(Önce bir tavzih /açýklama.. Dünkü yazýmý 'seçim öncesindeki son yazým' diyerek yazmýþtým. Ama dün içte ve dýþ dünyada yazýlanlarý gördükten sonra bir þeyler daha yazmam gerektiðini düþündüm ve seçim öncesindeki bu son günde, program dýþý bir istisna yapýp bu yazýyý kaleme alýyorum.)
Keza, dünkü yazýmda ayrýca, 'Seçim sonuçlarýyla ilgili tahminlerimi soranlara, ortak cevabýmdýr' diyerek, 'Tahminim yok, temennim var ve bütün tahminler de temennilere ve de anket þirketlerininkiler ise aldýklarý paralara göredir.' demiþtim.
Dün dikkatimi çeken hadiselerin baþýnda, Muharrem Ýnce'nin bir takým oyunlar ve kaset tuzaklarýyla, adaylýktan çekilmesini saðlayanlarýn, 'bayram sevinci içinde kutlamalarý' geldi, TV. ekranlarýna da yansýyan sevinç gösterileri Ýstanbul'da bazý mâlûm semtlerde gece gösterilerine bile dönüþtü.. Entrika ve tuzaklarla kazanýlmaya çalýþýlan bir Baþkanlýk'tan ne beklenir?
Ama benim ilgimi daha bir çeken, dün sabah Yahoo'nun haberlerine bakarken, Londra gazetelerinden The Telegraph'ýn 'NATO'nun içinde bir düþmaný var ve düþüþe geçiyor ' þeklindeki ilginç baþlýklý, 11 Mayýs 2023 tarihli ve Con Coughlin imzalý yazýsý oldu..
Onlar da kendilerine düþeni yapmýþlar ve arzularýný, ümidlerini çok net olarak ortaya koymuþlardý. Daha önce, Ýngiliz, Fransýz, Alman dergilerinden aktarmalar yapmýþtýk..
Alman 'Der Spiegel' dergisi de saldýracakmýþ gibi gösterilen bir Erdoðan fotoðrafý ve arkasýndaki saltanat koltuðu ise parçalanmak üzere ve 'Hilâl' alemi de kýrýlmýþ þekilde bir kapak yaptý, son sayýsýnda..
Dün de Amerikan TIME dergisinde sonra da Reuters ve AFP Ajanslarý'nýn haber bültenlerinde yer alan yorumlar..
Doðrusu, hayret etmemek elde deðil.. Çünkü sadece haber vermiyorlar, 'Türkiye'nin baþýndan Erdoðan'ýn nasýl uzaklaþtýrýlmasý gerektiði'ne dair yorumlar yapýyorlardý.
Sanýrsýnýz ki, onlar kendi ülkelerinin baþkanýný seçiyorlar veya Erdoðan sanki onlarýn ülkesinin baþýna bir takým demokratik atraksiyonlarla gelip oturmuþ ve 20 küsur senedir maðlub da edilemiyor! Þimdi onu kendi ülkelerinin baþýndan nasýl uzaklaþtýrabileceklerinin çabasýndalar!!! Evet, aynen böylesine bir muhalefet sergiliyorlar ki, Kýlýçdaroðlu da onlarýn ileri karakol kumandaný adetâ.. Erdoðan düþmanlýðýna ve Kýlýçdaroðlu'nun kazanmasý ihtimaline böyle bir heyecanla sarýlýyorlar.
Nitekim Amerikan emperyalizminin sözcüsü durumunda olan TIME dergisinde 12 Mayýs günü yer alan 'Lan Bremmer' imzalý yorumda þöyle yazýyordu, özetle:
'Erdoðan yirmi yýlý aþkýn bir süredir baþbakan ve cumhurbaþkaný olarak iktidarda.. Ancak popülaritesi son zamanlarda Türkiye'de (...), özellikle Þubat ayý baþlarýnda meydana gelen ve 50.000'den fazla insaný öldüren bir dizi yýkýcý depremler yüzünden darbe aldý..
Erdoðan, 20 yýldan fazla bir süredir Türkiye siyasetini yeniden þekillendirdi ve yönetti. Önce Baþbakan, ardýndan Cumhurbaþkaný olarak, (...), dinî deðerlere ve sosyal açýdan muhafazakâr politikalara hitap eden bir siyasî temel oluþturdu. (...)2016'daki baþarýsýz askerî darbenin ardýndan ordunun üst kademelerini tasfiye etti.
(...) Yabancýlar, dýþ politikalarýnda beklenen farklýlýklara odaklanacaklar. NATO Ýttifaký'nýn bir üyesi olarak bile, Erdoðan, Batý ile Rusya arasýnda bir dereceye kadar baðýmsýzlýk saðladý. Çeþitli zamanlarda, neredeyse her önemli soruya iþlemsel bir yaklaþýmla Rusya, Avrupa ve ABD'ye hem kur yaptý, hem de çileden çýkardý. (...) Erdoðan, Ukrayna'ya tam destek veren diðer NATO üyelerine katýlmadý, ancak hem Ukrayna hem de Rus tarým ürünlerinin Karadeniz'den Akdeniz'e akýþý da dâhil olmak üzere çok önemli bir anlaþma yapýcý olarak Türkiye'nin hizmetlerini sundu. Erdoðan'ýn AB ve bazý Avrupa hükümetlerine yönelik sert sözleri, Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliði gibi konularda ayak sürümesi onu Brüksel'de sevimsiz hale getirdi.
Kýlýçdaroðlu'nun zafer kazanma ihtimalinin Avrupa'da ve Washington'da memnuniyetle karþýlanmasýnýn ana sebebi budur. (...)
Yine de Erdoðan'ýn kazanma yeteneðinden þüphe etmek hata olur. Politik yeteneði ve destekçilerinin sadakati müthiþ olmaya devam ediyor.
Reuters-12 Mayýs'ta, Kýlýçdaroðlu'nun, "21. yüzyýlda NATO sadece askerî bir örgüt deðil, ayný zamanda demokrasiyi savunan bir örgüttür. NATO ile iliþkilerimizi geçmiþte olduðu gibi ayný çerçevede sürdüreceðiz." dediðini aktarýyordu. (Kýlýçdaroðlu, Türkiye'deki bütün askerî darbelerin, NATO'nun bilgisi dâhilinde yapýldýðýný söyleyecek deðildi ya..)
Seçimlere iki gün kala (...) Kýlýçdaroðlu, Reuters'e verdiði bir röportajda Rusya'nýn Türkiye'nin iç iþlerine karýþmasýnýn kabul edilemez olduðunu söyledi. Rusya bunu reddediyor.
(...)Türkiye, Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgalinden bu yana diplomatik bir dengeleme eylemi yürütüyor. Ankara, Rusya'ya yönelik Batý yaptýrýmlarýna karþý çýkýyor ve Karadeniz'deki komþularý olan hem Moskova, hem de Kiev ile yakýn baðlara sahip.
Kýlýçdaroðlu ise, Türkiye'nin (...) çaðdaþ dünyayla uyumlu hareket eden bir dýþ politika izleyeceðini söyledi.
Biraz da The Telegraph'ýn yazýsýndan bazý görüþleri aktaralým, özet olarak.. Çünkü bu yazý, herhangi bir yazý deðil, emperyalist güçlerin pîri olan bir ülkenin bakýþ açýsýný da yansýtýyor..
'Türkler hafta sonu sandýk baþýna gittiðinde, sadece ülkelerinin gelecekteki siyasî geliþimini belirlemekle kalmayacaklar; Ankara'nýn, Batý ittifakýnýn hayatî bir ekseni olarak konumunu koruyup koruyamayacaðýna karar verecekler.
Türkiye ekonomisi (...) hâlâ Þubat ayýndaki yýkýcý depremle yüzleþmek için uðraþýrken, muhalefet partileri ülkenin otoriter lideri Erdoðan'ý devirmek için nadir bir þanslarý olduðuna inanýyor.
Bir zamanlar Türkiye'nin (...)Avrupa ile daha yakýn iliþkiler kuracak bir modernleþtirici olarak selâmlanan 69 yaþýndaki Türkiye cumhurbaþkaný zamanýnda, bu ülke belirgin bir þekilde Ýslâmcý bir bakýþ açýsý kazanmýþtýr. Bu durum, Batýlý liderler arasýnda Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak süregelen güvenilirliðine iliþkin sorularýn sorulmasýna yol açtý.
Daha yakýn zamanlarda Türkiye, Ýsveç'in ittifaka katýlmasýna yönelik düzmece itirazlarýyla NATO liderlerini hayal kýrýklýðýna uðrattý.
Sonuç olarak, birçok NATO lideri ve on milyonlarca Türk, Pazar günkü Cumhurbaþkanlýðý ve parlamento seçimlerinin Erdoðan'ýn iktidardan atýlmasýyla sonuçlanacaðýný umutsuzca umut edecekler.
(...) Adalet ve Kalkýnma Partisi, modern Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk'ün kurduðu laik anayasal çerçeveyi yýkmaya giriþti.
(...) Muhalefet kazansa bile, Erdoðan'ýn izlerinin silinebileceðine garanti yok.'
Evet, 64 milyona yakýn insanýmýz yarýn sandýklara gidecekler..
Emperyal dünyanýn bazý yayýn organlarýnda, -ki, hemen tamamý da, ayný zamanda, Siyonist güç odaklarýnýn da tekelindedir- son iki günde yapýlan deðerlendirme ve yorumlarýn en hassas kýsýmlarýndan, bir zakkum demeti hazýrladýk.. Tahammül edip koklayabilecek olanlar, bir kez daha düþüneceklerdir, inþaallah..
Bir daha hatýrlatalým:
Ülkemiz insanlarýnýn çok büyük bir bölümünün, baðlýsý olduklarý inanç deðerleri açýsýndan, inançlarýna göre bir deðerlendirme yapmakta gevþeklik göstermeyeceklerini; haysiyet ve þereflerini milâdî-1071'deki Malazgirt Zaferi'nden bu yana, bu aslî inanç deðerlerine baðlýlýk yoluyla korunduðunu unutmayacaklarýný ve büyük ekseriyetle leke düþürmeyeceklerini, ülkelerine emperial güç odaklarýnýn sözcü ve gözcülerinin nasýl baktýklarýný deðerlendireceklerini göreceðiz, inþaallah..