Uludere konusunda kafalar hâlâ karýþýk. Çünkü Uludere faciasý sadece 34 vatandaþýmýzýn terörist sanýlarak öldürülmelerinden ibaret deðil. Bu bir süreç...
Ekmeðinin peþindeki masum insanlarýn böylesine akýl almaz bir hatanýn kurbaný olmasý vicdanlarýn kabullenemeyeceði bir olay. Dolayýsýyla ilk günden itibaren bütün Türkiye bu faciaya aðladý; sorumlularýn ortaya çýkarýlmasý ve cezalandýrýlmasý talebinde buluþtuk hepimiz. Ama fýrsattan istifade ortalýðý bulandýrýp milletin bu ortak acýsýný baþka niyetlere alet etmeye kalkýþanlar da eksik olmadý.
Ýlk baþta olayýn sorumluluðunu MÝT’e baðlamak isteyen çabalara þahit olduk. Ondan sonra bir müddet “özür” tartýþmasý sürdü. Hükümet sözcüleri devletin cenazelere en üst düzeyde katýlým göstermesinin ve ölen insanlar için tazminat ödeme kararýnýn “fiilen” özür anlamýna geleceðini, özrün ayrýca “lâfzen” ifadesinin gerekmediðini söylüyorlardý. Çünkü galiba bir kampanyaya dönüþen “özür talebi”nin arkasýnda baþka maksatlar olduðundan kuþkulanýyorlardý.
Böylece olayýn üzerinden beþ ay geçti. Tam yaralar kabuk baðlamak üzereyken Wall Street Journal’ýn bir iddiasý konuyu yeniden gündeme getirdi. Türkiye’deki bazý medya organlarýnca da derhal benimsenen iddiaya göre Uludere’de istihbaratý ABD’ye ait “Predatör”ler vermiþti. TSK ise görüntüleri kendi kullandýklarý “Heron”lardan aldýðýný açýkladý. Þu iþe bakýn ki WSJ’esýzdýrýlan haber ABD’de insansýz uçak alýmý için görüþmelerde bulunan Genelkurmay Baþkaný Necdet Özel’in ABD seyahatinin hemen sonrasýna rastlamýþtý.
Belki de insansýz hava araçlarýnýn bu olaydaki rolü göründüðünden çok daha önemli...
Heronlar Ýsrail yapýmý. Türkiye’de tabiri caizse bir Heron lobisi var. Bu araçlarýn PKK ile mücadelede ne çok iþe yaradýðýný ispatlamak için ellerinden geleni yapýyorlar. Bir de TSK’nýn terörle mücadeledeki zaaflarýný nedense hep Heronlar ortaya çýkarýyor.
Ýsrail’le iliþkilerimizin bozulmasýndan sonra Heronlardan çok daha üstün teknik özellikleri olan ABD yapýmý Predatörlere yöneldik. Ancak ABD’deki Ýsrail lobisi Türkiye’ye Predatör satýþýný engellemek için uðraþýyor. Ýsrail yanlýsý WSJ’nin haberi de Kongre’den Türkiye’ye bu uçaklarýn satýþýna onay çýkmasýný engellemeyi amaçlýyor olmalýydý.
Bunu yaparak elde edeceði iki sonuç olabilirdi. Birincisi Türkiye’den birilerinin “ABD’den Predatör alamýyoruz, keþke Ýsrail’le aramýz böyle bozulmasaydý veya keþke düzelse...” diyebilmelerinin saðlanmasý. Ýkincisi sadece rövanþ... Çünkü bu sýrada baþka paralel geliþmeler de oluyordu. Mesela Ýsrail’in ABD’de düzenlenen NATO zirvesine katýlýmýný Türkiye veto etmiþti. WSJ’nin haberi buna cevap olabilirdi.
Diðer yandan ayný günlerde baþka ilginç olaylar da dikkat çekiyordu. Sözgelimi Kuzey Kýbrýs hava sahasýna girmek isteyen Ýsrail uçaklarý Türk savaþ uçaklarýnca engellenmiþ, bu olaydan bir gün sonra ise Hatay’da meydana gelen bir terör saldýrýsýnda üç Türk istihbarat subayý þehit olmuþtu.
Bazý yorumcular bu olayý yine Hatay’da ve yine bir baþka mühim geliþmenin ertesi gününde gerçekleþen bir baþka terör saldýrýsýna benzettiler: Ýki yýl önce 31 Mayýs 2010’da yani Mavi Marmara olayýnýn yaþandýðý gecenin sabahýnda Hatay Deniz Üs Komutanlýðý’na düzenlenen saldýrýda 6 asker þehit edilmiþti.
Kayseri Pýnarbaþý’nda gerçekleþen son terör eyleminin de Baþbakan Erdoðan’ýn “Kandil’deki taþeron ofisine ihale veren ülkeler” açýklamasýnýn ardýndan gelmesi tesadüf olmayabilir.