Ürdün Başbakanı: Türkiye bizler için mükemmel bir örnek

-AMMAN (Ürdün)-

Ürdün şu sıralar dünyanın ilgi odağı. Yalnız iç savaşın sürdüğü Suriye ile komşu olması ve yüzbinlerce mülteciyi kabul etmek zorunda kalması sebebiyle değil; o da var elbette, ancak Ürdün’ü dünya için ilginç kılan en önemli yön, ‘Arap Baharı’ diye adlandırılan Ortadoğu’daki kitlesel hareketlenmeden en az etkilenen ülke oluşu...

Tunus’ta, Mısır’da, Yemen’de yıkılmaz görünen yönetimleri ortadan kaldıran ‘Arap Baharı’na rağmen, Ürdün Kralı Abdullah yerli yerinde duruyor. Aldığı bir dizi tedbirle kendisini ve ülkesini farklı bir yere konuşlandırma çabasında Kral Abdullah: Anayasanın üçte ikisi yetki dağılımına izin verecek biçimde yenilendi... Siyasi partiler ve seçim yasası elden geçirildi... İlk kez bağımsız bir kurul eliyle genel seçimler yapıldı... Ortaya çıkan parlamento tablosundan atamayla gelmeyen bir hükümet oluşturma çalışması sürdürülüyor...

Gündemin en yoğun olduğu şu günlerde, Ürdün, Türkiye’den bir gazeteci heyetini davet etti ve ülkenin en önemli şahsiyetleriyle biraraya getirdi.

Eğer ‘Türkiye modeli’ diye bir örnek varsa, bunu en ciddiye alan ülkelerin başında geliyor Ürdün. Bağımsız seçim kurulu başkanı bizdeki seçim sistemini ayrıntılarıyla incelediklerini söyledi. Kral ile seçilmiş milletvekilleri arasında köprü görevini üstlenmiş Saray Nazırı, Türkiye’nin göz kamaştıran ekonomik başarısını, siyasi hamlelerini, hiç lâfını eğip bükmeden övdü.

Sürprizi, şu anda geçici hükümetin başında bulunan ve yürütülen istişarelerden görevinde kalma sonucunun çıkması beklenen Başbakan Abdullah Ensour’un ağzından duyduk. ‘Büyük ağabey’ olarak tanımladığı Türkiye’nin Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan liderliğinde kaydettiği ilerlemeleri dikkatle izlediklerini söyledi Başbakan Ensour ve ‘Yeni Türkiye’nin global planda oynadığı rolü önemsediklerini belirtti.

Başbakan En-Nasur’la yaptığımız mülâkatın Türkiye ile ilgili bölümü:

“Türkiye’de önemli değişimler yaşandı. Artık ‘Yeni Türkiye’ var. Türkiye’nin aslında parçası bulunduğu Ortadoğu’ya yeniden dönüşü hem çok önemlidir, hem de bunun sembolik değeri vardır. ‘Büyük ağabeyi’ yeniden bölgeye döndüren Türkiye’deki değişimden Ürdün olarak çok mutluyuz.

Birinci Dünya Savaşı’ndan buyana, bu bölge, hiçbir zaman istikrara tanık olmadı; hep felâketler, savaşlar yaşandı. İstisnasız bütün Ortadoğu bundan etkilendi. ‘Yeni Türkiye’nin üstlendiği rolü bu sebeple sevinçle karşılıyoruz. Türkiye bölgeye zorla girmeye çalışan yabancı bir güç değil. Türkiye’nin yaptığı akıllıca bir stratejik değerlendirme. Bölgeyle ilgilenmesi Avrupa Birliği’ne girme arzusuyla da çelişmiyor.

İkili ilişkiler alanında Türkiye’yle zaten hep mükemmel bir ilişki yaşadı Ürdün... Kral 1. Abdullah 1937’de Atatürk’ü ziyaret ettiğinden beri ya ortaklık yaptık Türkiye’yle ya da ittifak ilişkisinde bulunduk, öyle de devama kararlıyız. Küçük bir ülkeyiz ve bölgedeki varlığınız en fazla bizim için önemli.

Türkiye’den ‘büyük ağabey’ olarak söz etmemin sebepleri var. Diğer Arap ülkelerinin bakışı da bizden pek farklı değil. Onlara göre de Türkiye ‘büyük ağabey’dir...

Bölge sorunlarını biliyorsunuz. Özellikle ayrılıkçı çatışmalar çok fena. Siz lâik bir ülkesiniz. Modernsiniz. Ekonominiz güçlü. Demokrasiniz sağlam ve ordunun demokratik rolü de önemli. Bütün bunlar Türk milletinin büyüklüğüne katkıda bulundu. Artık güçlüsünüz, uluslararası bir güçsünüz. Kendiniz örnek olmadan başkalarına akıl vermiyorsunuz. Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan büyük başarılara imza attılar; bu da ülkenizi Ortadoğu için ‘mükemmel bir örnek’ kılıyor. İslâm’ın modern dünyadaki örneği sizsiniz.

Biz bunu olağanüstü önemsiyoruz. Dünyanın her yerinde İslâm hedef tahtası çünkü. Onlara en iyi uygulamaları göstermemiz, örnek vermemiz gerekiyor. “Gördükleriniz gerçek İslâm değil, İslâm farklı. Vahşi örneklere değil, ılımlı uygulamalara bakın” diyebilmeliyiz. Türkiye bu alanda pek çok şey söylemeye yarıyor.

Üç Kürt milletvekilinin çözüm için devrede olması... Bir TV kanalının Kürtçe yayın yapması... Türkiye’de yönetimin Kürtlere açılımı önemli başarılar. Büyük bir atılım bu.”

Başbakan Ensour’un Türkiye ile ilgili bize söyledikleri bunlar...

Ürdün’den daha aktaracaklarım var.