Kanýtlanmýþ doðalgaz rezervleri bakýmýndan Avrupa'da Rusya ve Norveç'ten sonra 3. Sýrada Ukrayna. Dünyanýn dokuzuncu büyük uranyum üreticisi ve lityum rezervleri bakýmýndan Avrupa birincisi. Titanyum cevheri rezervleri bakýmýndan Avrupa'da ikinci, dünyada 10. sýrada
Keþfedilmiþ manganez cevheri rezervleri açýsýndan dünya rezervlerinin %12'sine sahip olmasýyla dünya ikincisi. Dünyanýn ikinci en büyük demir cevheri rezervine sahip ve 2019'da ihracatta dünya beþincisi idi. Linyit rezervlerinde dünyada 15. sýrada.
Civa cevheri rezervleri açýsýndan Avrupa ikincisi olan Ukrayna o meþhur Çoju Donbas bölgesinde kömür (antrasit) rezervi bakýmýndan ABD, Çin, Rusya, Avustralya ve Güney Afrika'dan sonra dünya altýncýsý. Toplamda onlarca trilyon deðerinde rezerv demek oluyor bu.
Yani Ukrayna 'taþý topraðý deðerli maden'. Sadece bunlar mý, tabii ki deðil. Bir de yazýnýn baþýnda yer verdiðimiz iþin 'tarým' boyutu var ki evlere þenlik. Topraklarýnýn yüzde 70'i tarým arazisi olan Ukrayna 104 milyon hektar tarýmsal alana sahip ve bunun da 72 milyon hektarý ekiliyor.
Bu miktarla da dünyadaki buðday ihracatýnýn yüzde 10'u, arpa ihracatýnýn yüzde 13'ü, mýsýr ihracatýnýn yüzde 15'ini ve en önemlisi olan ayçiçeði yaðýnýn yarýsýný tek baþýna gerçekleþtirdiði düþünüldüðünde dünyanýn bir anlamda 'tahýl ambarý' denilebilecek bir kapasiteye sahip. Ýþte bu nedenle Türkiye'nin 'tahýl koridoru' diplomasisi ile nasýl bir 'küresel gýda krizi'nden dünyayý kurtardýðý daha net anlaþýlýyor ve o yüzden de 'Ukrayna, sadece Ukrayna deðildir'.