Bu yýl 5-11 Eylül tarihlerinde 10.su düzenlenecek olan Uluslararasý Kazan Film Festivali, bir kimlik konsepti çerçevesiyle yoluna devam ediyor. Bu yýl ayný zamanda Türk Dünyasý Kültür Baþkenti olma özelliðini de taþýyan Tataristan, Kazan’daki festivalde, TÜRKSOY’un öncülüðünde ayrýca Türkçe ve lehçelerinin konuþulduðu geniþ coðrafya sinemalarýndan özel bir bölüm de yer alacak. Yarýþma bölümlerine 56 ülkeden beþyüzden fazla filmin baþvurduðu festivalde, uzun metrajdan kýsaya, animasyona, uzun ve kýsa belgesele elli civarýnda film yarýþacak ve Tataristan baþkanýnýn Sinemada Hümanizm baþlýklý özel ödülünün yanýnda Türksoy da bir özel ödül sunacak. Aslýnda baþlýðýnda Müslüman kelimesi de bulunan festivale dünyanýn her yerinden çalýþmalar katýlýyor; festival mottosunu ‘kültürlerarasý diyalogdan diyalog kültürüne’ olarak belirliyor ve belli ilkeler doðrultusunda çekimi gerçekleþtirilen yapýmlarý tercih ediyor.
Azerbaycan’dan Rüstem Ýbrahimbekov, Danimarka’dan Jos Stelling, Türkmenistan’dan Ali Hamrayev gibi isimlerin konuk olarak katýlacaðý organizasyonda, Tatarkino’nun 90. Yýlý da kutlanacak. Türkmen yönetmen Hocakulu Narlýyev’in koordinasyonunu yaptýðý Türk dünyasý sinemalarýnýn yer aldýðý bölüm, her ülke ve bölgeden filmlerin ve sinemacýlarýn katýlýmýyla renkli bir buluþmaya yol açacak. Kazakistan’dan Kýrgýzistan’a, Azerbaycan’a, Baþkurtistan’dan Saha Cumhuriyeti’ne, Hakasya’ya geniþ bir katýlýmla ülkelerin kendi lehçelerinde önemli bir buluþma gerçekleþecek. Türkiye’den de Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý olgusu etrafýnda Semih Kaplanoðlu’nun üçlemesi, Bilge Ceylan’ýn Mayýs Sýkýntýsý ve Ahmet Uluçay’ýn Karpuz Kabuðundan Gemiler Yapmak filmleriyle bir kýsa film seçkisi seyirciyle buluþacak. Bu program aslýnda bizim Eskiþehir’de Þubat ayýnda düzenlediðimiz Uluslararasý Turkuaz Sinema Günleri’nde Türk dünyasýndan davet ettiðimiz sinemacýlarla yaptýðýmýz istiþareler sonucu oluþtu. H. Narlýyev, Tevfik Ýsmailov, Bolat Þemsiyev gibi bu platformun önde gelen isimleriyle yaptýðýmýz fikir teatileri sonucunda, daha önceden baþlattýðýmýz iþbirliðini Kazan’da ve diðer festivallerde (ki Boðaziçi ve Malatya da bunlardan sadece ikisi, ayrýca Yakutsk’u da katmak lazým) devam ettirmekliðimiz üzerinde ittifak ettik. Dolayýsýyla Kazan Film Festivali bu önemli amacýn pekiþmesine bir yerde oldukça önemli bir þekilde yardýmcý olacak.
Kazan’daki festivalin adý daha önce Altýn Minber olarak geçiyordu, ancak sonrasýnda adýnda yapýlan deðiþiklikle Tataristan Kültür Bakanlýðý daha etkin bir þekilde sürece dahil olmuþ oldu. Adýndaki müslüman kelimesi aslýnda biraz farklý çaðrýþýmlara yol açýyor, bunu da daha geniþ bir yelpazede insani deðerleri temel alarak, manipulatif sahnelerin yeraldýðý eserlere yer vermeyerek izale etmeye çalýþýyorlar. Dolayýsýyla sinemanýn asýl hedefinin gözetildiði önemli bir prensibi hayata geçirerek, her yaþtan insanýn rencide olmadan seyredebileceði filmleri biraraya getirmeye gayret gösteriyorlar. Evrensel anlamda bir sanat anlayýþýnýn öngörmesi gereken ilkesel duruþu sergileyerek, bir festivalin dikkat etmesi gereken önemli bir iþlevi yerine getiriyorlar. Ýran’daki Fecr film festivali de ayný yönde bir davranýþ ortaya koyarak, Ýslam dünyasýndaki festivaller için önemli bir temsil niteliðinde bir tavýr içinde olduðunu gösteriyor.