Uluslararasý Turkuaz Sinema Günleri geliyor

Eskiþehir 2013 Türk Dünyasý Kültür Baþkenti faaliyetleri çerçevesinde kültür ve sanatýn çeþitli sahalarýnda birçok sayýda proje hayata geçirildi. Biz de 24-28 Þubat tarihlerinde, Eskiþehir’de Türk dünyasýndan Türkçe konuþan topluluklarý ihata eden Uluslararasý Turkuaz Sinema Günleri düzenliyoruz. Daha önce Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Kültür Ýþleri inisiyatifiyle 1998’den baþlayarak üç kez düzenlediðimiz Türk Dünyasý Sinema Günleri programlarý kapsamýnda edindiðimiz iliþki ve tecrübelerle ve geçen Eylül ayýnda yaptýðýmýz Geliþen Ülkeler Film Festivali’nde kýsmen yer alan bu coðrafyanýn yaydýðý ýþýltýyla konuklar, atölye ve paneller, sergiler ve kitap daðýtýmýyla sinemayla dolu bir beþ gün sinemaseverleri beklemektedir. Adýný Türk rengi olarak anýlan türkuazdan alan Sinema Günleri’ne kapsamýna giren ülkelere baktýðýmýzda Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Tacikistan, Afganistan, Tataristan, Baþkurtistan ve Çin Uygur Özerk Bölgesi’ni görüyoruz. Bu coðrafyadan katýlacak 27 film ve 15 civarýnda konukla bize çok yakýn ama deðiþik sebeplerle bir o kadar uzak olan bu akraba kültürle kurulacak temasla gelecek için de sinema temelinde önemli adýmlar atýlabilecektir. Ýçinde bulunduðumuz yýl Türk Dünyasý Kültür Baþkenti Tataristan’ýn baþþehri Kazan seçilmiþtir ve bu temas ve benzer programlarýn orada sürdürülmesi amaçlanmaktadýr.

***

Günlere katýlacak konuklara bir göz attýðýmýzda, Türkmen sinemasýndan ünlü yönetmen Hocakulu Narlýyev ve oyuncu Maya Aymedova, Kazakistan’dan Açýlýþ Gecesi filmi Þokay’ýn yönetmeni Nariman Satibaldi, Azerbaycan’dan yönetmen Tevfik Ýsmailov, Özbekistan’dan yönetmen Þöhret Abbasov, Kýrgýzistan’dan yönetmen Bulutbek Þemsiyev, Uygur yönetmen Firdevs Azizi, Tataristan’dan Marat Devletov ve Mansur Gilyazov, Baþkurtistan’dan Azamat Khuzahmetov ve Gülnur Ýlyasova, Yakutistan’dan Bergen Parnikov ve Sardana Savvina gibi isimler programa renk katacaklar.

Düzenlenecek atölye ve paneller Hocakulu Narlýyev tarafýndan ‘Senaryo Hikayeleri’ Atölyesi ve Azerbaycan Sinemasý, Tolomuþ Okeyev Sinemasý, Türk Dünyasý Sinemasý baþlýklarýnda konuklarýn katýlýmýyla gerçekleþtirilecek. Gösterim salonu fuayelerinde yapýlacak sergiler ‘Türk Dünyasý Sinemasýndan Portreler’ baþlýðýný taþýyor. Günler boyunca daðýtýlacak kitap ise, Prof. Tevfik Ýsmailov’un yazdýðý üç ciltlik ansiklopedik eser ‘Türk Cumhuriyetleri Sinema Tarihi’ni kapsýyor. Gösterilecek filmlerden birkaçýna gelince, açýlýþ filmi Þokay, Türkistan’ýn milli kahramaný yazar ve siyasetçi Mustafa Þokay’ýn Sovyetler’in kuruluþu sürecinde, Türkistan’ýn birliði için verdiði mücadeleyi estetik bir dille resmediyor. Ünlü Kýrgýz yönetmen Tolomuþ Okeyev’in Suriye’yle ortak yapým olarak gerçekleþtirdiði Sevgi Serabý, tarihte bir sanat meraklýsý gencin sanatýn peþinde ruhi arayýþýný görselleþtiriyor. Özbekistan’dan Þöhret Abbasov’un Biruni adlý filmi, ünlü Türk bilgininin çok renkli hayatýndan portreleri beyazperdeye taþýyor. Türkmenistan’dan Bulat Mansurov’un Þükür Bahþi adlý çalýþmasý, önceki yüzyýlýn sonlarýnda bir Türkmen ozanýn ülkenin parçalanmasýna karþý duran duruþunu sergiliyor. Azerbaycan’dan Elçin Musaoðlu’nun 40. Kapý’sý, büyümekte olan bir çocuðun ailesinin ayakta kalmasý için verdiði mücadeleyi anlatýyor. Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden Þirzad Yakup’un Mai-Mati’si, 2008 Çin Olimpiyatlarý’na hazýrlanan futbol meraklýsý bir çocuðun umut dolu hayatýný iþliyor. Tataristan’dan Ramil Tuhvatalin’in Kartallar’ý, üç yaþlý insanýn arasýndaki dostluðu iþliyor. Baþkurdistan’dan Enver Raybayev’in Rahmet’i, iyilik üzerine bir yýlbaþý gecesi hikayesi olarak yansýyor.