Umuda yolculuk

Lazio’nun bir yandan daha aşağıda olan piyasa değeri, bir yandan Seri A’daki son maçlarındaki verimsizliği, Fenerbahçe’nin turu İstanbul’da ele geçirebileceği umudunu büyüten özelliklerdi. FB kendine olan güveni, taraftarının itici gücüyle maça çılgın bir baskı kurma çabasıyla girişebilirdi. Oysa öyle bir girişimi olmadı. Oyunu tempo düşürmeden kontrollü oynamanın, savunmayı iyi yapmanın, daha başlarken riski girme yanlışına düşmemenin gayreti içinde oldu.

Lazio çok güçlü sayılmazdı, ama çok sıradan bir rakip de değildi. Avrupa Ligi’nin son sekizi içindeydi. FB’nin Sow-Webo gibi müthiş hücum gücüne sahip olduğu gerçeğini unutmadan oynadı. Savunmasında iyi kapandı, çok iyi yardımlaştı. Orta alanda iyi basarak, hızlı atak yemekten kurtulup, savunma kurgusunu oluşturacak olanağı buldu. FB bu dengeyi bozacak çabukluk gösteremedi. Bu nedenle ilk yarıda hücumda daha çok görünen Lazio oldu. FB Lazio kadar savunma yapabildi, ama aynı çabuklukta hücuma hazırlanıp öne çıkamadı.

Lazio’nun Fenerbahçe’den çekindiği, kaleci Marchetti’nin daha ilk dakikalarda oyun soğutmaya, çalışmasından belliydi.

İkinci yarının başında Onazi’nin ikinci sarı ile atılması, Fenerbahçe’ye büyük avantajdı. Artık vites yükseltebilirdi. Hücumlarını artırdı. Şutları çoğaldı. Ne var ki Lazio, eksik kalması nedeniyle, hücumu tümden kaldırıp, tek taraflı, yalnız savunmayı diri tutmayı amaçlayan pasif bir oyununa dönmedi. Oyunun iki yönünü de oynamayı olabildiğince sürdürdü. Ne var ki ileri az adamla koştu. FB bu dönemi iyi kullanabilmeliydi. Bunun yolu oyunu çabuklaştırmaktı, ama yeni moda bir ‘pas oyunu’ anlayışı var ya ona kapıldı. Topu çok kullanmak kadar doğru ve çabuk kullanmak gerekiyordu. Çabuk kullanmaz iseniz bu sizin kadar, hatta daha çok rakibin savunma rahatlığı kazanmasına, kapanma olanağı bulmasına yarıyor. Fenerbahçe rakibini açarak hücum alanları bulmanın yöntemlerini denemedi. İmdadına bir yüksek topun, Radu’nun eline düşüp penaltı doğurması yetişti. Fenerbahçe’nin adam ve takım kalitesi yerinde. AL yolunda önemli eksiği futbolu gereken çabuklukta oynamayışı.