Uluslararası Kahire Film Festivali 35 yaşında

Geçen yıl Tahrir olayları nedeniyle bu düzenlenemeyen Uluslararası Kahire Film Festivali bu yıl 35’incisiyle seyirci karşısına çıkıyor. Pazar gününden itibaren takip etmeye başlayacağım festival, 28 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında yer alıyor. İlki 1976’da düzenlenen ve İskenderiye, Kartaca, Şam, Dubai ve Ebu Dhabi festivalleri arasında Arap dünyasında film marketiyle beraber merkezi bir yerde duran festivalde, 64 ülkeden 175 film gösterilecek. 450 filmin arasından seçmenin yapıldığı festival, değişik bölümleri, yarışmaları, ödülleri, önemli konukları, oturumları ve marketiyle zengin bir program portföyü sunuyor. Gösterim programındaki bölümlere baktığımızda şu başlıklar göze çarpıyor: Dünya Sineması, Afrika Sineması, Arap Sineması, Türk Sineması, Sinemada Arap Devrimleri, Sinemada Hoşgörü ve Hoşgörüsüzlük. Hem bir Afrika hem de Arap ülkesi olması hasebiyle Mısır, bu coğrafyaların sinemalarına ayrı ayrı ehemmiyet gösteriyor.

***

Yarışmalı bölümler ise Uluslararası Yarışma, Arap Sineması ve İnsan Hakları başlıklarını taşıyor. Ödül olarak, uluslararası yarışmada Altın Piramit ve 50 bin dolar, Gümüş Piramit ve 30 bin dolar, Arap sinemasında Necip Mahfuz ödülü ve 30 bin dolar, insan haklarında ise Tahrir Meydanı ödülü veriliyor. 29 Kasım-3 Aralık tarihlerinde düzenlenen Film Market, sinemanın endüstriyel yanı için iyi bir buluşma noktası ve Arap ülkeleri ve dünyanın değişik yörelerinden gelecek sinema girişimcileri önemli bir platform teşkil ediyor. 2010’da festival yönetimi tarafından tesisi edilen bir başka girişim, Kahire Film Bağlantısı adını taşıyor. Buraya dünyanın herhangi bir yerinden geliştirilen bir film projesi, bir Mısır bağlantısı olduğu takdirde başvurabiliyor.

Düzenlenecek oturumlara baktığımızda ise, Türk dizilerine Arap ülkelerinden gösterilen ilgiden mülhem olacak, “Türk Sineması ve Arap Seyircisi” başlığı altında bir oturum yanı sıra, “21. Yüzyıl Şafağında Afrika Sineması: Siyasi, Toplumsal ve Kültürel Özgürleşme Aracı olarak Afrika Sineması ve Onun Afrika İmgesini Geliştirmedeki Rolü” ve “Matbu ve Elektronik Medyada Film Eleştirmenlerini Bekleyen Meydan Okumalar” başlıkları görülüyor. Çin sinemasının büyük yönetmeni Zhang Yimou’nun şeref konuğu olduğu, Cezayir’in bağımsızlığının 50. yılının kutlandığı festivalde jüri başkanları, uluslararası yarışmada başka film festivalleri yöneticisi Marco Muller, insan hakları yarışmasında Gada Şahbender, Arap sinemasında Mahmud Abdülaziz ve FIPRESCI’de kuruluş başkanı Klaus Eder’den oluşuyor.

Çağrı’nın temizlenmiş özel versiyonunun gösterileceği festivalde ayrıca, Montreal’de Büyük Ödül’ü aldıktan sonra Yabancı Film Oscarı’na aday olan filmimiz İsmail Güneş’in yönettiği Ateşin Düştüğü Yer, Türkiye’den Unutma Beni İstanbul ve Geriye Kalan gibi altı film birlikte sunulacak.