýnýn gerçekleþtiði Ukrayna arenasýndayýz. Hibrit savaþa tanýk oluyoruz. Enformasyon, taraflarýn kamuoyu oluþturmalarý için önemli bir araç ve dijital çaðda insanlara doðrudan eriþim imkaný saðlýyor. Tanklar ve uçaklar hareket etmeden önce bilgi savaþlarý baþladý.
Telegram, whatsapp, facebook, twitter gibi uygulamalardan yayýlan görüntüler bizi yönlendiriyor ve hüküm vermeye baþlýyoruz. Siber alanda yapýlan saldýrýlarla medya, bankacýlýk sistemi ve devlet kurumlarý hedef alýnabiliyor. Bu mecralarda gerçekle kurgunun ayýrt edilebilmesi bazen mümkün deðildir. Taraflar bu alanda kitleleri domine etmek için var güçleriyle çalýþmaktalar. Tarihin ilk "sýcak sosyal medya savaþý"na anlýk bildirimlerle dahil oluyoruz.
Önümüzdeki 10 yýl boyunca ABD ve Ýngiltere'nin doðuda yükselen Çin'i durdurmak için adýmlar attýðý bir döneme tanýk olacaðýz. Pasifik'te yaþanacak derin kavganýn ön hazýrlýklarý buralarda yapýlýyor.
Ukrayna, Rusya'yý oyalamak ve Rusya-Çin ittifakýný kýrmak için önemli bir noktaydý. Dünyanýn kilit taþý diyebileceðimiz hassas bir kavþakta yer alan Ukrayna, kültürel bir ayrýþma içindeydi. Sovyet sonrasý sistemde Avrupa'ya dahil olup refah isteyen Ukraynalýlar'ýn rotasýný çevirmek için sebepleri de olmalýydý. Ukrayna'da siyaset dýþ müdahalelere açýktý. Gerek Moskova gerekse Batý, istikrarsýzlýða giden yolun taþlarýný döþediler.
2021 yýlýnda art arda yapýlan tatbikat gösterileri ile taraflar bilendiler. 24 Þubat 2022'de Putin'in konuþmasý bütün dünyayý ekranlara kilitledi. Putin'in Donbas bölgesiyle yetinmeyip Odessa ve Kiev'i kuþatmasý bir meydan okumaydý Batý Ýttifakýna. Bu adým belki bir tuzaða düþmekti belki de ön almaktý.
Þimdi Ukrayna, fillerin çimenleri ezdiði bir coðrafya olmaya hazýrlanýyor. Yabancý savaþçýlarýn dünyanýn dört bir taraftan yola çýkmaya hazýrlandýðý hatta bir kýsmýnýn içeride mevzilendiði bir arena.
2014'te Kýrým'ýn ilhakýndan sonra Suriye'ye gidenlerin bugün tekrar Ukrayna'da Rusya'yla hesap göreceði bir döneme tanýk oluyoruz. Ukrayna'da yaþanacak çatýþmanýn Ukrayna'da kalacaðýný sanmýyorum. Kafkasya'ya ve Hazar'ýn batý kýyýlarýna sýçramasý mümkün bu çatýþma, asimetrik savaþýn küresel sonuçlar doðuracaðý bir zeminin ilk peþrevi.
Rusya bu raundu nasýl bitirecek merak konusu. Batý ittifaký Rusya'nýn burnuna halka takarak kontrol altýna almak ve Çin'in büyüme hýzýný kontrol altýna almak istiyor. Avrupa'nýn belini kýran Anglo-Sakson'lar Putin'e bu halkayý takabilecek mi merak konusu.