Gastronomi turizmi, ülkemizin farklý illerinde mutfak severleri bir araya getirdi. Gaziantep, Ýzmir, Ankara ve Ýstanbul’da yapýlan etkinliklerle Türk mutfaðýnýn önemli isimleri; tecrübelerini, mutfaðýmýzýn dünden bugüne geliþimini ve yarýnlarýný deðerlendirdi. Þefler projelerini, mesleki bakýþ açýlarýný, fikir ve önerilerini paylaþtý. Türk mutfaðýnýn kendine has geleneksel deðerleriyle yaþatýlmasý mutfak mirasýmýzýn korunmasý, doðru anlatýlmasý ve geleceðe aktarýlmasý çok önemlidir.
Önümüzdeki günlerde Gaziantep izlenimlerimi sizlere Gaziantep’ten paylaþacaðým. Bu hafta Gaziantep Üniversitesi 15 Temmuz Yerleþkesi'nde 'Usta Ellerin Yorumu' ile Gaziantep yemekleri konuþuldu. Gastronomi ve inovasyon zirvesi panelinde þefler, sektör temsilcileri, araþtýrmacý yazarlar, akademisyenler ve öðrenciler Gaziantep’te buluþtu…
'Ustaya Danýþ' programý ise, Ýzmir, Ýstanbul ve Ankara illerinde 3 etap halinde gerçekleþtirildi. Tarladan soframýza kadar olan tüm konu ve detaylar tartýþýlarak bir zemine oturtturuldu. Ürünü iyi tanýmak olarak adlandýrýlan bölümde, panelistler kendi düþüncelerini sohbet þeklinde usta aþçýlarla paylaþarak ortak bir noktada buluþtular. Amaç olarak mutfak çalýþanlarýnýn þeflerin, tükettikleri tüm ürünleri yerinde inceleyerek o ürün hakkýnda daha fazla bilgi toplayarak yapacaklarý yemeklerin hem besin kaynaðýna hem nerede üretildiðine hem de standartlara göre üretilip üretilmediði hususunda bilgi sahibi olmak. Bu proje ile yeni aþçý nesillere de daha kalýcý ve temeli saðlam olan bir mutfak mirasý býrakmak hedefleniyor.
Yaptýðýný yaz, yazdýðýný yap
Deðiþen dünyamýzýn deðiþen koþullarýna da bizler ayak uydurmak zorundayýz. Aksi takdirde geç kalmýþ olacaðýz. Projenin mimarý 'Biz hazýrýz, ya sizler' diyen ünlü Þef Rahmi Yýlmaz, lezzetli bir hayat diliyorum ve mesleðimizin yaþayan duayen þeflerini onure etmek, onlarýn tecrübelerinden faydalanmak bizler için son derece önemli. Bu organizasyonumuzda da duayen Þefimiz Nevzat Peker ustamýzýn ölüm yýldönümünü kutlayarak, tüm meslektaþlarýmýz adýna Allah'tan rahmet diledik. Ruhu þad, mekaný cennet olsun.
Türk mutfaðýnýn çýnarý Hayrettin Meydan
Ustaya danýþ programýnýn þeref konuðu olan ve mesleðine 50 yýlýný vermiþ ustalarýn ustasý Hayrettin Meydan lezzetleriyle, güler yüzü ile pýrýl pýrýl ýþýldayan kalbinin ekmeðini yiyen, yüreði sevgi dolu, Türk mutfaðýnýn örnek ismi hala ilk günkü gibi daha gün doðmadan mutfaðýna alacaðý her ürünü, balýðýný kendi elleriyle seçen, misafirleriyle tek tek ilgilenen Türk mutfaðýnýn örnek kiþiliði Hayrettin Meydan Allah uzun ömürler versin.
Ustaya danýþ programýnýn özellikle Ýzmir ve TAFED Baþkaný Zeki Açýköz’ün adeta yýldýzlaþtýðý ve liderliðini konuþturduðu Ankara etabý amacýna yönelik olarak katýlýmýndan, gayret ve özverisine disiplinle ve profesyonel bir þekilde baþarýyla gerçekleþtirilirken ne yazýk ki Ýstanbul etabý tam bir hayal kýrýklýðý ve fiyaskoya dönüþtü. Ama Türk mutfaðý yorulmaz önümüzdeki seneye umarým Ýstanbul’da dersine iyi çalýþýr ve üzerine düþeni layýkýyla yerine getirir.