Sonda söyleyeceðimi baþtan söyleyeyim...
Böylesine büyük bir jeopolitik fýrtýnada en kýymetli pusula "hafýza!.."
Ne var ki neoliberal politikalar devletleri, toplumlarý ve dolayýsýyla bireyleri çok örseledi, hafýzasýzlaþtýrdý.
Onun için hafif bir dalgalanma karþýsýnda insanlar, dimaðlarýnda birikmiþ yarým yamalak malumatlardan hareketle bunu büyük olaylara hamlediveriyorlar.
Ýþte... Biden'ýn giderayak verdiði "ABD yapýmý ATACMS füzelerinin Rusya topraklarýnda kullanýlmasýna izin verme" kararýnýn ardýndan yapýlan "üçüncü dünya savaþýnýn eli kulaðýnda" yorumlarý.
Tabi zamanlama önemli.
"24 saatte savaþý bitiririm" diyen Trump'ýn seçilmesinden hemen sonra bu kararýn alýnmasý, ister istemez, bir endiþe meydana getirecekti.
Oðul Trump, "(Biden), Babam barýþý saðlama ve hayat kurtarma þansýný bulamadan Üçüncü Dünya Savaþý'ný baþlatmaya çalýþýyor," diyerek kararý eleþtirdi.
Avrupa baþkentleri Biden'ýn kararýndan sonra teyakkuza geçti.
Teyakkuzu tetikleyen baþka bir þey de þuydu bu süreçte...
Rusya lideri Putin, "Rusya Federasyonu'nun Nükleer Caydýrýcýlýk Alanýndaki Devlet Politikasýnýn Temelleri" baþlýklý doktrin belgesinde yapýlan deðiþiklikleri onayladý.
Doktrine göre, Rusya'nýn caydýrýcýlýk geliþtirdiði stratejinin kapsamý geniþletildi.
Önceki belgelerde sadece balistik füzelerden bahsedilirken, son belgede seyir füzeleri, insansýz hava araçlarý, hipersonik silahlar gibi unsurlar tarafýndan yapýlan geniþ çaplý bir saldýrýnýn güvenilir þekilde tespit edilmesi hâlinde nükleer yanýt için gerekçe olarak deðerlendirilebileceði ifade ediliyor.
Bu belge bile ortalýðýn iyiden iyiye ýsýndýðýný göstermesi bakýmýnda önemli elbette.
Ama yine de oluþturulan söylemin tutarsýz olduðunu düþünüyorum. Batýnýn düþman tesis ederek var olma, krizi yönetme stratejisini aklýnýzýn bir köþesinde tutun.
Þöyle bir geriye doðru sarýn.
Ukrayna ile ilgili baþýndan itibaren batý merkezli propaganda sistematiði "Rusya'yý" suçlu gösterdi ve "düþmanýn çok kýsa sürede yenileceðini" tekrarladý durdu.
Yaptýrýmlara çok güveniyorlardý söz gelimi...
Bir kere, yaptýrýmlar Rusya'nýn savaþý finanse seçeneklerini sýnýrlayacaktý. Özellikle batýlý ülkeler üzerinden borçlanmasýnýn önü kapandý.
Teori þuydu... Rusya savaþýn oluþturacaðý açýðý kapatmak için vergileri artýracak, para arzýný tetikleyecek ya da yerel tahvil ihracý yoluyla fon toplama yolunu seçecek.
Bu ve benzeri araçlarla yürütülecek ekonomik savaþ sonunda, Rusya'da bir toplumsal hareketlilik baþ gösterecek ve nihayet iç karýþýklýklar yoluyla iktidar devrilecek.
Ýstenen olmadý.
Tam tersine Avrupa ekonomileri bu süreçten büyük zarar gördü.
Þöyle bir düþünün... Global borcun 350 trilyon dolarý aþtýðý ekonomik sistemin altýnda kalma riski ile karþý karþýya kalan ülkeler can derdine düþmüþken Rusya'nýn Batý'nýn dýþýnda pazarlar bulmasý kaçýnýlmazdý.
Üstelik Çin ve Hindistan gibi büyüyen sanayilere enerji ve hammadde ihracatý üst seviyelere çýktý.
Ben, Biden ve daha önceki yazýlarýmda sýk sýk ismini zikrettiðim Victoria Nuland ikilisinin 2014 Maiden darbesinden bu yana ürettikleri propaganda gölgesi altýnda, Rusya'nýn asýl vasfýnýn unutulduðunu düþünüyorum.
Geçen süreçte Rusya bir aklý temsil etti.
Batýnýn otoriterlik propagandasý ile mahkûm etmek istediði Putin, ülkesini neoliberal saldýrýlardan öyle ya da böyle korudu ve devlet aklýyla da süreci yönetti.
Fakat þunu da unutmayalým, savaþýn baþýndan itibaren genellikle azýnlýklarý cepheye süren Putin, bugün Kuzey Koreli askerlerle kara savaþýný sürdürüyor. Býçaðýn ucu "Ruslarýn kendilerine" dokunduðunda ne olur, belli deðil.
Aðýzlara sakýz olmuþ Üçüncü Dünya Savaþý söylemini bilmem ama...
Zelensky gibi bir komedyenin karþýsýnda Rus gerçekliði de bu.