Uluslararasý Kahire Film Festivali 35 yaþýnda

Geçen yýl Tahrir olaylarý nedeniyle bu düzenlenemeyen Uluslararasý Kahire Film Festivali bu yýl 35’incisiyle seyirci karþýsýna çýkýyor. Pazar gününden itibaren takip etmeye baþlayacaðým festival, 28 Kasým-6 Aralýk tarihleri arasýnda yer alýyor. Ýlki 1976’da düzenlenen ve Ýskenderiye, Kartaca, Þam, Dubai ve Ebu Dhabi festivalleri arasýnda Arap dünyasýnda film marketiyle beraber merkezi bir yerde duran festivalde, 64 ülkeden 175 film gösterilecek. 450 filmin arasýndan seçmenin yapýldýðý festival, deðiþik bölümleri, yarýþmalarý, ödülleri, önemli konuklarý, oturumlarý ve marketiyle zengin bir program portföyü sunuyor. Gösterim programýndaki bölümlere baktýðýmýzda þu baþlýklar göze çarpýyor: Dünya Sinemasý, Afrika Sinemasý, Arap Sinemasý, Türk Sinemasý, Sinemada Arap Devrimleri, Sinemada Hoþgörü ve Hoþgörüsüzlük. Hem bir Afrika hem de Arap ülkesi olmasý hasebiyle Mýsýr, bu coðrafyalarýn sinemalarýna ayrý ayrý ehemmiyet gösteriyor.

***

Yarýþmalý bölümler ise Uluslararasý Yarýþma, Arap Sinemasý ve Ýnsan Haklarý baþlýklarýný taþýyor. Ödül olarak, uluslararasý yarýþmada Altýn Piramit ve 50 bin dolar, Gümüþ Piramit ve 30 bin dolar, Arap sinemasýnda Necip Mahfuz ödülü ve 30 bin dolar, insan haklarýnda ise Tahrir Meydaný ödülü veriliyor. 29 Kasým-3 Aralýk tarihlerinde düzenlenen Film Market, sinemanýn endüstriyel yaný için iyi bir buluþma noktasý ve Arap ülkeleri ve dünyanýn deðiþik yörelerinden gelecek sinema giriþimcileri önemli bir platform teþkil ediyor. 2010’da festival yönetimi tarafýndan tesisi edilen bir baþka giriþim, Kahire Film Baðlantýsý adýný taþýyor. Buraya dünyanýn herhangi bir yerinden geliþtirilen bir film projesi, bir Mýsýr baðlantýsý olduðu takdirde baþvurabiliyor.

Düzenlenecek oturumlara baktýðýmýzda ise, Türk dizilerine Arap ülkelerinden gösterilen ilgiden mülhem olacak, “Türk Sinemasý ve Arap Seyircisi” baþlýðý altýnda bir oturum yaný sýra, “21. Yüzyýl Þafaðýnda Afrika Sinemasý: Siyasi, Toplumsal ve Kültürel Özgürleþme Aracý olarak Afrika Sinemasý ve Onun Afrika Ýmgesini Geliþtirmedeki Rolü” ve “Matbu ve Elektronik Medyada Film Eleþtirmenlerini Bekleyen Meydan Okumalar” baþlýklarý görülüyor. Çin sinemasýnýn büyük yönetmeni Zhang Yimou’nun þeref konuðu olduðu, Cezayir’in baðýmsýzlýðýnýn 50. yýlýnýn kutlandýðý festivalde jüri baþkanlarý, uluslararasý yarýþmada baþka film festivalleri yöneticisi Marco Muller, insan haklarý yarýþmasýnda Gada Þahbender, Arap sinemasýnda Mahmud Abdülaziz ve FIPRESCI’de kuruluþ baþkaný Klaus Eder’den oluþuyor.

Çaðrý’nýn temizlenmiþ özel versiyonunun gösterileceði festivalde ayrýca, Montreal’de Büyük Ödül’ü aldýktan sonra Yabancý Film Oscarý’na aday olan filmimiz Ýsmail Güneþ’in yönettiði Ateþin Düþtüðü Yer, Türkiye’den Unutma Beni Ýstanbul ve Geriye Kalan gibi altý film birlikte sunulacak.