‘Ukrayna- Rusya Savaþý' bütün dünyayý daha bir tehdit ediyor

Evet, Ukrayna- Rusya arasýndaki savaþ, sadece Rusya ile Ukrayna arasýndaki bir savaþ deðildir. Rusya'nýn saldýrganlýðýna karþý olan bütün devletlerin, direkt olarak olmasa bile, dolaylý olarak Rusya'nýn bu savaþtan zaferle çýkmamasý temennisinde olan bütün devletlerin de en azýndan manevî veya psikolojik desteklerini gizli veya açýk olarak Ukrayna yanýnda hissettirmeye çalýþtýklarý bir savaþtýr.

Putin Rusyasý, NATO'nun yayýlma stratejilerinin karþýsýnda güçsüzlüðünü- çaresizliðini göstermemek için, Ukrayna'yý hazmý kolay lokma olarak seçmiþti. Ve, bir hafta içinde 'yýldýrým savaþý'yla netice alacaðýný ve Rusya'nýn Kiev'de kendisine baðlý ve -týpký, 2. Dünya Savaþý'ndan sonra hemen bütün Doðu Avrupa ülkelerinde mahallî-yerli ajanlarý eliyle, komünist rejimler kurmuþ olan Stalin'in yöntemine uygun bir þekilde- bir kukla hükûmet oluþturabileceðini hayâl ediyordu.

Ama, evdeki hesap, -en azýndan þimdiki haliyle-, çarþýya uymadý. Savaþýn 100'üncü gününe ulaþmakta olduðu bu günlerde, Rusya'nýn ciddî ciddî zorlandýðý görülüyor.

Putin, dikkatli, hesaplý ve tarihten ders almasýný bilen birisi olsaydý, en azýndan, Stalinist Brejnev Sovyet Rusyasý döneminde, Afganistan'daki kuklalarýna- ajanlarýna 28 Nisan 1978'de yaptýrdýðý kanlý bir komünist darbeyi takiben kurulan komünist rejimin kendisinden yardým talebinde bulunmasý üzerine, askerî yardým adý altýnda Müslüman Afganistan coðrafyasýný iþgal ediþinin, sonunda Sovyet Rusya Komünist Ýmparatorluðu'nun sonunu hazýrlayan bir iþgal hareketine dönüþmesini ve de, Sovyet Rusya'nýn Afganistan'da baþarýlý olamamasý için sadece Müslüman halklarýn baþýndaki bazý rejimlerin deðil, daha baþka güçlerin de yýllarca Afganistan'daki direniþ gruplarýna gizli -açýk dünya kadar destekler verdiklerini hatýrlardý.

Üstelik bu gibi durumlar için dünya tarihinde pek çok örnekler vardý. Nitekim, Amerikan emperyalizmi, yarým milyon askerle iþgale kalkýþtýðý ve 10 yýldan fazla kan döktüðü güçsüz -zayýf Vietnam'da 60 bine yakýn kayýplar vererek, esaslý tökezlemiþ ve hattâ sonunda bozguna uðramýþtý. Ve, 'kapitalist emperyalizmin kaptan gemisi' durumunda olan Amerika'nýn bozguna uðramasý için de, birçok ülkeler ve elbette en çok da Sovyet Rusya ve Çin komünist rejimleri de Vietnam'a destek vermiþlerdi. Bu, gayet tabiîdir de.

*

Kezâ, 1977 yýlý ortalarýnda baþlayýp, on milyonlarýn '100 bin'den fazla kurban vererek 1979 baþýnda gerçekleþtirdiði halk hareketiyle, Ýran'da Þahlýk rejiminin devrildiði ve Ýran halkýnýn büyük ekseriyetinin arzusuna uygun olduðu düþünülen bir Ýslâm Cumhûriyeti denemesine girildiði sýrada, daha önceleri Þah karþýsýnda eðilip, 1975 -Cezayir Andlaþmasýný imzalamak zorunda kalmýþ olmanýn acýsýný unutmamýþ olan Irak Baas rejimi lideri Saddam Huseyn de, Þah rejiminin bütünüyle çökmesini ve hele de Ýran Ordusu'nun komuta kademelerinin büyük darbeler yemesini fýrsat sayarak Ýran'a saldýrmak kararý almýþtý.

Fransa'nýn o zamanki baþbakaný (sonralarý C. baþkaný) olan Jacques Chirak, o günlerde Baðdâd'a yaptýðý bir resmî gezi esnâsýnda, Saddam'ýn kendisine, 'Ýran'a bir Yýldýrým Savaþý metoduyla saldýracaðýný ve savaþýn sadece 7 gün süreceðini' söylediðini, 8 yýl devam eden o kanlý savaþýn 7'nci yýldönümünde açýklamýþtý. Evet, Saddam, dünyanýn her tarafýndan aldýðý silâh yardýmýyla Ýran'daki yeni rejimi devirmek için, 'Yýldýrým Savaþý' taktiðiyle saldýrmýþtý, ama, Ýran onca hazýrlýksýz yakalanmasýna ve komuta kademesi toptan saf dýþý olduðundan, savaþacak düzenli bir ordusunun kalmamasýna raðmen, 'gönüllü halk güçleri' eliyle, o 'Yýldýrým Savaþý'ný, elbette büyük kayýplar vermek pahasýna da olsa, birkaç hafta içinde 'Yýpratma Savaþý'na dönüþtürebilmiþti.

*

Bugün, Putin Rusyasý anlamalýdýr ki, Ukrayna'ya uyguladýðý 'Yýldýrým Savaþý' taktiðinin etkisi büyük çapta kýrýlmýþ ve Ukrayna'nýn direniþi, 'Yýpratma Savaþý' taktiðinin verimli olacaðý kanaatini uyandýrmýþa benzemektedir. Dahasý, Putin, belki de 20 yýlý aþkýn iktidarý boyunca dünya efkâr-ý umûmiyesi ve halklarý önünde, hiç olmadýðý þekilde en sevimsiz ve barbar bir zâlim profilini çizmiþ olup, bu da Rusya'yý içten daha bir güçsüzleþtirmekte, Ukrayna'yý ise daha da dirençli kýlmaktadýr.

*

Saldýrýya karþý direnen bir güç odaðý veya halk için, o direniþin kendi menfaatlerine olacaðý kanaati taþýyan baþka güç odaklarýnda her türlü dolaylý yardýmlarýn yapýlacaðýný, en baþta, bu alanda tecrübeli olan Rusya da düþünebilirdi. Ama, beþer tarihinde nice savaþlar vardýr ki, en güçlü sanýlan devletlerin ve ordularýn bile, gücetaparlýk sevkýyle öngörülemeyen, hesap olunmayan durumlar yüzünden, yerle yeksan olduklarýný göstermiþtir.

*

Ve dahasý, Ukrayna Savaþý'ndan beklenen zaferini elde edemeyen Putin'in sinirlerinin ve bütünüyle saðlýðýnýn iyice bozulduðu anlaþýlýyor. Nitekim, 'Rossiya-1' isimli kanalda yayýnlanan bir programda, sunucu Olga Skabeyeva, 31 Mayýs günü, 'Batý'nýn Ukrayna'ya silah saðlamasýnýn dünya çapýnda bir küresel çatýþma anlamýna geldiðini' belirterek, NATO'ya, -yani, gerçekte- Amerika'ya bir 'gözdaðý' vermiþ bulunuyor. Bu, asla, bir Rus vatandaþýnýn yapabileceði þahsî bir yorum deðildir.

Ýngiltere medyasýnda da yer alan bu programa göre, Rus yorumcu, 'Belki de Ukrayna'daki Özel Askerî Operasyon'un bittiðini kabul etmenin vakti geldi ve '3. Dünya Savaþý' baþladý. Bu durumda sadece Ukrayna'yý deðil, bir bütün olarak NATO'yu silâhsýzlandýrmaya zorlanýyoruz.' gibi sözler de etmiþ.

Evet, Rusya bir çýlgýnlýða doðru ilerliyor. Amerikan emperyalizmi ise, Ukrayna'nýn direniþinden, kendisine bir zafer imbiklemeye çalýþýyor.

*