Üniversite giriþ sýnavýna yeniden hazýrlanmak için 4 kriter

Üniversite sýnavýna hazýrlanma süreçleri genç insanlar için büyük bir stres. Bir veya iki yýl boyunca genç bir insanýn biyolojik hayat ritmine ters bir iþ yapýlmýþ oluyor. Ayrýca bireysel inanç ve hayat felsefesinin yeniden inþa edildiði, sosyal kimliðin kurulduðu dönemde sýnýrlý bir bilgi alanýna sýkýþýp kalmýþ oluyorsunuz. 

Üstelik gerçek bir anlama ve öðrenmeden ziyade testte baþarýlý olmaya yönelik bir süreç olduðu için gerçekte öðretici de deðil. Örneðin üniversite sýnavý amaçlý öðrenilen coðrafya ile, gerçekten coðrafya öðrenmek arasýnda iliþki zayýf.  

Tüm bu sebeplerle üniversite sýnavý hazýrlanma süreçlerindeki baskýnýn azaltýlmasý çocuklarýmýzýn ve ailelerinin ruh saðlýðý için faydalý.  

Sýnava yeniden hazýrlanma kararý zor bir karar. Çünkü, hem genç kiþi hem de aile için sýnava göre ayarlanmýþ hayat anlamýna geliyor. 

Yeniden sýnava hazýrlanmanýn tek mantýðý var:  Öðrencinin potansiyelinin bariz altýna kalmasý ve tekrar hazýrlandýðýnda potansiyeline ulaþma ihtimalinin yüksek olmasý.   

Yeniden sýnava hazýrlanýp hazýrlanmama ile ilgili karar sürecinde benim dört kriterim var. Þimdi bu dört kriterin her birini açýklayayým.   

Sýnava hazýrlanma sürecini etkileyen özel bir durum var mýydý?

Bazý öðrenciler sýnav senesinde saðlýk problemi, kaza veya ailesinde ölüm gibi önemli bir sorun yaþayabiliyor. Bu sorun, kiþinin zihinsel ve sosyal hayatýna o denli etkide bulunuyor ki, kiþi sýnav için gereken hazýrlýðý yapamýyor. Böyle bir durumda yeniden sýnava hazýrlanma makul bir seçenek olabilir. 

Sýnav sýrasýnda özel bir durum yaþandý mý?

Bazý öðrenciler sýnav sýrasýnda fiziksel veya psikolojik hastalýk yaþayabiliyorlar. Örneðin panik atak veya sýnavda alter kimlik deðiþimi gibi durumlar sýnav performansýný bariz etkileyebilir. Bu durumlarýn tedavisi mümkün olduðundan, yeniden sýnava hazýrlanmak uygun bir gerekçe olabilir.  

Var olan puanla makul bir bölüme girilebilir mi?

Kiþi aldýðý puanla makul bir bölüme girip giremediði de bir kriter. Eðer kiþi için mutlak tutkulu olduðu bir okul veya bölüm yoksa, var olan puanýyla girilebilecek bölümler seçeneði varsa, tercih yapma seçeneði daha uygun olabilir.   

Kiþi bir yýl daha ayný stresi kaldýrabilecek psikolojik güce sahip mi?

Yeniden bir yýl daha sýnava hazýrlanmak, yeniden stres altýnda kalmak demek. Bazý insanlar bu stersi kaldýramýyorlar. Örneðin sürekli endiþe içinde kalýyorlar, depresif hale geliyorlar, aþýrý kilo alýyorlar. Böyle durumlarda ruh saðlýðýný da dikkate almak gerekir. Kiþi yeniden çalýþýrsa bariz daha yüksek bir puan alacaðýný gösteren amereler yoksa, yeni bir stresin altýna girmeye gerek yok. 

Hele öðrenci elinden geldiðince çalýþmýþsa, sýnava hazýrlanma sürecinde özel bir durum yaþamamýþsa, sýnav anýnda sýnav performansýný etkileyen açýk bir durum yoksa, var olan puan kiþinin potansiyeli ile makul derece uyumluysa, yeniden sýnava hazýrlanmak hem öðrenciye hem de aileye zarar verdiði kanaatindeyim.