Ukrayna’da muhalefetin talepleri, Cumhurbaþkaný Viktor Yanukoviç tarafýndan kabul edilmesine raðmen sokaklarýn hala durulmamasý, olayýn gerçek nedenini ortaya koymaktadýr. Öncelikle Rusya’nýn sabýrlý tutumu, daha ziyade 7-23 Þubat’ta düzenlenecek Soçi Kýþ Olimpiyatlarý’nýn sorunsuz baþlayýp bitmesi içinmiþ gibi görüntü veriyor.
Rus istihbaratýna baðlý gruplarýn Ukrayna’da olaylara müdahil olduðuna dair iþaretler giderek artýyor. Diðer yandan Avrupa Birliði’nin sürekli olarak protestocularý teþvik ettiði, bunun da ötesinde sokaklarý terketmemeleri için kendilerine para verdiðine iliþkin iddialar iyice artmaya baþladý. Yanukoviç bir süre müdahil olmak istemiyor galiba. Zira Yanukoviç, birkaç gün istirahat etmeye karar verdi. Sorunun siyasi yollarla çözülmesi için Yanukoviç’e baský yapan ordu, müdahalede bulunmayacaðýný açýklamasýna raðmen, eðer olaðanüstü hal ilan edilirse sokaða çýkacak gibi görünüyor.
Öte yandan Rusya’nýn, Soçi ile ilgili durumun bitmesini bekliyor ihtimali de giderek güçleniyor. Muhalefetin ise tam olarak ne istediði belli deðil. Ayrýca renkli bir muhalefet de söz konusu deðil. Ukrayna’nýn diðer kentlerine de yayýlan protesto dalgasýnýn önüne Yanukoviç taraftarlarý çýkýyor. Bu arada Ukrayna’da milliyetçi akýmlar devreye girmeye baþladý. Daha agresif yapýlarýyla bilinen bu zümre, Rus karþýtý tavýrlarýyla tanýnýyor. Ayný zamanda bunlar, Ýkinci Dünya Savaþý’nda Nazilerin Yahudilere ve Ruslara karþý kullandýðý akýmlardýr. Batý ve Rusya her ne kadar bu olaylarla ilgileri olmadýklarýný öne sürseler de tüm iþaretler bu savaþýn uzun süreceðine iþaret ediyor. Ve taraflarýn Ukrayna’daki kozlarýný sonuna kadar kullanacaðýný gösteriyor.
Olaylar, Ukrayna’nýn parçalanmasýna kadar gidebilecek nitelikte... Yanukoviç’in tavrýný pasif bulanlar da az deðil. Fakat gördüðüm kadarýyla Yanukoviç’in sabýrlý tavrý, Rusya’nýn tutumu dolayýsýyladýr. Rusya bu durumdan nemalanýp, Soçi Olimpiyatlarý’na gölge düþürmek isteyen Batý’ya ayrýca koz vermek istemiyor. Bu nedenle biraz farklý tavýr izliyor. Bölgede bu olaylar yaþanýrken Azerbaycan-Ermenistan sýnýrýnda ateþkes bozuldu. Provakasyonu nedeninin Ermenistan tarafý olduðu aþikardýr. Bu durum, Rusya’nýn Ukrayna meselesinde Batý ile savaþýnýn kasýtlý kullanýldýðý ihtimalini ortaya koydu.
Güney Kafkaslarda kesinlikle savaþ istemeyen Batý için buradaki hareketlenme hayati anlam ifadeediyor. Rusya’nýn etkisinde olan Ermenistan’ýn, güçsüz ve savaþ istemeyen Ermenistan’ýn böyle bir provakasyonu yapma nedeni ve zamanlamasý manidardýr. Bir siyasi durumda koz paylaþýlýrken diðer kozlarla da baský yapma sanatýdýr, büyük POLÝTÝKA. Rusya elindeki tüm fýrsatlarý iyice deðerlendirecek gibi görünüyor. ABD’ki neoconlarýn asýl hedefinin Çin olduðunu bilen Rusya için bu, iyi bir fýrsattýr.
Esas ve büyük hedef olmadýðýnýn farkýnda olan Rusya, kendi tarzýndan bu nedenle vazgeçmeyecek. Avrupa Birliði’nin Ukrayna’daki olaylarla, farklý bir tarzýnýn olduðunu ortaya koymasý da oldukça isterik tavrýnýn bulunduðunu göstermesi de Rusya’nýn sabýrlý tarzý kadar düþündürücüdür. Soçi Kýþ Olimpyiatlarý’ndan sonra Ukrayna’da havalarýn soðuyacaðýný anlayan Avrupa Birliði’nin bu nedenle iþi oldu bittiye getirme niyeti taþýdýðý görünüyor. Rusya Soçi’den sonra, Batý Soçi’ye kadar Ukrayna’nýn meçhule giden kaderini belirlemekte ýsrarlýymýþ gibi intiba uyandýrmaktadýr, MAALESEF...