Ukrayna-NATO

"Savaşı Rusya'nın içlerine taşıyacağım"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

Uzun zamandır gündemin Orta Doğu'da giderek kuzeye doğru ilerleyen ve 'kim, kime, nerede, ne zaman, nasıl saldıracak' sarmalında dönen gerilime odaklandığı günlerde daha da kuzeyinden ilginç haberler gelmeye başladı.

Ukrayna ordusunun Belgorod'dan Rusya'ya 2. bir cephe açtığı ve Poroz köyünü ele geçirdiği duyuruldu. Geçtiğimiz hafta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin, Rusya'nın Kursk bölgesinde önemli ilerlemeler kaydettiği belirtilirken 6 Ağustos'ta Ukrayna birliklerinin, tanklar ve zırhlı araçlarla sınırı geçerek Kursk bölgesine girmesiyle Rusya'nın güneyindeki Kursk bölgesinde yeni bir cephe açıldığı ve çatışmaların şiddetlendiği görülüyor.

Rusya'nın, Ukrayna birliklerinin ilerleyişini durdurmak için bölgeye ek kuvvetler göndererek olağanüstü hâl ilan ettiği, Kursk valisinin, dört kişinin hayatını kaybettiği bölgede acil durum ilan edildiğini açıklaması geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'nın Rusya topraklarına saldırısına "Moskova güçlerinin bu gece görülmemiş biçimde sert biçimde karşılık vereceklerini" söyledi.

Financial Times'ın yer verdiği 'Ukrayna taarruzunun Kursk bölgesine Rusya'nın takviye göndermesine rağmen püskürtülemediği' haberinin ardından Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko "Ukrayna sınırına askeri birlikler sevk ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Bunun nasıl mümkün olduğuna dair tevatür muhtelif. İçlerinden en ilginci ise Rus ordusuna bağlı Ahkmat özel Kuvvetleri Komutanı'nın "Ukrayna'nın Kursk taarruzunu NATO yönetiyor" açıklaması tabii ki.