Üniversitelerde paralel yapýlanma yöntemleri emniyet ve yargýdan farklý deðil.
Dünkü yazýmda biraz anlatmýþtým.
Ayrýntýlarý zaten üniversite camiasý biliyor.
Gereðini de onlar yapacaðý için haddimi aþan ayrýntýlara girmeyeceðim.
Ancak þu örneði vermeden edemem.
‘Paralel dönem’de özellikle küçük þehirlerde art arda açýlan üniversitelerin ‘akademik kadrolarý’ mecburen hýzla dolduruldu.
Kimlerden?
O anda prof ve doç sýfatý taþýyanlardan...
Elbette tamamýný itham ediyor deðilim.
Aralarýnda paralel engellere raðmen akademik kariyerini kazanmýþ çok sayýda tanýdýðým isim var.
Ancak paralelin küçük þehirlerdeki üniversiteleri ‘kadro almak’ için kullandýðý da bir gerçek.
Büyük üniversitede ‘doç’ yapýlanlar küçük üniversitelere yönlendiriliyor, buralarda birim yöneticiliklerine getiriliyor, prof yapýlýyor, ardýndan yeniden büyük üniversitelere, Saðlýk Bakanlýðý’na, bilimsel araþtýrma merkezlerine ve üniversitelerin teknoloji þirketlerine ‘yönetici’ olarak atanýyorlar.
Ve buralardaki görevlerinde de altlarýna yeni paralelleri getiriyor, devlet veya üniversitenin imkanlarýný paralel þirketlere kullandýrtýyor vs...
Dediðim gibi bu yöntemle ilgili olarak bütün akademi camiasýný itham ediyor deðilim.
Bu mümkün de deðil.
Ancak bir örnek var ki, gözden uzak tutulacak gibi deðil.
Hacettepe Üniversitesi’nde önceki rektör Prof. Murat Tuncer döneminde ‘kaçak profesör’ olarak adý duyulan Tuncay Delibaþý örneði.
Tuncer ve Delibaþý’nýn adý, baþta Teknokent olmak üzere üniversite kaynak ve imkanlarýnýn paralel yapýya teslim edildiði iddialarýnda geçmiþti.
Delibaþý’nýn sadece 2 yýla sýðan profesörlük, rektör danýþmanlýðý, þirketlerde yönetim kurulu baþkanlýklarý, birim yöneticilikleri gibi kariyerini Hacettepe Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu Kararlarý’ndan okuyalým:
Delibaþý, 6 Mart 2013’te Kastamonu Týp Fakültesi’ndeki açýk kadrodan profesör yapýldý. Ama 10 Nisan’da Saðlýk Bakanlýðý’nda görevlendirildi, bu görevlendirmeler de -ABD’ye kaçana kadar- 9 ay ve 1 yýllýk sürelerle üç kez uzatýldý! Arada bir yýl Teknokent Yönetim Kurulu Baþkanlýðý’na, geri bir yýldan fazla da üniversitenin kritik savunma projeleri de dahil en önemli teknoloji þirketlerinin baðlý olduðu Hacettepe Yatýrým A.Þ’nin Yönetim Kurulu Baþkanlýðý’na getirildi, Rektör Danýþmaný yapýldý.
Yani aslýnda Ankara’dan hiç ayrýlmadý!
Ýki kez hariç.
‘Bilimsel amaçlý’ ziyaret için üniversite kaynaklarýndan çýkarýlan ödenekle ABD’ye gittiði zamanlar...
Delibaþý ABD’de yaþayan Gülen’in doktoru olarak tanýnmýþtý.
Ayrýca Gülen cemaatinin saðlýk sektöründe kurduðu 105 saðlýk derneði ve 5 federasyondan birinin baþkaný, bunlarýn baðlý bulunduðu VESKON’un da Yönetim Kurulu Üyesi’ydi.
Bu dernek ve federasyonlarýn internet sitelerindeki son duyurunun ‘fesih gündemli genel kurul’ duyurusu olduðuna, yani kapandýklarýna dikkat çekelim!
Delibaþý’nýn hekimlik kariyerinde mutlaka bir düzeyde uzmanlýðý bulunuyor olabilir.
Ancak bu kadar þirkette, cemaat dernek ve vakýflarýnda yönetimde bulunan, kaðýt üzerinde Kastamonu-Ankara arasýnda mekik dokuyor olmasý gereken birinin bu kadar bilimsel yayýn yapmasý -en azýndan- hayatýn olaðan akýþýna uygun gelmiyor!
Bu bilimsel yayýnlarýn da hep ‘ayný kiþilerle’ yazýlmýþ ‘ortak makaleler’den oluþmasý bu kanaati pekiþtiriyor elbette!
Hacettepe Üniversitesi’nde yeni rektör seçilene kadar Hacettepe Ýnovatif Yatýrým A.Þ’nin internet sitesinde Yönetim Kurulu Baþkaný olarak, FETÖ operasyonunda ABD’ye kaçtýðý için yakalanamayan ve gýyabi tutuklama kararý ile aranan Prof. Tuncay Delibaþý’nýn adý ve resmi bulunuyordu.
Önceki gün adý siteden çýkarýldý.
Kadrodan da çýkarýldý mý, henüz teyit edemedim.
Ama yeni rektör Prof. Haluk Özen’in birimleri yeniden yapýlandýrmaya baþladýðýný biliyorum.
Hacettepe’deki yeni süreç ve zaten Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn yürütmekte olduðu soruþturma ‘paralel kadrolaþma ve peþkeþ’ hikayelerini ortaya çýkaracak.
Umarým baþka üniversiteler ve kurumlar bu süreci izliyordur. Zira paralelin her yerde yöntemi ayný.