Uluslararasý Boðaziçi film festivali

Ülkemizde düzenlenen film festivallerine Ýstanbul’dan bir yenisi daha ekleniyor. Televizyon ve Sinema Filmi Yapýmcýlarý Derneði (TESÝYAP) tarafýndan 14-30 Kasým 2013 tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslar arasý Boðaziçi Film Festivali, yarýþmalý bölümleriyle kapsamlý bir etkinlik olarak sinemaseverlerle buluþacak. Türk sinemasý günü olarak kabul gören 14 Kasým’da baþlayacak olan festival, kýsa filmde çok önemli ödüllerle Türkiye’de kýsa filmle ve sinemayla ilgilenenlerin önünü açacak. Yarýþmada 50 bin TL tutarýndaki büyük ödül, Türk sinemasýnda en özellikli yerlerden birine sahip ve 30 Kasým 2009’da kaybettiðimiz Ahmet Uluçay adýna veriliyor. Yarýþmalara son katýlým tarihinin 16 Eylül 2013 olarak belirlendiði ve etik, estetik ve teknik bütünlüðe sahip filmlerin yarýþacaðý festivalde, büyük ödülün yanýnda En Ýyi Kýsa Film, En Ýyi Belgesel ve En Ýyi Animasyon ödülleri 25.000’er TL olarak verilecek. Seyirci ödülü 10 bin TL olan bölümde En Ýyi Senaryo, En Ýyi Görüntü Yönetmeni, En Ýyi Oyuncu ve En Ýyi Kurgu ödülleri 5’er bin TL olarak tayin edildi. Ayrýca, Istanbul Ticaret Odasý, Yaratýcý Endüstriler Konseyi Derneði ve Istanbul Büyükþehir Belediyesi özel ödülleri bu bölümün diðer sürprizleri.

Yarýþmalý bölümlerden “Bana Aileni Anlat” temasý altýnda süresi beþ dakikayý geçmeyecek ‘Çok Kýsa Filmler’de, ailenin ferdi ve toplumsal hayattaki yerini ele alacak çalýþmalar, öðrenci-öðrenci olmayan bütün herkese açýk olarak boy gösterecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý tarafýndan desteklenen bu bölümün ödülleri, 6-7, 8-9, 10-11, 12-13 ve 14 yaþ üzeri gruplar için En Ýyi Çok Kýsa Filme birer HD kamera olarak belirlenmiþ.

Festival kapsamýnda onur konuðu ülke, TESÝYAP’ýn daha önce ‘Türk Filmleri Haftasý’ düzenlediði Nijer. Afrika’da müslüman bir nüfusa sahip ancak en yoksul ülkelerden biri olan ama çok büyük insani deðerlere sahip Nijer’den birbirinden ilginç belgeseller seyirciyle buluþacak.

Festival bunlarla da bitmiyor: Festival bünyesindeki akademik kurul, Türk sinemasýnýn kuruluþunun 100. Yýlýna doðru sinemanýn mahiyeti üzerine, sinemanýn ne olduðuna dair deðiþik vadelerde entelektüel anlamda çalýþtay, seminer ve tartýþmalý konferanslar yapmayý planlýyor. Ayrýca yapýlacak atölye çalýþmalarýnda, sektörün alanlarýnda uzmanlaþmýþ kiþileriyle senaryo, yapým, yönetim, kurgu, ses, post-prodüksiyon ve film eleþtirmenliði konularý ele alýnacak. Böylelikle sinemaya meraklý kimselerin, amatör kýsa filmcilerin sinemanýn profesyonel yanýyla yakýnlýk kurmalarýnýn önü açýlacak. Uluslararasý Boðaziçi Film Festivali’ne internet üzerinden bogazicifilmfestivali.com adresinden de eriþilebilir.

Türkiye’deki mevcut film festivalleri yanýnda farklý parametrelerle hareket edecek böylesi giriþimlerin önemi, görüldüðünden daha büyük bir çerçeveye oturuyor. Konvansiyonel manada yerleþmiþ festival anlayýþýnýn ötesinde, çýkarýmlarý, yapýcý faaliyet alanlarý ve iþlevsel boyutlarýyla Türkiye’deki sinema ortamýna katacaklarý itibariyle farklý bir yerde duruyor. Yerli duyarlýklý ve toplumsal deðerler temelli bir sinema anlayýþýyla donanmýþ gençlerin kuracaðý sinema yaklaþýmýnýn ve dilinin, kimlik sorunuyla maruf sinemamýz için yeni bir çýkýþ ve yönelim doðuracaðýný düþünüyorum. Dünyanýn sorunlarýna en iyi cevap verebilecek aygýtlardan ve sanatsal kanallardan biri olan sinemanýn böylesi ideale açýk platformlarda neþvünema bulacaðý kanýsýndayým.