Geçtiðimiz Pazar günü Fransa’da yapýlan ve katýlým oranýnýn yüzde 77 olduðu Cumhurbaþkaný seçimini ilk turdaki 11 adaydan hiçbiri kazanamadý. Ýlk iki sýrayý kazanan Yürüyüþ Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron ve Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen 7 Mayýs’taki ikinci tura kaldý.
Ýngiltere’nin Avrupa Birliði’nden ayrýlma kararýndan sonra Fransa’nýn tercihi merak konusuydu.
Macron, güçlü bir Fransa ile AB'nin yeniden inþasýnýn da önceliði olacaðýný söyledi.
Baþörtüsü sokaklarda bile yasaklamayý savunan Le Pen ise “vahþi küreselleþme medeniyetimizi tehdit ediyor. Kimliðimizi koruyan, sýnýrlarý kapatýlmýþ ve Avrupa Birliði'nden çýkmýþ bir Fransa'yý tercih etmeliyiz” dedi. Ve ekledi: “Macron, uluslararasý lobilerin ve finans çevrelerinin desteðiyle Fransa için bir yýkým olur...”
Macron, ismi önde deðilken iki yýl içinde medya ve küresel sermaye tarafýndan parlatýlan ve hayat hikâyesine bakýldýðýnda Cumhurbaþkanlýðý için hazýrlanmýþ bir projenin aktörü gibi görünen bir isim.
Tecrübesi yok ama referanslarý ve ona sahne hazýrlayanlar çok güçlü.
2008 yýlýnda Rothschild & Cie Bankasýnda finans kariyerine adým atan Macron, Rothschild ailesinin himayesinde Élysée Sarayý’na çýkan merdivenleri ikiþer üçer atladý.
Seçimlere doðru medyadaki yolsuzluk haberleri ile rakipleri yýpratýldý ve ikinci tura kalamadýlar.
Macron, ikinci tura kalýnca Baþbakan Cazeneuve, Dýþiþleri Bakaný Jean-Marc Ayrault, Sosyalist Parti'nin adayý Benoit Hamon, Cumhuriyetçiler Partisi'nin cumhurbaþkaný adayý François Fillon, Paris Belediye Baþkaný Anne Hidalgo, Macron'a oy verme konusunda çaðrý yarýþýna girdiler.
Çaðrýnýn ortak noktasý þu: “Bütün sol ve Cumhuriyetçiler; Fransa, Cumhuriyet ve Avrupa için Emmanuel Macron'a oy vermelidir. Ulusal Cephe'yi ve aþýrý saðý en güçlü þekilde yenmek gerekiyor.”
Macron’un bilinen bir programý yok ama bir ýrkçýlýk tehlikesi var. Acaba Le Pen tehlikesi, hazýrlanan aktörü saðlama almak için mi icat edildi?
Ýlginçtir, Fransýzlarýn bizde olmayan bir hazým kapasiteleri var. Adaylarýn aile hayatlarýný önemsemiyorlar.
Ailesinin itiraz etmesine raðmen Emmanuel Macron, 16 yaþýndayken, kendisinden 24 yaþ büyük evli ve çocuklu Brigitte Trogneux isimli öðretmenine aþýk oluyor ve daha sonra 2007 yýlýnda onunla evleniyor. Þu anda Macron 39, eþi 63 yaþýnda ve 7 torunu var.
Ulusal Cephe Partisi'nin adayý Marine Le Pen ise iki kez evlenip boþanmýþ. Þimdilerde yeni bir sevgilisi var. Ýkinci eþinden 2006 yýlýnda boþanan Le Pen'in 3 çocuðu bulunuyor.
Þüphesiz ‘özel hayat’ diyenler çýkacak, doðrudur. Ancak toplumun önünde olanlarýn, siyasilerin özel hayatý kamuoyunu çok ilgilendirir. Fransa’nýn hazmettiði bu tablo, mesela Türkiye için geçerli deðildir. Çok siyasinin geleceði, toplumun kabul etmediði yaþam tarzlarýndan dolayý ya sona ermiþ ya da yýldýzý sönmüþtür…
Fransa’da cumhurbaþkanýný kim seçiyor, sorusu bir defa daha gündeme geldi. Fransa’yý Avrupa Birliði’nde tutmak, Batý’nýn solan demokratik deðerler iddiasýný oksijen çadýrýnda bir süre daha yaþatmak için Macron formülü devreye girdi diyebiliriz.
Aslýnda Üst Akýl Fransa’da da iþbaþýnda diyeceðim ama bizdeki Batýcý aydýnlar/yazarlar çok bozuluyor...
Bizde 16 Nisan referandumunda ‘Evet’ çýkýnca, 25 milyonu “kalitesiz, cahil, kitap okumayan topluluk’ diye aþaðýlayan zihniyetin, Fransýzlarýn tercihleri için övgü dolu analizlerini bekliyoruz.
Bir Fransýz kanalýnda “Erdoðan öldürülmeli” diyen akademisyen için de þöyle Batý’nýn ikiyüzlülüðüne dair analiz rica etsek?