Ununhamur kıvamı

Bir başak tanesi düşünün ki keşkeği, pilavı bir yana sofraya börekler, çörekler, ekmekler, sayısız unlu mamüller olarak da gelsin. O başak tanesidir ki Anadolu kadar eski, toprak kadar bereketli...

Başak denince şöyle bir dururum. Kıymeti büyük. Bu topraklarda yetişen herkes için de öyle olmalı zaten. Ne mısır, ne pirinç, illa ki arpa, illa ki buğday, illa ki yulaf diyenlerdenim. Sonuç itibariyle bu toprağın çocukları, o sarışın tanecikle doydu, onunla büyüdü. Pastalar, börekler, çörekler, ekmekler büyüklerimizin ellerinde hep onunla şekillendi.

Bugün sözü uzatmayacağım. Başak için Anadolu’da tarım arazilerinin geliştirilmesi; toprağının, suyunun kimyasallarla zehirlenmemesi ve onun en doğal haliyle büyümesidir dileğim. Buradan çiftçiye şükranlarımı sunup selam vererek en sevdiğim şeyi yapmaya başlıyorum: Un ile suyu birleştirip hamur yapmaya ve onu şekillendirmeye... Ben hamurla uğraşmayı çok seviyorum. Onun o pofuduk kabarmasına, şekil değiştirmesine ve lezzetin doruklarına çıkmasına bayılıyorum. Sadece siz STAR pazar okurları için hazırladığım iki ilginç ve lezzetli tarifle sizleri baş başa bırakıyorum. Afiyetle!

ZEYTİNLİ PARÇA PİNÇİK

Malzemeler: 500 gr tam buğday unu. 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Bir avuç dolusu taze biberiye (kıyılmış). 2 çay kaşığı kuru maya. 1+1/3 su bardağı su (1.5 su bardağından biraz fazla). Bir tutam tuz. Küp kesilmiş kaşar peyniri. Taze kekik ve çekirdeksiz zeytin. Üzeri için parmesan peyniri.

Yapılışı: Un, maya ve tuzu karıştırıp içine zeytinyağı ve suyu ekleyerek hamuru toplamaya başlayın. Hamur malzemesini karıp yoğurun ve üzerini kapatıp ılık bir yerde bir saat mayalandırın.

Hamuru küçük toplar halinde kesin, yuvarlayın. Dilediğiniz bir kek kalıbını biraz yağlayın ve herbir hamur topunu avuç içinde düzleştirip içine malzemeleri koyup bohça gibi kapatın.

Topları ucundan tutup hafifçe zeytinyağına batırın, birer parmak aralıklı olarak kalıba tepeleme yerleştirin. Üzerini kapatıp yarım saat mayalandırın. Üzerine parmesan rendesi veya sulandırılmış yoğurt sürün. 200 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirip soğuyunca servis yapın.

SAKIZLI HAMUR İÇİNDE TARÇIN DERYASI

Yapılışı: Un, sakız tozu ve mayayı karıştırıp ortasını çukurlaştırın. İçine yumurtayı kırın, sütü azar azar dışarıdan içeriye unu toparlayarak eklemeye başlayın. Hamur pürüzsüz ve yumuşak bir hal aldığında yoğurmayı bırakın. Yuvarlayıp üzerini örtün ve iki katına gelene kadar ılık bir yerde mayalandırın. Mayalanan hamuru un serpili tezgaha alın. Ortadan ikiye kesin. Herbirini dikdörtgen büyüklüğünde açın. Üzerine biraz tatlandırıcı ve bol miktarda tarçın serpip rulo yaparak kıvırın. Her iki ruloyu birbirine sarın ve başlangıçla bitiş yerlerinden avuç içinizle ortaya doğru ittirin.

Dikdörtgen bir kek kalıbını ya yağlayın, ya altına yağlı kağıt koyun. Hamuru içine koyup üzerini örtün, 20 dakika daha mayalandırın. Yumurta sarısı sürün, kesikler atın ve 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip fırının ayarını 160 dereceye düşürün. Üzeri kızarana dek 35 dakika daha pişirin. Tel ızgara üzerinde soğuyana kadar açıkta bırakın.

Malzemeler:

650 gram buğday unu

1 adet yumurta,

2.5 su bardağı süt, parça damla sakızı (toz halinde),

8 gram maya,

bolca tarçın ve arzu ettiğiniz tatlandırıcı