Bugün sona eren 10. Uluslararasý Kazan Müslüman Film Festivali’nin ödülleri deðiþik coðrafyalardan katýlan filmler arasýnda paylaþýldý. Benimle beraber Türkmenistan’dan Hocakulu Narlýyev, Tataristan’dan Mansur Gilyazov, Azerbaycan’dan Tevfik Ýsmailov ve Kore’den Hong Sang Woo’nun oluþturduðu jüri, çeþitli dallarda uzun metraj, kýsa film, animasyon ve belgesel ödüllerini daðýttý. Uzun metrajda En Ýyi Film Ödülü’nü Hýrvatistan’dan Arsen Anton Ostojic’in Halima’nýn Yolu, En Ýyi Senaryo Ödülü’nü Brezilya-Lübnan ortak yapýmý Marcio Curi’nin Son Durak, En Ýyi Yönetmen Ödülü’nü Azerbaycan’dan Oktay Mir-Gasým’ýn Kýsas Almadan Ölme (Geçmiþten Mektuplar), En Ýyi Görüntü Ödülü’nü Rusya’dan Larisa Sadilova’nýn O, En Ýyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Tataristan’dan Salavat Yuzeev’in Kurban Romaný, En Ýyi Kadýn Oyuncu Ödülü’nü de Belarus’tan Andrew Grebenkin’in Babu adlý filmleri aldýlar. En Ýyi Kýsa Film Çeçen Cumhuriyeti’nden Ruslan Magomadov’un Þubat, En Ýyi Animasyon Tataristan’dan Sergey Kiatrov’un Zilant Masallarý üçlemesi, En Ýyi Uzun Metraj Belgesel Ýtalya-Afganistan’dan Razi Mohebi (Muhibbi)’nin Afganistan 2014-Insert, En Ýyi Kýsa Metraj Belgesel Fransa’dan Soufiane Berrichi’nin Kaliforniyalý Müslümanlar ve Kýsa Belgesel Jüri Özel Anma Ödülü Tataristan’dan Ildar Maturov’un Tufan Tufan’dýr olarak seçildi. Tataristan Cumhuriyeti Baþkaný Özel Ödülü için L. Sadilova’nýn O, Kazan Belediye Baþkaný Özel Ödülü için Tataristan’dan Marsel Gaynullin’in Gecikmiþ Çiçekler, TÜRKSOY Özel Ödülü için de Türkiye’den Faysal Soysal’ýn Üç Yol adlý çalýþmalarý önerildi.
Bu yýl Türk Dünyasý Kültür Baþkenti olma vasfýný da üstlenen Kazan’daki festivalde, Türk dünyasýndan önemli film, seminer ve master class çalýþmalarý da yer aldý. Gösterilen filmler arasýnda Kazakistan’dan Akan Sataev’in Ben Çocuðum, Sabit Kurmanbekov’un Zhide (Beklenmedik Ask), Ermek Shinarbaev’in Astana Sevgilim, Özbekistan’dan Amerikalý, Türkmenistan’dan Hocakulu Narliyev’in Annenin Sesi, Gelin ve Mankurt, Saha Cumhuriyeti’nden Martýlarýn Çýðlýðý, Hakasya’dan Yuriy Kurochka’nýn Ben Hakasim uzun metraj kategorisindeydiler. Türkiye’den de Semih Kaplanoðlu’nun Bal, Süt, Yumurta üçlemesi, Nuri Bilge Ceylan’ýn Mayýs Sýkýntýsý ve Kýþ Uykusu ve Ahmet Uluçay’ýn Karpuz Kabuðundan Gemiler Yapmak isimli eserleri Türk Destaný baþlýklý bölümde seyirciyle buluþtu. Kýsa, belgesel ve animasyon filmleriyle Azerbaycan, Kýrgýzistan, Baþkürtistan ve Tataristan yine zengin çeþitlemeleriyle sinemaseverlerin Türk kültürüyle olan karþýlaþmalarýný sinema diliyle beyazperdeye getiren çalýþmalar oldu. Türkmenistan’dan Ali Hamrayev, Azerbaycan’dan Oktay Mir-Gasim, Türkiye’den Faysal Soysal, Saha Cumhuriyeti’nden (Yakutistan) Bergen Parnikov yine bu çerçevede geniþ coðrafyamýzdan festivale katýlan sinemacýlardý.
Festivalin en öne çýkan karakteristik özelliklerinden biri, filmlerin gösterildiði salonlarýn týklým týklým dolu olmasýydý. Gösterimlerin ücretsiz yapýldýðý festivalde ayrýca Portekiz sinemasý, Rusya, Bahreyn, Romen sinemasý, Kore sinemasý ve Ýran da geniþ bir þekilde yer aldýlar. Çocuk sinemasý, 1920 ve 30’lardan Avrupa Avangard sinemasý ve Oscar kýsa film seçkisi de festivalin göze çarpan diðer bölümleri arasýnda boy gösterdi. Bir hafta içinde deðerleri gözeten çok zengin bir program Kazanlý sinemaseverlere görsel bir ziyafet olarak sunulmuþ oldu.