Ununuz glutenli mi glutensiz mi olsun?

Badem unuyla kek, hindistancevizi unuyla þinitzel. Kulaða ilk söyleniþte aykýrý gelen bu tercihler, yemeklerde fark oluþturmakla kalmýyor, glütensiz yaþamak zorunda olanlar için hayat kurtarýyor.

Glutenli bir hayat size ne ifade ediyor? Eðer gluten alerjiniz yoksa muhtemelen hiç bir þey. Sadece hafif bir hassasiyetiniz varsa belki farkýnda bile deðilsiniz. Çünkü arada sýrada zorlanan sindirim sisteminden glutenin sorumlu olma ihtimali aklýnýza gelmiyordur. Gluten alerjiniz varsa yani Çölyak hastasýysanýz bu durumda bu satýrlar size çok þey ifade ediyordur. Özellikle de buðdayýn çokça tüketildiði bir coðrafyada olunca...

UNDAKÝ ‘W’ KRÝTERÝ!

Gluten, bir protein grubu. Görevi hamura elastikiyet vererek tüm parçacýklarý birleþtirmek. Her unun elde edildiði tahýl çeþidine göre gluten deðeri farklýlýk gösterir. Gluten bize buðday ve buðdaygilleri iþaret ediyor. Buðday unu dediðimiz malzeme de öyle tek bir malzeme deðil. Çeþitli kalitelerde buðday unlarý mevcut. Bu kaliteyi, unun yapýsýný, gücünü, su emiþ kapasitesini gösteren birimlerle anlamak mümkün. Biz bu deðerleri market ürünlerinde göremiyoruz. Çünkü paketlere yazýlmýyor. Mesela, unun elastikiyet gücünü gösteren bir birim var. Bu deðer tüm dünyada ‘W’birimi olarak Chopin Alveograf isimli hassas bir aletle ölçülüyor. Örnek, W deðeri 90 ile 160 birim arasý olan unlar bisküvi için uygunken, bu deðerden 250W birime kadar olanlar kýsa sürede mayalama yapýlarak hazýrlanan ekmekler, hamur iþleri için uygun oluyor. 250W biriminden yüksek olanlar ise en güçlü glütene sahip, kuvvetli unlar. Bu unlarla uzun mayalama yapmak mümkün. Diðer taraftan çölyak hastasý olmayan ama glütene duyarlýlýðý olan kiþiler çok kaliteli diye satýn alýnarak sofraya konan “W” deðeri çok yüksek unla yapýlmýþ ekmekleri yiyince hazým sorunu yaþayabiliyor.

NOHUT VE KESTANE UNU FARKI

Peki glutene alerjisi olanlar ekmeðini nasýl yapacak? Aslýnda gluten iþleri çabuklaþtýran bir madde. Günümüzde glüten alerjisine cevap vermek için piyasaya sürülen miksürünler her türlü yapým kolaylýðýna sahip. Dikkat edilmesi gereken, bir taraftan glutensiz seçim yapmaya çalýþýrken diðer taraftan katký maddelerine boðulmamak. Kestane, patates, pirinç, nohut, fasulye, badem gibi birçok malzemenin unu ile kendiniz de mutfaðýnýzda glutensiz hamur iþleri yapabilirsiniz. Peki glutensiz bir hayat çölyak deðilseniz gerekli mi? Araþtýrmalar, glutensiz bir beslenme düzeninin sindirim sistemine olumlu etkisini kanýtlamýþ deðil. Yani, eldeki verilere göre glutene kötü demek mümkün deðil.

Glutensiz seçim yapýcam diye katký maddelerine boðulmayýn. Pek çok malzemenin unuyla kendiniz de glütensiz hamur iþleri yapabilirsiniz.

Yaþasýn burger!

Türkiye’nin ilk ve en kapsamlý burger festivali olan ’Hellmann’s Burger Fest Party Weekend’ 1-2 Ekim tarihleri arasýnda Zorlu Center’da gerçekleþiyor! Hellmann’s Burger Fest Party Weekend’te tematik burger stantlarý, ünlü þeflerden workshop’lar, çýtýrpatates kýzartmasý, iyi müzik ve birbirinden nefis Hellmann’s soslarý burger severleri bekliyor. Ayhan Sicimoðlu’nun sahne alacaðý Hellmann’s Burger Fest Party Weekend’in biletleri Biletix üzerinden satýþa çýkýyor.