Öncelikle Kursk, ilginç bir bölgedir. 2. Dünya Savaþý'nda, "Kursk Muharebesi", Sovyetler Birliði'ne Almanlara karþý kalýcý bir zafer getirdi. Bir gün süren hava çatýþmasýnda en fazla kayýp yaþandý. Doðu Cephesi'nde, Almanlarýn "Kursk çýkýntýsýna" karþý 1943 yýlýnýn Temmuz ve Aðustos aylarýnda baþlattýklarý genel taarruz, Almanlarýn Doðu Cephesi'nde gerçekleþtirdikleri son stratejik saldýrý olarak tarihe geçti ve Sovyetler Birliði'nin zaferi ile sonuçlandý.
Bu hatýrlatmadan sonra, günümüzdeki "Kursk hamlesine" geçelim. Öncelikle, kimseye sýr deðil ki "Ukrayna aylardýr geri çekiliyor" ve kayýplarý ciddi boyutlarda. Ukrayna'nýn barýþ için yaptýðý söylemler sýrasýnda gerçekleþtirilen bu giriþim, birkaç detayýna göre ilginçtir. Rusya topraklarýna savaþýn sýçramasý durumunda, Rusya'nýn nasýl bir tepki vereceðini ölçmek açýsýndan anlamlýdýr.
Birkaç defa yazdým; Rusya, uzun zamandýr Avrupa'nýn diðer ülkeleriyle doðrudan bir savaþ ortamýna gireceðini hem tahmin ediyordu hem de hazýrlýðýný buna göre yapýyordu. Polonya ve Baltýk ülkeleriyle söylem bazýnda ayyuka çýkan savaþ retoriði, küresel güç merkezi için yeterli deðildir. "Almanya ve Fransa bu sürecin baþýný çekmeli"; çünkü her iki ülke de gözden çýkarýldý. "Ýngiltere ittifaký" için, Rusya'nýn baþýnýn Avrupa ile karýþýk olmasý hava ve su gibi gereklidir.
"Ukrayna ile planlanan gerçekleþmiyor ve gerçekleþmeyecek türden." Rusya topraklarýna savaþýn sýçramasý halinde, hatta nükleer santral zarar görürse, Rusya'nýn bu ateþi Avrupa'nýn merkezine taþýmaktan vazgeçmeyeceðini Avrupa'daki siyasetçiler çok iyi bilirler.
Peki, "ABD seçimleri bitmeden bu 'zafer' sloganlarý neden gerekli oldu?" Öncelikle, "Rusya beklendiði gibi hüsrana uðramýyor." Ýkincisi, halk konsolide olmuþ durumda. Ukrayna'nýn gerilemesi, "Zelenskiy'nin iktidar süresini kýsaltýyor." Ukrayna'da farklý seslerin yükselmemesi için böyle bir hamleye izin verildi. Yani aslýnda hesaplanan taktik bir hamle.
Peki, bu hamle Rusya-Ukrayna savaþýnýn seyrini deðiþtirir mi? Rusya için "toprak kaybetmek, dünyayý ateþe vermek anlamýný taþýr." Yani bu hamle, Rusya için bir ölüm-kalým savaþý olmadýðýna göre, meseleye taktik ve geçici bir durum olarak bakýyorlar. Ancak Rusya bu hamleyi sadece püskürtmekle kalmayacak, ayný zamanda cevap vereceði de açýktýr.
Bir de meseleye þöyle bakalým. "Bu son Kursk hamlesi ve nükleer santraldeki yangýnýn getirdiði tehdit," dünyanýn gündeminden Ýsrail'in katliamýný ve Gazze dramýný düþürme gayesini de taþýdý. Tabii ABD seçimlerinde kimin kazanacaðý da önem arz ediyor. ABD içindeki dengeler bu kadar karýþmýþken, "Netanyahu ve soykýrýmý destekleyen yapý için kriz merkezinin yeniden Rusya odaklý olmasý" manidardýr. Hatta Ukrayna tarafýndan Rusya'nýn sýnýrlarýna yönelik saldýrýlarýn artacaðýný da þimdiden öngörebiliriz. "Nitekim Putin, bunun olma ihtimalini açýktan beyan etti."
Rusya savaþ halindeyken, "Ýran ile Ýsrail arasýndaki gerilime hakemlik yapma gayreti," Orta Asya'daki yeni siyasi þekillenmeye Rusya'nýn aktörlüðü ve "Ermenistan-Azerbaycan arasýndaki iliþkide Rusya faktörü" gibi geliþmelerde Moskova'nýn ilginç ve etkili hale gelmesini sadece biz deðil, dünya da takip ediyor.
Dolayýsýyla, "Kursk hamlesini sadece Ukrayna'nýn bir hamlesi veya tek baþýna bir saldýrý olarak görmüyoruz." Peki, süreç nereye evrilecek? "Rusya kendi sert adýmlarýný, dünyadaki yeni þartlara göre þekillendiriyor. Yani heyecansýz, zamana yayarak ve panik yapmadan."
"ABD'nin Çin ile hesaplaþmasý sekteye uðrasýn diye savaþlarý besleyen Londra finans çevresi, yani Ýngiltere için Avrupa'nýn kurban gitmesi mesele deðil." Bir savaþ biter, diðerini devreye sokacak aparatlar zaten hazýr. Ama bunu yaparken Ýsrail'in geniþlemesi için de tüm ortamý destekliyorlar. "Yani mesele Ukrayna'ya zafer çýðlýklarý attýrmaktan ötedir." ABD/Ýngiltere, Ukrayna'nýn Kursk hamlesinde ayný cephede, ama bu cephe ne kadar uzun vadeli olacak, Çin üzerinden dizayn edilen süreç ile göreceðiz...