Ürkek dalgalı bir Karadeniz şehrinden seçime doğru notlar

Kadir Gecesi’nin tam da ertesi günü. Ramazan ayının bitip, Ramazan Bayramı’nın başlamasına da birkaç gün kaldı. 24 Haziran seçimlerine de 12 gün kaldı. Kampanya bütün hızıyla devam ediyor. Yazın sıcağı ve Ramazan ayının manevi iklimi fonunda devam eden bir kampanya süreci yaşıyoruz. Yine Kdz. Ereğli’deyim. Ereğli Muhtarlar Derneği’nin toplantısında Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Zonguldak Milletvekili Adayı Polat Türkmen ile birlikte Ereğlili muhtarları dinledik. 

Cumhurbaşkanımızın 5 Haziran Zonguldak ziyaretinde geldiği Kdz. Ereğli, gazetecilerin verdiği rakama göre 20 bin kişilik bir kalabalıkla karşıladı cumhurbaşkanımızı. 

Tersaneler, üniversite kampüsü, Erdemir işçilerinin sorunları gibi konularda Ereğlililerin beklentileri var. 

Cumhurbaşkanımız, “Ereğli’nin milletvekili benim” sözleriyle bu güzel şehri bağrına bastı. 

İstanbul’dan Ereğli’ye gelirken kısa bir mola verdik. Doğu Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşın, özellikle de Haziran ayında, ürkek dalgalı olan kıyılarının fotoğrafını çektim. Bakmayın bu mevsimdeki ürkekliğine tabi, mevsim zorladığında hırçınlığıyla ne kıyıları döver o dalgalar… 

Çocukluğunuz, gençliğiniz şiir gibi karşınıza çıkar ya, işte öyleydi o fotoğraf kareleri. 

Güzel bir buluşma oldu. Muhtarlar, sorunlarını anlattılar ve Türkiye tarihinde en çok onlara sahip çıkmış olan lider olan Cumhurbaşkanımıza selam ve sevgilerini ilettiler. 

Peki ülke ve dünya gündemi? 

Bir yandan terörle mücadele yoğun bir şekilde devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Kandil Dağı’na operasyon başlattı ve orayı PKK teröründen arındırmak üzere bu bölgede ilerliyor. 

Dış dünyaya baktığımız zaman ise Türkiye’nin içeride ve dışarıda eskisinden daha güçlü olmak zorunda olduğu bir fotoğraf ortaya çıkıyor. 

Önceki günün karesiydi fotoğraf. Kanada’nın Quebec bölgesinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde, ABD Başkanı Donald Trump’ı şahin pozlarla çevreleyen dünyanın en zengin 7 ülkesinin liderleri… Trump’ın itirazlarına karşı da, “Altı ülke yoluna devam eder” diyen bir Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. 

“Altı üstü bir kare”, deyip geçmeyin. Önümüzdeki dönemdeki yeni kıtalararası kriz alanların fragmanı o kare. 

Türkiye’nin ne kadar sağlam ve dik durması gerektiğini, sendeleme lüksü olmadığını gösteren bir kare. 

İşte o nedenle, 24 Haziran Türkiye tarihinin en önemli seçimi. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçiş sürecinin başarıyla gerçekleşmesi bu dik ve güçlü duruşun zeminini oluşturacak.