Uluslararası Kazan Film Festivali

Eylül ayı içinde Tataristan, Kazan’da gerçekleştirilen 8. Uluslararası Müslüman Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü İran’dan Seyyid Rıza Mir-Kerimi’nin Bir Parça Şeker filmi kazandı. ‘En İyi Yönetmen’ ödülü ise En Üst Kat Sağ Taraf’la Fransa’dan Angelo Cianci’ye gitti. ‘En İyi Senaryo’ ödülünü Ademin Oğlu Ebu’yla Hindistan’dan senarist-yönetmen Salim Ahmed, ‘En İyi Görüntü’ ödülünü ise yine Bir Parça Şeker’le Hamid Khuzn Ebu-Aneh aldılar. ‘En İyi Kısa Film’ ödülünü Rusya’dan Ruslan Magomadov (Muhammedov)’un House of CIA ile İran’dan Seyyid Celal Penahi’nin Yağmurun Sesi adlı çalışmaları paylaştı. ‘En İyi Uzun Belgesel’ ödülünü Zengibar-Kenya’dan Philip Gasni’yle Patrice Nezan’ın Zengibar Müzik Kulübü, ‘En İyi Kısa Belgesel’ ödülünü ise Kırgızistan’dan Asil Zhuraeva’nın Mutluluk Beşiği başlıklı eserleri aldı. ‘En İyi Animasyon’ ödülü, Rusya’dan Anna Artemyev’in Bir Zamanlar Bir Anne Vardı adlı çalışmasına gitti. ‘Jüri Özel Ödülü’ ve Rusya Film Eleştirmenleri ve Akademisyenleri Loncası ödülünü yine Hindistan’dan Salim Ahmed’in Ademin Oğlu Ebu aldı. Tataristan Kültür Bakanlığı Özel Ödülü’nü Dağıstan’dan Elena Tagirova’nın Saha Dışında isimli filmi aldı. Merkezi Türkiye’de bulunan TÜRKSOY’un ödülü ise bir animasyon çalışma olan Sergey Kiatrov’un Çocuklar İçin Tatar Halk Masalları filmine verildi.

***

İslam dünyasında halihazırda artan bir ivmede film festivalleri düzenleniyor. Sadece Sonbahar’da organize edilenlere bir göz attığımızda önce, yine Eylül’de Almatı’da Avrasya Film Festivali, 11-20 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Ebu Dhabi Film Festivali, 22-28 Ekim’de Endonezya, Bali Film Festivali’ni görüyoruz. Sonra sırasıyla, 8-11 Kasım tarihlerinde İskenderiye Film Festivali,16-24 Kasım’da Kartaca Film Festivali, mevcut durum sonucu iki yıldır düzenlemeyen ve yine Kasım ayına denk gelen Şam Film Festivali’ni görüyoruz. Kasımdan Aralığa sarkan tarih dilimi 27 Kasım-6 Aralık’ta ise Kahire Film Festivali ve Film Marketi var. 9-16 Aralık tarihleri arasında Dubai Film Festivali ve Marketi göze çarpıyor. Şubat ayının hemen başında Tahran’da Fecr Film Festivali, Şubat-Mart arasında Burkina Faso, Vagadagu’da FESPACO Film Festivali, Nisan’da Katar, Doha’da Elcezire Belgesel Film Festivali ve Temmuz’da Saraybosna Film Festivali yer alıyor.

Türkiye’de düzenlenen festivallerle bu coğrafyada sinema alanında güçlü bir potansiyelin yattığını idrak ediyoruz. Bu düzenlemeler arasında ortak prensipler doğrultusunda oluşturulacak koordinasyon, işbirliği, market ve ortak fonlarla genç sinemacılara, senaryolara, ortak-yapımlara, atölyelere, seminerlere yer verilebilir, üretim ve dağıtım alanında güç birliği yapılabilir. İslamofobi ve nefret suçları gibi at gözlüklü tepkiler, ortaya konacak medeniyet temalı ve insan odaklı çalışmalı izale edilebilir, dünya insanlığına vicdan ve toplumsal sorumluluk merkezli bir söylem sunulabilir. Derya içinde yüzüp onun farkına varmayan toplulukların önce kendilerine hayrı dokunup, daha sonra tüm insanlığa merhem olma şansları var.