Sevgili adaylar,
Öncelikle þunu bilmenizi isterim ki, Türkiye’de üniversite imkânlarý son yýllarda muazzam ölçüde arttý. Bu yýl YGS’ye giren yaklaþýk 2 milyon aday varken, yükseköðretim kontenjanlarý da 1 milyona yakýn. Yani her iki adaydan bir tanesi rahatlýkla yerleþebilir.
YGS’ye giren yüzbinlerce adayýn çok da iddialý olmadýðý düþünüldüðünde, iddialý adaylarýn çoðunun rahatlýkla yerleþebileceðini söyleyebiliriz. Dahasý, kontenjanlara ek olarak, önünüzdeki burs olanaklarý, hem devlet hem de vakýf üniversiteleri eliyle çeþitlenmiþ ve artmýþ durumda. Sizler adýna çok seviniyoruz. Siz de rahat olun.
- Sevgili genç adaylar,
Mevcut sýnav ve yerleþtirme sistemi, hayatýnýzda oldukça belirleyici. Yapacaðýnýz yanlýþ bir tercihi düzeltmek yýllarýnýza mal olabilir. Hatta yanlýþýnýzý düzeltme fýrsatýnýz dahi olmayabilir. Bu yýl yaklaþýk 500 bin aday daha önce bir yükseköðretim programýna yerleþtiði veya mezun olduðu halde, yeniden sýnava girmiþtir. Hayat, öngörülemezdir. Kuþkusuz her þey istediðimiz gibi gitmez ve bazen tercihlerimiz beklediðimiz sonuçlarý vermeyebilir. Bunu da çok büyük dert etmemek gerekir. Ancak yeniden sýnava giren aday sayýsýnýn fazlalýðý, adaylarýn önemli bir kýsmýnýn fazla araþtýrmadan veya eksik bilgiyle tercih yaptýðýný göstermektedir. Dolayýsýyla size ilk tavsiyem, tercih yaptýðýnýz üniversite ve programý, sadece reklamlardan deðil, saðlam kaynaklardan çok iyi araþtýrýn.
Ýkinci tavsiyem, bir yükseköðretim programýnýn deðerini asla ve asla sadece geçen yýlki puanýna göre deðerlendirmeyin. Ayný þekilde kendinizi de puanýnýzla eþitlemeyin. Unutmayýn, hayatta sýnav puanýndan çok daha önemli hususlar var. Gerçek hayatta; çaba, azim ve sebatýn yerini hiçbir þey tutmaz. Buna LYS puanlarý da dâhildir.
- Sýnavda istediði puaný alamayan gençler,
Sýnav sonucu hayatýn sonu deðildir ve her zaman telafisi vardýr. Sonraki yýl kendinizi yeniden deneyebilirsiniz. Ancak, istediðiniz puaný alamadýðýnýzý düþünüp yeniden sýnava girmeye karar vermeyi düþünüyorsanýz, bu kararýnýzý en az iki kere ve ciddi düþünün. Sizin hayalinizi kurduðunuz programa girmenin gerçekten hayatýnýzdan ekstra bir yýlý harcamaya deðer olup olmadýðýný sorgulayýn. Çevrenize danýþýn.
Kaybedeceðiniz bir yýlý ve hayata bir yýl geç atýlacaðýnýzý unutmayýn. Dahasý, bir sonraki yýl gireceðiniz sýnavda da istediðiniz puaný alýp alamayacaðýnýz meçhuldür. Dolayýsýyla bu yýl bir tercih yapýp belki de çok istemediðiniz bir programa yerleþme alternatifini kolay kolay gözden çýkarmayýn.
Göreceksiniz, hayat uzun bir maratondur. Bu uzun maratonda önünüze daha çok fýrsatlar çýkacaktýr. Kiminiz not ortalamanýzý yüksek tutacak ve çift anadal yapacaksýnýz. Kiminiz de çok da istemeyerek girdiðiniz programý seveceksiniz.
- Sýnavda istediði puaný alan gençler,
Her þeyden önce ne yapmak istediðinize iyi karar verin. Tercihlerinizi programlarýn sýrf geçen yýlki puanlarýna göre sýralamayýn. Ýlgi ve yetenekleriniz doðrultusunda gerçekten yapmak istediðiniz ve/ya daha baþarýlý olacaðýnýz bir alaný seçin. Tercih sürecindeki bir hatanýz, yeteneklerinizle okuyacaðýnýz program arasýnda bir yanlýþ eþleþmeye sebep olabilir. Bundan dolayý, tercih hatalarýný en aza indirmek için, çevrenizin, öðretmenlerinizin ve tercih etmek istediðiniz mesleðin erbabýnýn görüþlerine baþvurun.
- Sevgili gençler,
Kuþkusuz Türkiye’nin birinci sýnýf doktorlara, hukukçulara ve mühendislere ihtiyacý vardýr. Ancak Türkiye’nin birinci sýnýf memurlara, teknikerlere, sanatçýlara, bilim insanlarýna, düþünürlere vb. de ihtiyacý vardýr. Sýradan bir doktor olmak yerine, örneðin, üstün performanslý bir teknisyen olmak hem sizin için hem de toplum için daha faydalýdýr.
Hem mutlu olabileceðiniz hem de toplumun geliþmesine katký yapabileceðiniz alanlarý seçin. Emin olun hem kazancýnýz daha iyi olacak hem de kalbiniz daha rahat edecektir.