Bir baþak tanesi düþünün ki keþkeði, pilavý bir yana sofraya börekler, çörekler, ekmekler, sayýsýz unlu mamüller olarak da gelsin. O baþak tanesidir ki Anadolu kadar eski, toprak kadar bereketli...
Baþak denince þöyle bir dururum. Kýymeti büyük. Bu topraklarda yetiþen herkes için de öyle olmalý zaten. Ne mýsýr, ne pirinç, illa ki arpa, illa ki buðday, illa ki yulaf diyenlerdenim. Sonuç itibariyle bu topraðýn çocuklarý, o sarýþýn tanecikle doydu, onunla büyüdü. Pastalar, börekler, çörekler, ekmekler büyüklerimizin ellerinde hep onunla þekillendi.
Bugün sözü uzatmayacaðým. Baþak için Anadolu’da tarým arazilerinin geliþtirilmesi; topraðýnýn, suyunun kimyasallarla zehirlenmemesi ve onun en doðal haliyle büyümesidir dileðim. Buradan çiftçiye þükranlarýmý sunup selam vererek en sevdiðim þeyi yapmaya baþlýyorum: Un ile suyu birleþtirip hamur yapmaya ve onu þekillendirmeye... Ben hamurla uðraþmayý çok seviyorum. Onun o pofuduk kabarmasýna, þekil deðiþtirmesine ve lezzetin doruklarýna çýkmasýna bayýlýyorum. Sadece siz STAR pazar okurlarý için hazýrladýðým iki ilginç ve lezzetli tarifle sizleri baþ baþa býrakýyorum. Afiyetle!
ZEYTÝNLÝ PARÇA PÝNÇÝK
Malzemeler: 500 gr tam buðday unu. 2 yemek kaþýðý zeytinyaðý. Bir avuç dolusu taze biberiye (kýyýlmýþ). 2 çay kaþýðý kuru maya. 1+1/3 su bardaðý su (1.5 su bardaðýndan biraz fazla). Bir tutam tuz. Küp kesilmiþ kaþar peyniri. Taze kekik ve çekirdeksiz zeytin. Üzeri için parmesan peyniri.
Yapýlýþý: Un, maya ve tuzu karýþtýrýp içine zeytinyaðý ve suyu ekleyerek hamuru toplamaya baþlayýn. Hamur malzemesini karýp yoðurun ve üzerini kapatýp ýlýk bir yerde bir saat mayalandýrýn.
Hamuru küçük toplar halinde kesin, yuvarlayýn. Dilediðiniz bir kek kalýbýný biraz yaðlayýn ve herbir hamur topunu avuç içinde düzleþtirip içine malzemeleri koyup bohça gibi kapatýn.
Toplarý ucundan tutup hafifçe zeytinyaðýna batýrýn, birer parmak aralýklý olarak kalýba tepeleme yerleþtirin. Üzerini kapatýp yarým saat mayalandýrýn. Üzerine parmesan rendesi veya sulandýrýlmýþ yoðurt sürün. 200 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda 40-45 dakika piþirip soðuyunca servis yapýn.
SAKIZLI HAMUR ÝÇÝNDE TARÇIN DERYASI
Yapýlýþý: Un, sakýz tozu ve mayayý karýþtýrýp ortasýný çukurlaþtýrýn. Ýçine yumurtayý kýrýn, sütü azar azar dýþarýdan içeriye unu toparlayarak eklemeye baþlayýn. Hamur pürüzsüz ve yumuþak bir hal aldýðýnda yoðurmayý býrakýn. Yuvarlayýp üzerini örtün ve iki katýna gelene kadar ýlýk bir yerde mayalandýrýn. Mayalanan hamuru un serpili tezgaha alýn. Ortadan ikiye kesin. Herbirini dikdörtgen büyüklüðünde açýn. Üzerine biraz tatlandýrýcý ve bol miktarda tarçýn serpip rulo yaparak kývýrýn. Her iki ruloyu birbirine sarýn ve baþlangýçla bitiþ yerlerinden avuç içinizle ortaya doðru ittirin.
Dikdörtgen bir kek kalýbýný ya yaðlayýn, ya altýna yaðlý kaðýt koyun. Hamuru içine koyup üzerini örtün, 20 dakika daha mayalandýrýn. Yumurta sarýsý sürün, kesikler atýn ve 180 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda 20 dakika piþirip fýrýnýn ayarýný 160 dereceye düþürün. Üzeri kýzarana dek 35 dakika daha piþirin. Tel ýzgara üzerinde soðuyana kadar açýkta býrakýn.
Malzemeler:
650 gram buðday unu
1 adet yumurta,
2.5 su bardaðý süt, parça damla sakýzý (toz halinde),
8 gram maya,
bolca tarçýn ve arzu ettiðiniz tatlandýrýcý