Ukrayna'nın Kursk hamlesi neyi hedefliyor ve muharebe savaşın seyrini değiştirir mi?

Öncelikle Kursk, ilginç bir bölgedir. 2. Dünya Savaşı'nda, "Kursk Muharebesi", Sovyetler Birliği'ne Almanlara karşı kalıcı bir zafer getirdi. Bir gün süren hava çatışmasında en fazla kayıp yaşandı. Doğu Cephesi'nde, Almanların "Kursk çıkıntısına" karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında başlattıkları genel taarruz, Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdikleri son stratejik saldırı olarak tarihe geçti ve Sovyetler Birliği'nin zaferi ile sonuçlandı.

Bu hatırlatmadan sonra, günümüzdeki "Kursk hamlesine" geçelim. Öncelikle, kimseye sır değil ki "Ukrayna aylardır geri çekiliyor" ve kayıpları ciddi boyutlarda. Ukrayna'nın barış için yaptığı söylemler sırasında gerçekleştirilen bu girişim, birkaç detayına göre ilginçtir. Rusya topraklarına savaşın sıçraması durumunda, Rusya'nın nasıl bir tepki vereceğini ölçmek açısından anlamlıdır.

Birkaç defa yazdım; Rusya, uzun zamandır Avrupa'nın diğer ülkeleriyle doğrudan bir savaş ortamına gireceğini hem tahmin ediyordu hem de hazırlığını buna göre yapıyordu. Polonya ve Baltık ülkeleriyle söylem bazında ayyuka çıkan savaş retoriği, küresel güç merkezi için yeterli değildir. "Almanya ve Fransa bu sürecin başını çekmeli"; çünkü her iki ülke de gözden çıkarıldı. "İngiltere ittifakı" için, Rusya'nın başının Avrupa ile karışık olması hava ve su gibi gereklidir.

"Ukrayna ile planlanan gerçekleşmiyor ve gerçekleşmeyecek türden." Rusya topraklarına savaşın sıçraması halinde, hatta nükleer santral zarar görürse, Rusya'nın bu ateşi Avrupa'nın merkezine taşımaktan vazgeçmeyeceğini Avrupa'daki siyasetçiler çok iyi bilirler.

Peki, "ABD seçimleri bitmeden bu 'zafer' sloganları neden gerekli oldu?" Öncelikle, "Rusya beklendiği gibi hüsrana uğramıyor." İkincisi, halk konsolide olmuş durumda. Ukrayna'nın gerilemesi, "Zelenskiy'nin iktidar süresini kısaltıyor." Ukrayna'da farklı seslerin yükselmemesi için böyle bir hamleye izin verildi. Yani aslında hesaplanan taktik bir hamle.

Peki, bu hamle Rusya-Ukrayna savaşının seyrini değiştirir mi? Rusya için "toprak kaybetmek, dünyayı ateşe vermek anlamını taşır." Yani bu hamle, Rusya için bir ölüm-kalım savaşı olmadığına göre, meseleye taktik ve geçici bir durum olarak bakıyorlar. Ancak Rusya bu hamleyi sadece püskürtmekle kalmayacak, aynı zamanda cevap vereceği de açıktır.

Bir de meseleye şöyle bakalım. "Bu son Kursk hamlesi ve nükleer santraldeki yangının getirdiği tehdit," dünyanın gündeminden İsrail'in katliamını ve Gazze dramını düşürme gayesini de taşıdı. Tabii ABD seçimlerinde kimin kazanacağı da önem arz ediyor. ABD içindeki dengeler bu kadar karışmışken, "Netanyahu ve soykırımı destekleyen yapı için kriz merkezinin yeniden Rusya odaklı olması" manidardır. Hatta Ukrayna tarafından Rusya'nın sınırlarına yönelik saldırıların artacağını da şimdiden öngörebiliriz. "Nitekim Putin, bunun olma ihtimalini açıktan beyan etti."

Rusya savaş halindeyken, "İran ile İsrail arasındaki gerilime hakemlik yapma gayreti," Orta Asya'daki yeni siyasi şekillenmeye Rusya'nın aktörlüğü ve "Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkide Rusya faktörü" gibi gelişmelerde Moskova'nın ilginç ve etkili hale gelmesini sadece biz değil, dünya da takip ediyor.

Dolayısıyla, "Kursk hamlesini sadece Ukrayna'nın bir hamlesi veya tek başına bir saldırı olarak görmüyoruz." Peki, süreç nereye evrilecek? "Rusya kendi sert adımlarını, dünyadaki yeni şartlara göre şekillendiriyor. Yani heyecansız, zamana yayarak ve panik yapmadan."

"ABD'nin Çin ile hesaplaşması sekteye uğrasın diye savaşları besleyen Londra finans çevresi, yani İngiltere için Avrupa'nın kurban gitmesi mesele değil." Bir savaş biter, diğerini devreye sokacak aparatlar zaten hazır. Ama bunu yaparken İsrail'in genişlemesi için de tüm ortamı destekliyorlar. "Yani mesele Ukrayna'ya zafer çığlıkları attırmaktan ötedir." ABD/İngiltere, Ukrayna'nın Kursk hamlesinde aynı cephede, ama bu cephe ne kadar uzun vadeli olacak, Çin üzerinden dizayn edilen süreç ile göreceğiz...